بایگانی ماهیانه: ژانویه 2023

طراحی پرسشنامه — گام به گام و به زبان ساده

طراحی پرسشنامه — گام به گام و به زبان ساده

طراحی پرسشنامه

«پرسشنامه» (Questionnaire) ابزاری برای جمع‌آوری داده‌ها برای اجرای طرح‌های تحقیق و مطالعات آماری است. اطلاعات مربوط به جامعه یا نمونه آماری توسط پرسشنامه دریافت می‌شود. به همین جهت طراحی پرسشنامه به شکلی که دقیق بوده و داده‌های مورد نیاز محقق را ثبت کند، از اهمیت زیادی برخوردار است. در این نوشتار به نکاتی در مورد نحوه طراحی پرسشنامه می‌پردازیم که رعایت کردن آن‌ها، به محقق اطمینان می‌دهد که نتایج حاصل از عملیات جمع‌آوری اطلاعات، قابل اطمینان است.

فر فرانسیس گالتون» (Sir Francis Galton)، دانشمند و محقق انگلیسی، مطرح شد و از آن برای تحقیقات مربوط به انسان شناسی و تهیه آمار از پدیده‌های اجتماعی در اواخر سال‌های 1800 استفاده کرد. در حقیقت پرسشنامه ستون فقرات هر نظرسنجی و موفقیت آن وابسته به پرسشنامه و نحوه طراحی آن است.

به عنوان یک تعریف ابتدایی، می‌توان پرسشنامه را لیستی از سوالات شفاهی یا نوشتاری در نظر گرفت که توسط یک پرسش‌گر یا پاسخ‌دهنده تکمیل شده است تا نسبت به یک یا چند فرضیه در یک طرح تحقیق، اطلاعاتی جمع‌آوری شود.

پرسشنامه، اصلی‌ترین ابزار جمع آوری داده‌های اولیه چه از لحاظ «کمی» (Quantitative) و چه از لحاظ «کیفی» (Qualitative) است. در پرسشنامه‌ها داده‌ها به روشی استاندارد جمع آوری شده و به این ترتیب سازگاری درونی و انسجام در اطلاعات ثبت شده بوجود خواهد آمد. به این ترتیب نتایج حاصل از اجرای طرح تحقیق آماری روی چنین داده‌هایی، قابل اعتماد و ارزشمند خواهد بود.

پرسشنامه باید یک هدف مشخص داشته باشید که هم راستا به اهداف تحقیق بوده و باید از همان ابتدا مشخص شود که چگونه از داده‌های جمع‌آوری شده استفاده خواهد شد. این امر به صرفه‌جویی در منابع و سرعت اجرای طرح تحقیق کمک شایانی می‌کند.

اجرای طرح تحقیق به کمک پرسشنامه می‌تواند بسیار ارزان و در زمان کوتاه صورت گیرد. این موضوع از مزایای اصلی استفاده از پرسشنامه‌ها محسوب می‌شود که در هنگام طراحی پرسشنامه باید به آن توجه داشت.

تضمین به پاسخ‌دهندگان در مورد قانون حفظ حریم خصوصی به آنان این اطمینان را می‌دهد که پاسخ‌های آن‌ها به ضررشان نخواهد بود و در نتیجه صادقانه پاسخ خواهند داد زیرا می‌دانند که هویت آنها پنهان است و راز داری حفظ می‌شود.

به منظور جمع آوری اطلاعات مفید و مرتبط با یک طرح تحقیق آماری ضروری است که توجه دقیق به طراحی پرسشنامه صورت گیرد. به منظور طراحی پرسشنامه‌ مناسب، تفکر و تلاش همچنین برنامه‌ریزی امور، باید به شکل دقیق صورت گیرد. مراحل طراحی یک پرسشنامه موثر به صورت زیر است.

  • تعیین اهداف و نیازهای اولیه طرح و در نظر گرفتن داده‌های مورد نیاز متناسب با آن‌ها
  • تهیه محتوای سوالات، جمله‌بندی و قالب مناسب برای دریافت پاسخ‌ها
  • در نظر گرفتن توالی و چیدمان سوالات هنگام طراحی پرسشنامه
  • آزمون اولیه پرسشنامه به منظور شناسایی مشکلات و ایجاد نسخه‌های اصلاح شده
  • ارائه و به کارگیری طراحی پرسشنامه نهایی

تصویر زیر مراحل و گام‌های طراحی پرسشنامه را به خوبی نشان داده است.

Questionnaire steps
گام‌های طراحی پرسشنامه برای طرح تحقیق

انواع سوالات نظرسنجی در طراحی پرسشنامه

روش‌های مختلفی برای دریافت پاسخ‌های سوالات طرح شده در پرسشنامه وجود دارد. معمولا به هر یک از این سوالات، یک «گویه» (Questionnaire item) گفته می‌شود که پاسخ‌دهنده، ممکن است به طور تشریحی یا انتخاب گزینه‌ای خاص، به آن جواب دهد. حدود چهار نوع مختلف برای طراحی پرسشنامه و گزینه‌های پاسخ وجود دارد که در ادامه آن‌ها را معرفی کرده و در مورد هر یک توضیحاتی ارائه خواهیم کرد.

  • سوالات همساز (Contingency Questions) با قالب آبشاری (Cascade format)
  • سوالات ماتریس (Matrix Questions)
  • سوالات بسته (Closed-ended Questions)
  • سوالات باز (Opend-ended Questions)

سوالات همساز با قالب آبشاری

سوالی که فقط در صورت پاسخ دادن پاسخ دهنده به یک یا چند سوال قبلی، قابل دسترس باشد، سوالات همساز با قالب آبشاری گفته می‌شود. به این ترتیب انتخاب پاسخ به یک سوال وابسته به سوالات دیگر خواهد بود و نتایج با یکدیگر همبستگی خواهند داشت. برای مثال پرسیدن تجربه «درمان بریس» در کودکانی که تحت درمان ارتودنسی قرار نگرفته‌اند امری بی‌مورد محسوب می‌شود در نتیجه چنین پرسشی مورد نداشته و این سوال فقط برای کسانی که تحت درمان قرار داشته‌اند، ضروری محسوب می‌شود.

واضح است که سوالات همساز با این پرسش، در ادامه ظاهر شده و در رابطه با نحوه درمان و غیره خواهد بود.

سوالات ماتریسی

در این گونه سوالات، دسته‌های پاسخ یکسانی به یک یا چند سوال اختصاص می‌یابد. به این ترتیب سوالات در زیر یکدیگر قرار گرفته و پاسخ‌ها به صورت ستون‌هایی برابر هر یک دیده می‌شوند. در این حالت بخش پاسخ‌ها تشکیل یک ماتریس می‌دهند که به پاسخ‌دهنده، امکان انتخاب یک گزینه را از هر سطر ماتریس فراهم می‌کنند. این گونه طرح سوال، به منظور سرعت‌بخشی به پر کردن پرسشنامه کمک کرده و فضای صفحه کاری را کاهش می‌دهند. در تصویر زیر یک نمونه از این گونه سوالات را مشاهده می‌کنید.https://beta.kaprila.com/a//templates_ver2/templates.php?ref=blog.faradars&id=string-1&t=string&w=760&h=140&cid=2993631,2994057,2994067&wr=special,random,random&pid=54

matrix questions
نمونه یک پرسشنامه با سوالات ماتریسی

این گونه پرسشنامه‌ها اغلب در طرح‌های بررسی سیستم‌های با رویکرد رفتاری (Behavioral Approach System- BAS) یا سیستم‌های پیش‌گیری (Behavioral Avoidance) مورد استفاده قرار می‌گیرد.

سوالات بسته

در این گونه پرسشنامه‌ها، پاسخ‌های آزمودنی‌ها (افرادی که مورد بررسی قرار گرفته‌اند) محدود به یک مجموعه پاسخ ثابت است. بسیاری از متغیرهای مربوط به مقیاس‌ها یا سطوح سنجش از طریق سوالات با پاسخ بسته جمع‌آوری می‌شوند. برای مثال می‌توان به سوالاتی اشاره کرد که پاسخ‌هایی به شکل زیر دارند.

  • بله / خیر: پاسخ دهنده به سوالات با دو گونه «بله» یا «خیر» سروکار دارد. برای مثال طرح سوال «آیا تا به حال به دندانپزشک مراجعه کرده اید؟» با گزینه بله یا خیر پاسخ داده می‌شود.
  • گزینه چندگانه: پاسخ دهنده گزینه‌های مختلفی برای انتخاب در اختیار دارد. برای مثال، پاسخ «این محصول را چگونه ارزیابی می‌کنید» با گزینه‌های «عالی»، «خوب»، «متوسط» یا «ضعیف»، مطرح خواهد شد.
  • سوالات مقیاس پذیر: در این حالت پاسخ‌ها به صورت پیوسته درجه‌بندی می‌شوند. مثلا، «میزان کیفیت محصول را از بین ۱ تا ۱۰ انتخاب کنید» از این دسته محسوب می‌شود. مشخص است که مقیاس یا طیف لیکرت (Likert) نیز در این گروه قرار می‌گیرد زیرا فاصله بین مقادیر آن یکسان است.

نکته: مقیاس Likert مقیاسی روان سنجی است که معمولاً در تحقیقاتی مرتبط با علوم اجتماعی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

برای مثال «آیا از آرایش دندان‌های فرزندتان راضی هستید؟» باید با پاسخی به شکل یکی از گزینه‌های (1) «کاملاً مخالفم»، (2)، «مخالفم» (3)، «نمی‌دانم» (4)، «موافق» (5)، «کاملاً موافقم» همراه ‌شود.

closed ended
سوال با پاسخ‌های بسته

سوالات باز

گزینه‌ها یا دسته‌های از پیش تعریف شده یا پیشنهادی برای سوالات باز وجود ندارد. پاسخ دهنده بدون اینکه گزینه‌هایی در اختیارش باشد، با کلمات خود پاسخ می‌دهد. این دسته سوالات به گونه‌های مختلفی طبقه‌بندی می‌شوند که در ادامه به طور خلاصه توصیف شده‌اند.

«کاملاً بدون ساختار»، «عبارت کامل»، «بیان توصیفی و تشریحی»، «تکمیل یک تصویر» یا «آزمون تصور موضوعی» تقسیم‌بندی می‌شوند.

  • کاملاً بدون ساختار (Completely unstructured): «نظر شما در مورد پرسشنامه چیست؟»
  • کامل کردن با کلمه (Word association): اغلب به صورت پر کردن جای خالی در یک عبارت یا پاسخ‌های یک کلمه‌ای به یک پرسش اطلاعات ثبت و جمع‌آوری می‌شوند. مثلا اگر مصاحبه‌گر عبارت «سرد» را بگوید، پاسخ‌دهنده می‌تواند بگوید گرم و یا موارد مشابه آن را به عنوان پاسخ ارائه دهد.
  • کامل جمله (Sentence completion): پاسخ‌دهندگان یک جمله ناقص را به کمک یک کلمه یا عبارت، کامل می‌کنند. به عنوان مثال، «مهمترین اولویت من برای خرید خانه جدید است. . . ».
  • کامل کردن داستان (Story completion): پاسخ دهندگان عبارت‌های ناقص در یک داستان مرتبط با موضوع یا هدف تحقیق را تکمیل کرده و کل داستان را کامل می‌کند.
  • تکمیل تصویر (Picture completion): پاسخ دهندگان جای خالی خود را پر می‌کنند.
  • آزمون تصور موضوعی (Thematic apperception test): در این گونه پاسخ‌ها، فرد آزمودنی، به تصویری نگاه کرده و سعی در توصیف آن می‌کند. حتی ممکن است در مورد اتفاقی که در تصویر رخ خواهد داد، توضیحاتی ارائه کند.

جدول مقایسه سوال‌های پاسخ-بسته و پاسخ-باز برای اندازه‌گیری یک موضوع

سوال با پاسخ بستهسوال با پاسخ باز
آیا با یکی از وسایل «خودرو شخصی»، «اتوبوس» یا «پیاده‌روی» به محل کار خود می‌روید؟چگونه و با چه وسیله نقلیه‌ای به محل کار خود می‌روید؟
آیا رابطه خوبی با رییس خود در محل کار دارید؟رابطه خود با رییس را در چند جمله توصیف کنید.
آیا نتیجه سفر تجاری شما، سودآور بود؟برای سودآوری در سفرهای تجاری، چگونه هزینه‌ها را مدیریت می‌کنید؟
آیا مذاکره موفقی داشتید؟جلسه مذاکره چگونه گذشت؟

همانطور که در جدول بالا مشاهده می‌کنید، ممکن است سوالات متفاوتی در پرسشنامه به کار رود که همه آن‌ها به یک هدف یا اندازه مرتبط هستند.

تمامی تحقیقات و برنامه‌ریزی‌ها، امروزه به واسطه داده و اطلاعات گردآمده از بین جامعه صورت می‌گیرد. ابزارهای جمع‌آوری اطلاعات در حوزه‌های علوم اجتماعی و رفتاری و حتی علوم پزشکی نیز اهمیت پیدا کرده‌اند. در فرادرسی که لینک آن را در ادامه متن مشاهده می‌کنید، ملاحظاتی که هنگام طراحی پرسشنامه در این حوزه‌ها باید در نظر گرفته شود، شرح و آموزش داده شده است.

  •  ویژگی‌های ایده‌آل در طراحی پرسشنامه

یک پرسشنامه باید ویژگی‌های مختلفی داشته باشد که اصلی و مهمترین آن‌ها به صورت فهرست‌وار در ادامه دیده می‌شود.

  1. با زبان ساده و مشخص تشکیل شده باشد. وجود جمله‌های کوتاه و قاطع از ویژگی‌های یک پرسشنامه خوب است.
  2. در هر سوال به دنبال اندازه‌گیری یک ویژگی باشید. پس باید در هر سوال یک بعد از ابعاد هدف مورد نظر، سنجیده شود.
  3. برای سوالات چند گزینه‌ای (بسته) یک پاسخ درست و دقیق ارائه دهید.
  4. تمام شرایط و گزینه‌های احتمالی برای پاسخ را در پرسشنامه لحاظ کنید.
  5. در صورت امکان گزینه‌های انحصاری برای پاسخ سوالات به سوالات بسته در نظر بگیرید.
  6. در پاسخ‌ها تنوع ایجاد کنید.
  7. مطلوبیت اجتماعی را به حداقل برسانید. به این معنی که پاسخ دهنده احساس نکند با انتخاب گزینه‌ای خاص، از لحاظ اجتماعی پذیرفته خواهد شد.

بهره‌گیری از این خصوصیات، هنگام طراحی پرسشنامه باعث می‌شود، نتایج بدست آمده از جمع‌آوری پاسخ‌های مربوطه قابل اعتماد و با درصد زیادی، معتبر باشند.

ideal questionnaire

جنبه های اصلی پرسشنامه

هنگام طراحی پرسشنامه سه جنبه اصلی را همیشه در نظر بگیرید. این عوامل باعث ساده‌تر شدن و همچنین درک بهتر پاسخ‌دهنده به پرسشنامه‌ها خواهد شد.

  • فرم کلی
  • ترتیب سوال‌های پرسشنامه
  • فرمول بندی سوال‌ها

فرم کلی (General Form)

یک پرسشنامه می‌تواند دارای ساختار بوده یا بدون ساختار به کار رود. پرسشنامه ساخت‌یافته شامل سوالات مشخص، ملموس و از پیش تعیین شده وجود دارد. سوالات دقیقاً با همان شکلی درک می‌شوند که هدف پرسش‌گر بوده. یک پرسشنامه کاملاً ساختاریافته است اگر در آن، تمام سوالات و پاسخ‌ها مشخص شده باشد و برداشت‌های متفاوت در واژه‌های آن از طرف پاسخ دهندگان به حداقل ممکن برسد. برای مثال «آیا گواهینامه رانندگی دارید؟ ( ) بله – () خیر» یک سوال ساخت‌یافته است. دقت کنید که داخل پرانتز‌ها با علامت پر خواهد شد.

ولی زمانی که این خصوصیات در پرسشنامه نباشد، آن را به عنوان یک پرسشنامه غیرساختاری یا بدون ساختاری می‌شناسیم. مصاحبه براساس یک پرسشگر از نوع پرسشنامه غیرساختاری محسوب می‌شود. به این ترتیب خروجی حاصل از پرسشنامه به نظر پرسشگر و نقطه نظرات او تمایل داشته و ممکن است یک دیدگاه را به پاسخ‌دهنده دیکته کند. برای مثال «چگونه می توان پوسیدگی دندان را متوقف کرد؟» از دید یک پرسشگر که در طرح تحقیق برای فروش یک خمیر دندان خاص اشتغال دارد، در پاسخ‌ها اثرگذار خواهد بود.

ترتیب سوال‌های پرسشنامه

توالی سوالات باید واضح و روان باشد. توالی مناسب سوال‌ها بطور قابل توجهی پاسخ‌های تصادفی یا شانس را کاهش می‌دهد. به این ترتیب نتایج حاصل از فرد پاسخ دهنده سوء تعبیر نخواهد شد. بخصوص چند مورد اول سوالات از اهمیت ویژه‌ای هنگام طراحی پرسشنامه برخوردار هستند زیرا احتمالاً بر نگرش پاسخ‌دهنده و درک اهمیت کار تاثیرگذار است. بنابراین در پرسش‌های اولیه در یک پرسشنامه، از به کار بردن سوالاتی مانند زیر پرهیز کنید.

  • سوالاتی که به شدت حافظه را تحت فشار قرار می‌دهند.
  • سوالات با شخصیت فرد مرتبط هستند.
  • سوالات مربوط به ثروت شخصی.

سوال نسبتاً دشوار و شخصی باید در انتهای پرسشنامه قرار گیرند. بنابراین، ترتیب سوالات معمولاً باید با سوالات عمومی شروع شده و به سوالات تخصصی میل پیدا کند.

فرمول‌بندی و تنظیم سوالات

سوال باید بسیار واضح و بی‌طرفانه (نااریب- Unbiased) باشد تا تصور مغرضانه بودن پرسش‌ها مطرح نشود. به طور کلی سوالات باید استانداردهای زیر را داشته باشند.

  • به راحتی قابل درک برای عموم مردم باشند.
  • ساده و کوتاه مطرح شده باشند.
  • باید در یک سوال، فقط یک موضوع را مطرح یا مفهومی را منتقل کرد.
  • منطبق با شیوه تفکر پاسخگو بوده و تا حد امکان با دغدغه فکری او مطابقت داشته باشد.
  • باید از کلمات کنایه‌آمیز و دارای معانی متعدد اجتناب شود.
  • کلمات توهین آمیز، عبارت‌های عاطفی و القاء یک احساس، نباید در پرسشنامه به کار رود.

در ادامه رویکردهای مختلف برای جمع‌آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه‌های طراحی شده را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

organize questionnaire

روش جمع‌آوری پاسخ پرسشنامه

یک محقق به منظور جذب و جمع‌آوری داده‌های پرسشنامه نیاز به تکنیک‌های مختلف دسترسی به مخاطب یا پاسخ‌دهنده دارد. در این قسمت این روش‌ها را بازگو کرده و در مورد هر یک توضیحاتی ارائه خواهیم کرد. این رویکردها مطابق فهرست زیر معرفی شده‌اند.

  • مصاحبه حضوری
  • مصاحبه تلفنی
  • سوال پستی یا ارسال و دریافت به صورت نامه
  • طرح سوال اینترنتی

مصاحبه حضوری

مصاحبه‌های شخصی، نظرسنجی‌هایی است که به صورت شخصی توسط مصاحبه کننده انجام می‌شود که معمولاً به سراغ شخص مورد نظر می‌رود.

مزایا: نرخ پاسخ بالا در این روش وجود دارد، زیرا مصاحبه‌گر می‌تواند پاسخ دهنده را نسبت به ارائه جواب ترغیب کند یا ابهامات را در صورت لزوم رفع کند. کنترل بر انتخاب پاسخ دهنده، می‌تواند با صرف زمان بیشتر و در نتیجه دقت در پاسخ‌ها بشود.

معایب: هزینه‌های زیاد، وقت‌گیر بودن، الزامات اداری به منظور انتخاب و آموزش مصاحبه کنندگان، هزینه‌های مسافرت و تماس با پاسخ دهندگان در این روش زیاد است.

مصاحبه تلفنی

نظرسنجی‌های تلفنی معمولاً از یک دفتر مرکزی انجام می‌شوند که مصاحبه‌گر با خانواده‌ها یا اعضای منتخب مشاغل تماس تلفنی برقرار می‌کنند.

مزایا: میزان پاسخگویی خوب، سریع، کنترل بر پاسخگو. اگر لیستی جامع از جمعیت هدف موجود و در دسترس باشد، احتمال به دست آوردن یک نمونه عالی وجود دارد.

نقاط ضعف: سوالات باید کوتاه و ساده باشند، نمی‌توان برای وقفه‌های پیش‌آمده حین تماس تلفنی در خانه/دفتر کار کنترلی ایجاد کرد یا حداقل جلوگیری از آن کاری دشوار است. افراد مصاحبه شده در خانه یا محل کار باید وقت اضافی برای آموزش در مورد نحوه پاسخگویی به سوالات داشته باشند. نظارت بر مصاحبه کنندگان و پاسخ‌دهندگان دشوار است.https://beta.kaprila.com/a//templates_ver2/templates.php?ref=blog.faradars&id=string-3&t=string&w=760&h=140&cid=2993631,2993832,2993866&wr=special,random,random&pid=59

سوالات پستی

در این حالت، از طریق پست، برگه پرسشنامه ارسال شده و نتایج نیز از همین طریق دریافت می‌شود. انتخاب جامعه یا نمونه آماری از طریق آدرس‌های پستی صورت می‌گیرد.

مزایا: میزان پاسخگویی خوب با پیگیری دقیق، به دست آوردن جمعیت ذکر شده نسبتاً آسان، سادگی برای مدیریت هزینه از مزایای این روش محسوب می‌شود. بعلاوه می‌تواند منطقه جغرافیایی گسترده‌تری را پوشش داده و کنترل‌ بیشتری نیز روی جامعه هدف داشت. انتخاب حجم نمونه گسترده‌تر امکان‌پذیر بوده و نمونه‌ها به راحتی در دسترس هستند.

معایب: ممکن است پرسشنامه به شخص دیگری داده شده و تکمیل گردد یا حتی ممکن است پرسشنامه به پاسخ دهنده مورد نظر نرسد. طراحی پرسشنامه برای سوالات پستی دشوارترین نوع محسوب شده و تفسیر برای سوالات باز وجود دارد.

سوالات اینترنتی

نظرسنجی‌های اینترنتی نوعی نظر سنجی مکتوب محسوب می‌شود. پاسخ دهندگان هنگامی که از طریق پست الکترونیکی برای شرکت در نظرسنجی دعوت می‌شوند با یک صفحه وب مواجه شده که باید براساس آن پاسخ‌های خود را انتخاب کنند.

مزایا: جدول بندی سریع توسط برخی از محصولات نرم افزاری (مانند اکسل) اجازه می‌دهد تا پرسشنامه با سوالات بسته با سرعت دسته‌بندی و پردازش شوند. همچنین از سوگیری و تحریف مصاحبه‌گر نیز اجتناب شده و پاسخ‌ها بعید است تحت تأثیر مطلوبیت اجتماعی قرار بگیرند. بنابراین به راحتی قابل اجرا بوده و نسبتاً کم هزینه محسوب می‌شوند.

معایب: اطلاعات منتقل شده از طریق اینترنت ممکن است محرمانه و رمزنگاری شده، نباشند. از طرفی کنترل ضعیف بر انتخاب پاسخ دهنده، پیگیری در بررسی‌های آتی را دشوار می‌سازد. به دست آوردن نمونه احتمالی دشوار است و مانند نظرسنجی‌های پستی، این سخت‌ترین نوع است طراحی پرسشنامه را شامل می‌شود.

Types of Questionnaires Based on Distribution

نظرسنجی آزمایشی / پیشینه سوالات

بررسی آزمایشی، اولین بخش از فعالیت‌های یک طرح تحقیق را شامل می‌شود. به این ترتیب قبل از انجام هر کارهای باید به بررسی اولیه و آزمایشی پرسشنامه‌ها پرداخت. در این قسمت یک الگوی تحقیقاتی مقدماتی (حتی قدیمی) را به منظور اثربخشی طرح تحقیق و روش شناسی آن به کار می‌گیریم. هدف از نظرسنجی آزمایشی، می‌تواند تجدید نظر در سوالات، بهبود ساختار پرسشنامه و حتی جابجایی ساده سوالات باشد. به این ترتیب نتایج مطلوبی از اجرای طرح تحقیق در نهایت بدست خواهد آمد.

بهتر است هنگام یا بعد از نظر سنجی آزمایشی به سوالات زیر پاسخ مناسب داده باشیم تا مطمئن شویم که کار را به درستی انجام داده‌ایم. فقط در زمانی که پاسخ این سوالات ما را به درستی بررسی آزمایشی قانع کرد، گام‌های بعدی طرح پژوهشی را برخواهیم داشت.

  • آیا سوال‌ها به درستی قالب‌بندی شده‌اند؟
  • آیا کلمات به کار رفته در سوالات، درک صحیح از موضوع را در مخاطب ایجاد کرده‌اند؟
  • آیا سوال‌ها به بهترین ترتیب قرار داده و نظم‌دهی شده‌اند؟
  • آیا سوال‌ها برای همه طبقات اجتماعی پاسخ دهندگان قابل درک است؟
  • آیا سوال‌های اضافی با موضوعات جدید یا تاکید به موضوعات قبلی، مورد نیاز است یا برخی از آنها باید حذف شوند؟
  • آیا دستورالعمل‌های تکمیل پرسشنامه برای مصاحبه کنندگان به روشنی نحوه کار را شرح داده است؟

مراحل اساسی در تجدید نظر پرسشنامه

  1. نمونه مشابهی از پرسشنامه خودتان را در زمینه مورد نظر (مثلا اقتصادی یا اجتماعی) انتخاب کنید و موقعیت جغرافیایی که قرار است در آن استفاده شود را در نظر بگیرید.
  2. اسامی مصاحبه کنندگان را یادداشت کنید. این افراد قرار است که تمام اظهارات پاسخ دهندگان را یادداشت و ثبت نمایند. در مورد دستورالعمل‌های تکمیل پرسشنامه یا عبارت‌های سوالی، برایشان به طور کامل شرح دهید. هدف از طرح تحقیق را مطرح و نتایج مورد انتظار را مشخص کنید تا به اهمیت ثبت نتایج صحیح آگاه شوند.
  3. مراحل تکمیل و ارسال پرسشنامه را مدیریت کنید. در هر بخش از شاخص‌های ارزیابی کمک بگیرید تا مطمئن شوید، کارها به درستی صورت گرفته.
  4. نتایج را بررسی کنید. اعتبارسنجی متقابل و مشاهدات نامربوط را جدا کرده و براساس پرسشنامه‌ها کامل و معتبر، تحلیل و محاسبات آماری را انجام دهید.

قابلیت اطمینان

قابلیت اطمینان به میزان اندازه یا شاخصی اشاره دارد که نتایج سازگار در پیش آزمون پرسشنامه را مشخص می‌کند. برای هر یک از موارد زیر شاخص‌هایی برای قابلیت اطمینان ایجاد کرده و مقادیر حاصل را مورد بررسی قرار دهید.

  • قابلیت اطمینان بین مصاحبه کنندگان
  • قابلیت اطمینان مجدد آزمایش یا پایایی
  • قابلیت اطمینان سازگاری داخلی پرسشنامه

قابلیت اطمینان بین مصاحبه کنندگان

این شاخص باید برای ارزیابی درجه تفاوت بین مصاحبه کنندگان به کار رفته و تفسیر مناسبی از اختلاف بین آن‌ها ارائه کند. باید اطمینان کسب کنید که مصاحبه‌گرها، به شکل درست آموزش دیده‌اند و درک یکسانی از طرح تحقیق داشته و پرسشنامه‌ها و پاسخ‌دهندگان را به خوبی درک می‌کنند.

قابلیت اطمینان مجدد آزمایش یا پایایی

این کار برای ارزیابی سازگاری پاسخ از یک مورد سوال استفاده می‌شود. قابلیت اطمینان مجدد آزمایش با تکرار اجرای پرسشگری براساس پرسشنامه یکسان صورت گرفته و سازگاری بین پاسخ‌ها بوسیله آماره «کاپا» (κ�) بررسی می‌شود. قابلیت اطمینان در صورت قابل قبول بودن مقدار کاپا (مقادیر بزرگتر از 80٪) رضایت بخش خواهد بود. به این ترتیب قابلیت اطمینان پرسشنامه با تخمین میزان خوب ارزیابی می‌شود و مقدار حاصل منعکس کننده ساختار مناسب برای پرسشنامه است.

قابلیت اطمینان سازگاری داخلی

اگر بخواهیم ثبات درونی یا پایایی را در پرسشنامه اندازه‌گیری کرده و بین متغیرهایی که یک هدف یا ساختار را دنبال می‌کنند، ارتباط را مورد بررسی قرار دهیم، از آماره «آلفای کرنباخ» (Cronbach’s Alpha) استفاده خواهیم کرد. اگر مقدار این شاخص نیز بیش از 80٪ باشد سازگار درونی قابل قبول است. زمانی که قابلیت اطمینان ابزار ثابت می‌شود می‌توان از پرسشنامه برای طرح تحقیق بهره برده و نتایج را مورد تحلیل قرار داد.

آلفای کرنباخ برای قضاوت در مورد قابلیت اطمینان ابزار استفاده می‌شود. به این ترتیب مشخص می‌شود که موارد مختلف (سوالات با هدف یکسان) چقدر سازگار هستند. مجموعه‌ای از سوالات که برای اندازه‌گیری یک شاخص یا هدف در پرسشنامه باید بیشترین سازگاری را داشته باشند و در نتیجه به یک گویه اختصاص خواهند داشت. برای مثال به این سوال توجه کنید، «تأثیر پوسیدگی دندان بر فعالیت های روزانه زندگی شما چقدر است». اگر پاسخ دهنده بگوید به دلیل پوسیدگی، دندان درد دارد و همچنین بگوید که او در غذا خوردن مشکلی ندارد، این بدان معنی است که پرسشنامه به درستی تنظیم نشده است. زیرا به نظر می‌رسد که بین پاسخ‌های این دو سوال باید وابستگی و همبستگی وجود داشته باشد. اگر تعداد این مغایرت‌ها در پرسشنامه زیاد باشد، سازگاری درونی پرسشنامه زیر سوال خواهد رفت و به اصطلاح غیر معتبر می‌شود.

consistency

اعتبار یا روایی پرسشنامه

اعتبار یا روایی پرسشنامه، درجه‌ یا شاخصی عددی است که برای یک پرسشنامه اندازه‌گیری می‌شود تا نشان دهد که سوالات پرسشنامه مطابقت نسبتا زیادی با هدف طرح تحقیق دارند. در پرسشنامه ما چهار نوع اعتبار یا روایی را بررسی می‌کنیم.

اعتبار یا روایی محتوا

اعتبار یا روایی صوری

اعتبار یا روایی معیار

اعتبار یا روایی سازه

اعتبار محتوا

این شاخص اشاره به میزانی دارد که یک ابزار (مثلا پرسشنامه) تمام جنبه‌های مورد نظر برای هدف تحقیق را در خود ثبت کرده است. معمولا برای اعتبار محتوا از متخصصین حوزه و نظرسنجی از آن‌ها بهره می‌برند. بنابراین آزمون‌های آماری در اینجا استفاده نمی‌شود. اگر اعتبار محتوا قابل قبول باشد، می‌توان به اعتبار محتوای پرسشنامه اعتماد کرد. محققان اغلب از پرسشنامه‌های استاندارد شده برای اعتبار محتوا استفاده می‌کنند. البته به شرطی که بومی سازی روی سوالات انجام شده باشد.

اعتبار صوری

اعتبار صوری، یک تخمین است که نشان می‌دهد آیا پاسخ‌دهندگان در برابر یک پرسشنامه عکس‌العمل یکسانی دارند و درک مشابه از آن خواهند داشت. معمولا اعتبار محتوا توسط افراد متخصص صورت گرفته ولی اعتبار صوری در مورد ظاهر و قالب پرسشنامه بوده که توسط افراد غیر متخصص و در عین حال مخاطبین طرح تحقیق، مورد ارزیابی قرار می‌گیرد.

اعتبار صوری معمولا به دو شکل زیر صورت می‌گیرد:

  • روش مصاحبه/کاوشگر: در اینجا ما یک نمونه تصادفی از افراد پاسخ دهنده را انتخاب می‌کنیم که تقریباً 5٪ تا 10٪ از اندازه نمونه نهایی را تشکیل می‌دهند. پرسشنامه را به آن‌ها ارائه داده و پاسخ‌ها را جمع‌آوری می‌کنیم. سپس با هر یک از آن‌ها به صورت حضوری در مورد پرسشنامه به طور مفصل صحبت کرده و نقطه نظراتشان را ثبت می‌کنیم. توجه دارید که در اینجا مقدار پاسخ مهم نیست، بلکه درکی که از هر یک از سوالات داشتند مورد تجزیه و تحلیل قرار می‌گیرد. ارزیابی درک آن‌ها از هر سوال برای تصمیم گیری در مورد قالب نهایی پرسشنامه دخیل بوده و ممکن است منجر به هرگونه تغییر در کل پرسشنامه شود.
  • روش دو زبانه: اگر ابزار ترجمه شده باشد، در اینجا از یک متخصص دو زبانه که به هر دو زبان خوب صحبت می‌کند و تسلط کامل به دستور زبان دارد، برای ارزیابی استفاده می‌شود. اعتبار صوری در حالت ایده آل باید انجام شود و توسط مترجمان رسمی مورد تایید قرار گیرد.
validity vs reliability

اعتبار معیار

شاخص اعتبار معیار، نشان دهنده اثربخشی پرسشنامه در پیش بینی نتایج حاصل از مقادیر اندازه‌گیری در راستای هدف تحقیق است. پاسخ‌های مطابق با استانداردها یا مقادیر مورد انتظار اعتبار معیار را می‌سازد. بنابراین همبستگی و هماهنگی پاسخ‌ها با آنچه پیش‌بینی می‌شده، ملاکی برای ارزیابی اعتبار معیار پرسشنامه خواهد بود. کاهش اعتبار معیار ممکن است باعث تغییر در پرسشنامه یا جامعه هدف و نمونه‌ها شود. به همین جهت از لحاظ فنی بالا بودن اعتبار معیار از دیدگاه یک محقق، از اهمیت زیادی برخوردار است. اعتبار معیار را ممکن است در زمان تجدید نظر در پرسشنامه یا در مرحله پایانی جمع‌آوری داده‌ها اجرا کرد.

اعتبار سازه

میزان مطابقت پرسشنامه نهایی با سازه یا فرضیه‌های طرح تحقیق توسط اعتبار سازه اندازه‌گیری می‌شود. مفاهیم/سازه‌هایی که توسط پرسشنامه سنجیده می‌شوند باید مورد ارزیابی قرار گرفته و اعتبار آن‌ها تایید شود. سوالات ضعیف از طریق پیش آزمون، می‌تواند علائمی را داشته باشد که به کمک آن‌ها متوجه می‌شویم در مرحله پیش‌نویس‌ اولیه، اشتباهاتی وجود دارد. این علائم در پاسخ‌های مربوط به پرسشنامه به صورت زیر دسته‌بندی شده‌اند.

  • عدم نظم در پاسخ‌ها: این ممکن است به دلیل استفاده از کلمات یا سوال‌های دشواری باشد که سعی در پاسخ دادن به آن‌ها احتیاج به داده و زمان زیادی دارد.
  • پاسخ های همه یا هیچ: در این حالت نیز ما باید به طرح سوال خود شک کنیم اگر همه آزمودنی‌ها به این سوال به یک شکل پاسخ داده‌اند، فقط یک پاسخ کلیشه‌ای را استخراج کرده‌ایم و در نتیجه اندازه‌گیری آن لزومی نداشته است. همچنین اگر هیچ کدام از پاسخ‌دهندگان به سوالی در پرسشنامه توجه نکرده و آن را بدون جواب گذاشته‌اند، نشانگر طراحی نادرست یا سوال بی‌مورد خواهد بود.
  • نسبت زیاد پاسخ‌های خنثی: در این حالت، درصد زیادی از افراد نمی‌توانند درک مناسبی از سوال داشته باشند و در نتیجه برایشان پاسخ بسیار پیچیده است. به همین علت پاسخ‌دهنده، ساده‌ترین و البته راحت‌ترین گزینه (نمی‌دانم) را انتخاب کرده و یا یکی از گزینه‌های خنثی را برای پاسخ خود در نظر می‌گیرند.
  • نسبت زیاد سوالات بدون پاسخ: این امر نشان می‌دهد که دستورالعمل‌های مصاحبه یا آموزش کافی نیست. بهتر است از حداکثر ۵٪ سوالاتی که میزان رد آن‌ها در پرسشنامه اولیه زیاد است، در پرسشنامه اصلی استفاده کنید.
  • عدم تنوع قابل توجه در پاسخ‌ها: اگر تنظیم سوال‌ها به درستی صورت نگرفته باشد، اغلب گزینه‌های اول انتخاب می‌شوند یا انتخاب گزینه‌ها به درستی صورت نگرفته و پاسخ‌ها، تصادفی هستند. در هر دو حالت ابهام در سوال وجود داشته است.

پرسشنامه، به منظور اندازه‌گیری متغیرها در اغلب طرح‌های آماری به کار گرفته می‌شود. طراحی یک پرسشنامه اولین گام به منظور اجرای چنین طرحی محسوب می‌شود. البته استفاده از استانداردسازی پرسشنامه‌های خارجی و در نظر گرفتن وضعیت قومی و جغرافیایی می‌تواند یک راه‌کار به جای طراحی کامل یک پرسشنامه باشد. این فرادرس، مهارت‌های مربوط نحوه طراحی پرسشنامه یا استانداردسازی آن را به فراگیران آموزش می‌دهد. فهرست سرفصل‌ها و رئوس مطالب مطرح شده در این مجموعه آموزشی، در ادامه آمده است.

درس اول، منطق طراحی پرسشنامه و رويكردهای اصلی در حوزه سلامت، ضرورت استفاده از پرسشنامه در اندازه‌گيری‌های سلامت، مهم‌ترين حيطه‌های طراحی پرسشنامه در حوزه سلامت، دو رويكرد اصلی ترجمه و طراحی در پرسشنامه‌های سلامت را شامل می‌شود. درس دوم، ترجمه و استانداردسازی پرسشنامه (روش سازمان بهداشت جهانی)، پيش‌آزمون و مصاحبه‌ شناختی، روش کیفی بررسی روایی محتوا، روش کیفی بررسی روایی صوری را مورد بررسی قرار داده. درس سوم، به موضوعاتی نظیر طراحی پرسشنامه جديد – طراحی چارچوب مفهومی و ساخت‌ گويه‌ها، طراحی چارچوب مفهومی و تعيين حيطه‌های اصلی، تعيين حيطه‌های اختصاصی و ساخت‌ گويه‌ها (سوالات) پرداخته است. درس چهارم، طراحی پرسشنامه جديد- اندازه‌گیری روايی محتوا و صوری، بررسی کیفی روایی صوری و محتوا، روش کمی بررسی روایی محتوا، روش کمی بررسی روایی صوری را مد نظر قرار داده است. درس پنجم، روايی سازه و ملاکی، سنجش هموژنیتی (Homogeneity)، تحلیل عاملی و استفاده از نرم‌افزار SPSS برای انجام این محاسبات را ارائه نموده. درس ششم، بررسی ثبات درونی، بررسی هم‌ارزی، محاسبه خطای استاندارد و اندازه‌گيری آن‌ها را در محیط SPSS‌ آموزش می‌دهد. درس هفتم، شاخص‌های دیگر پرسشنامه، مانند بررسی قابلیت پاسخگویی به تغییرات، بررسی تفسیر‌پذیری، بررسی اثر سقف و کف، نکات تکمیلی و جمع‌بندی نهایی را پوشش می‌دهد.

این فیلم آموزشی برای دانشجویان و محققین در رشته‌های پزشکی و پرستاری مفید بوده و مدت زمان آن ۲ ساعت و ۴۷ دقیقه است.

خلاصه و جمع‌بندی

در این نوشتار با اصول اولیه طراحی پرسشنامه آشنا شده و به مواردی که به بهبود و نحوه استفاده از پرسشنامه کمک می‌کند نیز اشاره شد. در حقیقت از آنجایی که پرسشنامه در طرح‌های تحقیق امروزه، به وفور مورد استفاده قرار می‌گیرد، آشنایی با اصول طراحی آن از مسائلی است که باید همه محققین و دانشجویان برای صحت نسبی نتایج حاصل به آن توجه داشته باشند. در ضمن روش‌های جمع آوری داده از طریق پرسشنامه نیز در این متن مورد بحث قرار گرفت تا فراگیران از این جنبه نیز آشنایی نسبی با تکنیک‌های مربوطه بدست آورند.

برگرفته از: وبلاگ فرادرس

برای مشاهده لیست همه ی  پرسشنامه های استاندارد لطفا همین جا روی پرسشنامه استاندارد  کلیک فرمایید.

تحلیل داده های آماری برای پایان نامه و مقاله نویسی ،تحلیل داده های آماری شما با نرم افزارهای کمی و کیفی ،مناسب ترین قیمت و کیفیت عالی انجام می گیرد.

نرم افزار های کمی: SPSS- PLS – Amos

نرم افزار کیفی: Maxquda

تعیین حجم نمونه با:Spss samplepower

روش های تماس:

Mobile :  09143444846  واتساپ – تلگرام

Telegram: @abazizi4

مراحل طراحی و ساخت پرسشنامه محقق ساخته روانشناسی

مراحل طراحی و ساخت پرسشنامه محقق ساخته روانشناسی

در نتیجه، این نیازمند تلاش پژوهشگر برای طراحی و ساخت ابزار جدید است.

لازمه تدوین این نوع ابزار دارای دو شرط اساسی است:

الف). تامین روایی:

با استفاده از نظر متخصصان و خبرگان موضوع.

ب). اجرای آزمایشی

قبل از اجرای اصلی به صورت آزمایشی اجرا شود.

و اجرای بر روی نمونه و اخذ نتایج ضریب آلفای داده ها و نیز میزان همبستگی درونی گویه ها و نیز «تحلیل عاملی » سؤال ها و یا گویه ها، تاکید می شود.

به طور خلاصه جهت نهایی شدن یک پرسشنامه سه مرحله لازم است طی شود:

مرحله اول: مرحله برنامه ریزی و طراحی سؤالات

مرحله دوم: مرحله اجرای آزمایشی از دو بعد شناختی برای قابل قبول بودن و قابل فهم بودن سؤالات آزمون

مرحله سوم: بعد کمی (انجام تحلیل آماری).

جدول زیر به عنوان الگویی در تدوین و طراحی سؤالات پرسشنامه محقق ساخته می تواند مورد استفاده دانشجویان وپژوهشگران قرار گیرد.

براساس این جدول، پژوهشگر در فرایند پرسشنامه محقق ساخته ابتدا باید مؤلفه اصلی را در سطح مفهوم شناسایی، سپس در سطح ابعاد ویژگی های اصلی را مشخص و سپس بر آن اساس گویه ها یا سؤال های مورد نظر که مرتبط است را در طیف مناسب طراحی و تدوین نماید.

تدوین گویه در پرسشنامه از نوع محقق ساخته

دانلود فایل ورد WORD این جدول

علاوه براین فرایند فوق را می توان بر مبنای سه جنبه «عامل »، «ملاک » و «نشانگر » تعریف و تبیین نمود.

– منظور از «عاملی» مصداق و مخاطب مورد ارزیابی است.

– «ملاک ها» ویژگی ها یا جنبه هایی از جنبه های مورد ارزیابی است که با اهمیت تلقی می شود.

– «نشانگر» مشخصه ها و شاخص هایی است که برای گردآوری داده ها جهت قضاوت درباره ملاکهای مورد نظر به کاربرده می شود.

نشانگر، آمارهای است که وضعیت یک یا چند عامل را آشکار می کند.

در مثالی اگر پژوهشگر خواسته باشد درباره اعضای هیأت علمی پژوهش نماید، هر یک از عناصر سه گانه عبارتند از:

الف) عامل ارزیابی: عضو هیأت علمی (منظور عامل ارزیابی)

ب) ملاک: فعالیت پژوهشی اعضای هیأت علمی (منظور فعالیت عامل ارزیابی)

ج) نشانگر: میزان حضور اعضای هیأت علمی در سمینارها یا تعداد مقالات آنان (منظور شاخص فعالیت عامل ارزیابی).

دقت شود پرسشنامه محقق ساخته و نیز استاندارد هر دو، نیاز به اجرای آزمایشی دارد).

این اجرا برای پرسشنامه محقق ساخته از ضرورت بیشتری برخوردار است.

اجرای مقدماتی پرسشنامه و یا آزمون ها با اجرای مقدماتی وآزمایشی، پژوهشگر می توان در مورد زمینه های ذیل بازخورد لازم را دریافت نماید.

بازخوردهایی درباره:

– شکل و نوع سؤال ها یا گویه ها

– مناسب بودن بدنه یا تنه سؤال یا گویه

– جذابیت ظاهری پرسشنامه

– ترتیب، بخش بندی و نمره گذاری سؤال ها

– زمان پاسخ گویی به سؤال ها

– بررسى وضوح سؤالها

– حذف جمالات سخت و دشوار

– آزمایش قابلیت اجرایی پرسشنامه

– کمک به تدوین سؤالات پیش بینی نشده .

نکات اجرای آزمایشی پرسشنامه یا آزمون مورد نظر

۱. از افرادی که معرف جامعه ای هستند که پرسشنامه برای آنها تدوین شده است، نمونه ای انتخاب کنید.

۲. در پرسشنامه آزمایشی، فضای لازم را برای عکس العمل و پیشنهادهای اصلاحی پاسخ گویان، پیش بینی کنید.

۳. آزمون (تست) مقدماتی پرسشنامه را دقیقاً در همان شرایطی اجرا که قرار است طرح نهایی پرسشنامه پیاده شود.

۴. در اجرای آزمایشی، نسبت پرسشنامه های عودت یافته محاسبه شود تا از آنچه در مرحله نهایی اتفاق خواهد افتاد، برآوردی به دست آید.

هم چنین پرسشنامه های به دست نمی دهند، سؤال هایی که درست درک نشده اند و یا برای پاسخ گو مبهم بوده اند. برای کسب اطلاعات لازم به منظور اصلاح نهایی پرسشنامه، نظرات پاسخ گویان را از نظر آماری، به دقت بررسی شود.

۵. نتایج پرسشنامه های آزمایشی را تجزیه و تحلیل کنید تا میزان کارایی پرسشنامه آزمایشی در تأمین اطلاعات مورد نیاز طرح مشخص شود.

۶ بر اساس تحلیل آماری سؤالات، تغییرات لازم را در پرسشنامه اعمال دارید (مثلاً اگر سؤالی ابهام دارد و در پاسخ های ارائه شده به یک سؤالی، اختلاف هایی وجود دارد، یا یک سؤال موجب طرح سؤال های دیگری شده است، احتمالاً لازم است، سؤال های دیگری، در پرسشنامه بگنجانید).

۷. عکس العمل و واکنش کلی پاسخ گویان را نسبت به پرسشنامه بررسی شود.

کدام گویه ها مورد علاقه آنها بوده است، کدام ابهام داشته، کدام ها پاسخ داده نشده و چه مواردی را نیازمند اصلاح می دانند .

علاوه بر نکات اجرایی نمونه و اولیه پرسشنامه یا آزمون مورد نظر، اجرای مقدماتی در روش های پژوهش از نوع تجربی (آزمایشی) مفید خواهد بود.

راهنمای ساخت پرسشنامه برای استفاده در پژوهش

بسیاری از نظرسنجی‌ها با استفاده از پرسشنامه انجام می‌شود. این شکل از تحقیقات تجربی برای به دست آوردن اطلاعات در مورد یک جمعیت خاص، گروه، جامعه، مفهوم یا ایده خاص بسیار ارزشمند است. پرسشنامه برای تحقیق در رشته‌های مختلف مانند روانشناسی، جامعه‌شناسی، آموزش و تجارت مورد استفاده قرار می‌گیرد. از سوی دیگر در برخی اوقات پژوهشگر مجبور به ساخت پرسشنامه است چرا که پرسشنامه‌ای مطابق با هدف وی وجود ندارد.

انواع پرسشنامه

دو نوع پرسشنامه وجود دارد: پرسشنامه‌ای که پاسخ‌ دهنده می‌بایست سؤالات را خودش بخواند و به آن‌ها پاسخ دهد که پرسشنامه خود خوان نامیده می‌شود و پرسشنامه‌ای که سؤالات آن را مصاحبه‌گر مطرح می‌کند و پاسخ دهنده به‌صورت شفاهی به آن‌ها پاسخ می‌دهد که پرسشنامه تعامل محور نامیده می‌شود. دسته اول می‌تواند به‌صورت حضوری، از طریق نامه پستی، به‌صورت الکترونیکی یا آنلاین انجام شود. دسته دوم معمولاً به‌صورت چهره به چهره یا از طریق تلفن انجام می‌شود. میزان موفقیت هر یک به عوامل مختلفی ازجمله جمعیت هدف شما و اینکه چقدر خوب به هر روش پاسخ می‌دهند بستگی دارد.

ساخت پرسشنامه با توجه به اهداف پژوهش

قبل از شروع تحقیق خود سؤالی اساسی که باید از خود بپرسید این است که از پرسشنامه چه اطلاعاتی می‌خواهم بیرون بکشم؟ در هنگام انجام پژوهش، هدف پژوهشگر این است که هرچه ممکن است اطلاعات مناسب را به دست آورد تا در مورد سؤال تحقیق خود به نتیجه‌گیری منطقی برسد؛ بنابراین، در هنگام ارسال و یا انجام یک نظرسنجی، امید این است که اولاً بسیاری از پرسشنامه‌ها پر شوند و ثانیاً پاسخ‌های صادقانه دریافت شود. گرچه بسیاری از موارد می‌تواند این دو عامل را تحت تأثیر قرار دهد، اما هدف شما باید این باشد که میزان پاسخ دهی را به حد ممکن برسانید. قبل از اینکه شروع به طراحی پرسشنامه کنید باید به سؤالات زیر پاسخ دهید:

با طراحی پرسشنامه به چه اطلاعاتی می‌خواهید دست یابید؟

با استفاده از سؤال تحقیق خود باید بتوانید متغیرهای وابسته، مستقل و مخدوش‌کننده را که باید بررسی شوند شناسایی کنید. متغیرهای وابسته مواردی هستند که شما بیشتر باید به آن‌ها اهمیت دهید برای مثال اگر انجام یک نظرسنجی در مورد عادات غذا خوردن است سؤالات باید در حول‌وحوش عادات غذایی خاص پاسخ‌دهندگان باشد. متغیرهای مستقل مواردی هستند که با متغیرهای وابسته ارتباط دارند یا همبسته هستند مانند تحصیلات، درآمد و وضعیت اقتصادی و غیره؛ و در آخر، متغیرهای مخدوش‌کننده مواردی هستند که بر رابطه بین متغیرهای مستقل و وابسته تأثیر می‌گذارند.

جمعیت هدف شما چیست؟

بهترین جامعه آماری که مناسب پاسخ به سؤالاتی هستند که طرح نموده‌اید را مشخص سازید. این کار شامل مشخص کردن موقعیت جغرافیایی آن‌ها، بهترین وسیله دستیابی به آن‌ها و سایر عوامل مهم است. به‌عنوان‌مثال، اگر به‌طورکلی پرسشنامه‌ای در مورد عادت‌های غذایی طراحی می‌کنید، احتمالاً بهتر است از یک فرد بزرگسال یا سرپرست خانواده در مورد عادات غذا خوردن به‌جای کودک یا نوجوان سؤال کنید.

روش پژوهش و روش تحلیل شما چیست؟

در مرحله اول، شما باید مؤثرترین وسیله برای اجرای نظرسنجی خود برای جمعیت هدف خود را در نظر بگیرید. به‌عنوان‌مثال اگر از شهروندان سالخورده سؤال می‌کنید، ممکن است دوست داشته باشید تلفنی یا نظرسنجی حضوری داشته باشید. اگر افراد جوان جامعه مناسبی هستند احتمالاً نظرسنجی آنلاین یا پرسشنامه کاغذی برای آن گروه سنی مناسب‌تر است. علاوه بر این، شما باید دقیقاً نحوه تفسیر نتایج به‌دست‌آمده را مشخص کنید. این کار آن‌قدرها پیچیده نیست که به نظر می‌رسد. نکته کلیدی که باید هنگام تهیه نظرسنجی به یاد داشته باشید این است که سؤالات بسته پاسخ نتایج کم‌تری ارائه می‌دهند، درحالی‌که سؤالات باز پاسخ مانند مصاحبه نتایج بیشتری به همراه خواهد داشت؛ در نظر داشته باشید که تحلیل آن‌ها در مقایسه با سؤالات بسته پاسخ دشوارتر است.

انواع سؤالات در ساخت پرسشنامه

در ساخت پرسشنامه سه نوع سؤال اساسی وجود دارد که می‌توانید از پاسخ‌دهندگان خود بپرسید. این سه نوع سوالات عبارتند از:

بسته پاسخ: پرسش‌های بسته پاسخ، سؤالات متداول برای نظرسنجی‌ها هستند. آن‌ها فقط مجموعه پاسخ‌های مشخصی را به پاسخ‌دهنده ارائه می‌دهند و پاسخ‌دهنده مجبور است یکی از گزینه‌های ذکرشده را انتخاب کند.
باز پاسخ: این سؤالات به‌صورت پایان باز هستند و نیاز دارد که مخاطب درباره آن صحبت کند یا آن را کامل کند. هنگام صحبت، آن‌ها را بنویسد یا پاسخ خود را برای یک سؤال خاص تایپ کند.

سوال تلفیقی: این شکل از سؤال برای بسیاری از شرایط ایدئال است. این نوع، ترکیبی از هر دو فرم باز و بسته است. به‌عنوان‌مثال، شما درباره مورد خاصی نظر پاسخ‌دهنده را می‌پرسید سپس از او می‌خواهید دلیل انتخابش را بیشتر توضیح دهد.

موضوعات مهم دیگر در ساخت پرسشنامه

هنگام تهیه پرسشنامه موارد دیگری که باید در نظر بگیرید عبارتند از: انتخاب کلمه، ترتیب سؤال و طرح نظرسنجی است. کلماتی که انتخاب می‌کنید تأثیر چشمگیری بر نحوه درک پرسشنامه شما توسط پاسخ‌دهندگان خواهد داشت. کلمات روشن و دقیقی را انتخاب کنید که درک آن‌ها ساده است و همچنین سعی کنید از سؤالاتی که سوگیری در آن‌ها وجود دارد استفاده نکنید.

ثانیاً نحوه تنظیم سؤالات نیز باید اندکی دارای برنامه‌ریزی باشد؛ سؤالات باید از پرسش‌های عمومی‌تر آغاز شود و هرچه که پیش می‌رود به سؤالات اختصاصی‌تر بپردازد. سازمان‌دهی پرسشنامه باید ترغیب مخاطب در پاسخ دادن به همه سؤالات را تا حد امکان به وجود آورد؛ و در آخر اینکه، ظاهر پرسشنامه نیز می‌بایست به‌اصطلاح user-friend باشد یعنی اینکه پاسخ دهنده به‌راحتی بتواند با آن کار کند، مکان درج پاسخ‌ها را به‌ سادگی پیدا کند و صورت سؤالات شفاف و با فونت و اندازه مناسب باشد.

برای مشاهده لیست همه ی  پرسشنامه های استاندارد لطفا همین جا روی پرسشنامه استاندارد  کلیک فرمایید.

تحلیل داده های آماری برای پایان نامه و مقاله نویسی ،تحلیل داده های آماری شما با نرم افزارهای کمی و کیفی ،مناسب ترین قیمت و کیفیت عالی انجام می گیرد.

نرم افزار های کمی: SPSS- PLS – Amos

نرم افزار کیفی: Maxquda

تعیین حجم نمونه با:Spss samplepower

روش های تماس:

Mobile :  09143444846  واتساپ – تلگرام

Telegram: @abazizi4این نوشته در پایان نامه و روش تحقیق، مقاله نویسی با برچ

روایی (اعتبار) در پرسشنامه و روشهای ارزیابی آن

روایی (اعتبار) در پرسشنامه و روشهای ارزیابی آن

زمانی یک مطالعه روا است که بتواند هدف مورد نظر را اندازه گیری نماید و همچنین در طرح مطالعه، خطای منطقی وجود نداشته باشد. به عبارت دیگر این تعریف به دو جنبه اساسی از روایی اشاره می کند که عبارتند از: قابلیت اندازه گیری هدف (اعتبار درونی) و طراحی صحیح مطالعه از جوانب مختلف (اعتبار بیرونی) .

1- اعتبار درونی

در روایی درونی قابلیت ابزار مورد نظر در اندازه گیری هدف ارزیابی می شود. انواع روایی درونی یک تحقیق عبارتند از روایی سازه ای، محتوایی، همزمان و پیش بین .

در برخی منابع دو نوع روایی همزمان و پیش بین در یک گروه و تحت عنوان روایی ملاکی معرفی می شود. برخی از مؤلفین نیز بیان می کنند که تنها یک نوع از روایی یعنی روایی سازه ای وجود دارد و روایی ملاکی و محتوایی زیر بخش هایی از آن است. با توجه به اهدافی که هریک از انواع روایی دنبال می کنند، در عمل ارزیابی همزمان هر چهارنوع روایی کار مشکلی است و اغلب پژوهشگران تنها دو نوع روایی محتوایی و سازه ای را ارزیابی می کنند.

1-1-روایی محتوایی(Content Validity)

هدف از این نوع ارزیابی پاسخ به این سؤال است که آیا محتوای ابزار قابلیت اندازه گیری هدف تعریف شده را دارد یا خیر؟ به عنوان مثال آیا محتوای آزمونی که برای اندازه گیری افسردگی تعریف شده است، واقعا افسردگی را اندازه می گیرد.به همین دلیل برای ارزیابی روایی محتوایی از قضاوت افراد خبره در زمینه تخصصی مورد نظر استفاده می شود.

برای مثال برای ارزیابی افسردگی ، پس از لیست نمودن تمام نشانه هایی که افسردگی را ارزیابی می کند از طریق ادبیات موضوع ، می توان مرتبط بودن، سادگی ووضوح هریک از آیتم ها و همچنین ضروری بودن آن ها را در قالب پرسشنامه ای از متخصصان مربوطه پرسید.

1-1-1- نحوه ارزیابی روایی محتوایی(محاسبه CVI و CVR)

برای ارزیابی روایی محتوایی از نظر متخصصان در مورد میزان هماهنگی محتوای ابزار اندازه گیری و هدف پژوهش ، استفاده می شود. برای این منظور دو روش کیفی و کمی در نظر گرفته می شود. در بررسی کیفی محتوا پژوهشگر از متخصصان درخواست می کند تا پس از بررسی کیفی ابزار ، بازخورد لازم را ارائه دهند که براساس آن موارد اصلاح خواهند شد.

برای بررسی روایی محتوایی به شکل کمی، ازدو ضریب نسبی روایی محتوا (CVR) و شاخص روایی محتوا (CVI)، استفاده می شود. برای تعیین CVR از متخصصان درخواست می شود تا هرآیتم را براساس طیف سه قسمتی«ضروری است» ، «مفید است ولی ضرورتی ندارد» و «ضرورتی ندارد» بررسی نماید. سپس پاسخ ها مطابق فرمول زیر محاسبه می گردد.

در این رابطه n_E تعداد متخصصانی است که به گزینه ی ضروری پاسخ داده اند و N تعداد کل متخصصان است. اگر مقدار محاسبه شده از مقدار جدول بزرگتر باشد اعتبار محتوای آن آیتم پذیرفته می شود.

2-1-1- روایی صوری زیر بخشی از روایی محتوایی

این نوع ارزیابی شامل این موضوع می شود که آیا ظاهر ابزار به صورت مناسب برای ارزیابی هدف مورد نظر طراحی شده است یا خیر؟در اینجا نیز از نظر متخصصان برای تعیین روایی صوری استفاده می شود. در تعیین کیفی روایی صوری موارد سطح دشواری ، میزان عدم تناسب و ابهام مورد بررسی و اصلاح قرار می گیرد.در گام بعدی برای کاهش و حذف آیتم های نامناسب و تعیین اهمیت هریک از آیتم ها از روش کمی تأثیر آیتم استفاده خواهد شد.

در این روش به هریک از گزینه های آیتم مورد نظر بنا به تعداد آنها اعداد 3،2،1،… اختصاص داده شده و فراوانی مربوط به هر یک را نیز محاسبه کرده، از رابطه ی زیر استفاده می نماییم.شماره گزینه * (%)فراوانی= شاخص

چنانچه این شاخص بیش از 1.5 باشد، آیتم برای تحلیل های بعدی مناسب تشخیص داده می شود.

2-1- روایی ملاکی (روایی همزمان و پیش بین)

منظور از روایی ملاکی میزان همبستگی بین نمرات حاصل از یک ابزار با نمرات حاصل از ابزار اندازه گیری دیگر (ملاک) است. گاهی ارزیابی همبستگی به منظور پیش بینی برای آینده است، یعنی نمرات ابزار ملاک پس از گذشت یک فاصله زمان از اجرای ابزار اول گردآوری خواهد شد در اینصورت به آن روایی پیش بینی گفته می شود. زمانی که این پیش بینی بدون فاصله و در زمان حال انجام شود، به آن روایی همزمان می گویند. برای نعیین روایی ملاکی ضریب همبستگی بین نمرات حاصل از دو ابزار به عنوان شاخص روایی آزمون مورد نظر محاسبه شده و هر چه این ضریب بزرگتر باشد، ابزار روایی بیشتری دارد.

3-1- روایی سازه ای (Construct validity)

گفت روایی سازه ای این موضوع را بررسی می کند که آیا اجزای مقیاس مورد نظر توانایی تشکیل مقیاس را دارند یا برخی از آن ها نامرتبط اند. این نوع روایی اغلب روایی عاملی نیز نامیده می شود و دلیل آن نیز نحوه ی ارزیابی این نوع روایی با روش های تحلیل عاملی است.سازه ی نامناسب سازه ای است که توافق نظری در محتوای آن وجود ندارد.

روایی سازه ای به دو دسته روایی همگرایی و روایی افتراقی تقسیم می شود.

1-3-1- روایی همگرایی

روایی همگرایی به همگرایی (همسو بودن یا همبستگی) آیتم های تشکیل دهنده یک مقیاس اشاره دارد. این نوع روایی به صورت های زیر قابل اندازه گیری است:

  1. با بررسی همبستگی بین آیتم های سازنده مقیاس که در واقع همسانی درونی آیتم ها نامیده می شود ارزیابی می شود. همسانی درونی به کمک آلفای کرونباخ، ساختار سازه ی عاملی ، مدل راش، متوسط واریانس بیان شده و واریانس روش مشترک قابل محاسبه است.
  2. همسانی بین مقیاس مورد بررسی با ابزارهای مشابهی که برای اندازه گیری سازه ی مورد نظر طراحی شده اند. در صورت وجود همبستگی قوی بین سازه ی هدف و سازه ی موجود دیگر، نیازی به تعریف سازه ی جدید نیست.
  3. همبستگی بین سازه ی مورد نظردر روش های مختلف (نمونه ی هدف و نمونه ارزیابی اعتبار) محاسبه شود. اگر این همبستگی مقدار قابل توجهی داشته باشد، روایی آن تأیید می شود.

در ادامه به معرفی همسانی درونی آیتم ها و روش های محاسبه آن می پردازیم.

2-3-1- روایی افتراقی

این بخش از روایی سازه ای به این موضوع اشاره دارد که آیتم های مربوط به سازه های مختلف به صورتی بسیار قوی با یکدیگر همبستگی نداشته باشند تا براساس آن بتوان نتیجه گرفت که دو سازه یک هدف را اندازه گیری میکنند.این موضوع زمانی رخ می دهد که بین دو سازه به لحاظ تعریف هم پوشانی وجود داشته باشد. برای ارزیابی این روایی از روشهای همبستگی، تحلیل عاملی، متوسط واریانس بیان شده و رویکرد چندسازه ای-چند روشی استفاده می شود.

1) ارزیابی مبتنی بر همبستگی: هنگامی که یکی از آیتم های یک مقیاس باآیتم های مقیاس دیگری، که در مطالعه پژوهشگر حضور دارند، همبستگی بالایی داشته باشند(r>0.85 به عنوان یک قاعده سرانگشتی)، هشداری مبنی بر همپوشانی داشتن این دو سازه خواهد بود.

2) روش تحلیل عاملی اکتشافی : در یک تحلیل عاملی اکتشافی دو سازه در صورتی از هم افتراق دارند که دو مقیاس مختلف، دو مجموعه از بارهای عاملی متفاوت را ایجاد نمایند.

3) روش متوسط واریانس بیان شده : این روش یک روش جایگزین مبتنی بر تحلیل عاملی است که توسط فورنل وولاکر(1981) ارائه شد. در این روش زمانی بین دو سازه افتراق وجود دارد که متوسط واریانس بیان شده برای یک سازه بزرگتر از واریانس مشترک بین آن ها باشد.برای این منظور از ماتریسی استفاده می شود که از توان دوم کواریانس بین هر مقیاس با سایر مقیاس ها تشکیل شده است. برای بررسی روایی عناصر قطر اصلی ماتریس با شاخص AVE که به صورت زیر تعریف می شود، جایگزین می شود،

s_1=مجموع توان های دوم بارهای عاملی مربوط به آیتم های سازنده مقیاس
s_2= مجموع مربوط به تمام آیتم ها برای شاخص (توان دوم بارهای عاملی -1 )
زمانی روایی افتراقی تأیید می گردد که هریک از عناصر روی قطر اصلی نسبت به هر مؤلفه دیگر روی سطر یا ستون بزرگتر باشد.

4) روش تحلیل عاملی تأییدی: در این روش از تحلیل عاملی تأییدی بدین صورت استفاده می شود که اگر به ازای مسیرهای تعریف شده مبتنی بر مبانی نظری برای ارتباط بین آیتم ها و سازه ی تشکیل دهنده ی آن، شاخص های برازش مدل مقادیر مناسبی داشته باشند، روایی افتراقی سازه های تعریف شده در این تحلیل تأیید می گردد.

5) استراتژی چندروشی-چند سازه ای: در این روش چند سازه تعریف می شود (چند سازه ای) و این سازه ها از طریق چند منبع جمع آوری می شود (چند روشی).به عنوان مثال در ارزیابی کیفیت زندگی کودکان از طریق پرسشنامه هریک از جنبه های کیفیت زندگی از طریق چند زیرسازه و از طریق منیع کودکان و والدین جمع آوری می گردد. هنگامی که بین سازه های اندازه گیری شده در هر روش همبستگی کوچکی وجود داشته باشد رواییافتراقی سازه ها تأیید می شود.

3-3-1- ارزیابی روایی سازه ای با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی

روش تحلیل عاملی یا تجزیه ی عامل ها این امکان را برای محققان فراهم می آورد که از بین متغیرهای زیاد و روابط پیچیده میان آن ها به الگوی مشخصی دست یابند. تحلیل عاملی اکتشافی بر قاعده ی مهمی تأکید دارد، که برخی از عامل های اصلی مسئول هم تغییری میان متغیرها هستند.از جمله اهداف تحلیل عاملی اکتشافی می توان به تعیین ابعاد ابزار ، هنجاریابی پرسشنامه ها یا آزمون ها ، کاهش ابعاد (از متغیرها به عامل ها) ، ارزیابی همسانی و افتراق در بحث روایی سازه ای.

2- اعتبار بیرونی

اعتبار بیرونی با این امر سروکار دارد که آیا نتایج به دست آمده قابل تعمیم به گروهی مشابه گروه مورد مطالعه یا گروهی بزرگتر هست یاخیر. ممکن است اعتبار درونی یک تحقیق در حد مطلوبی باشد ولی این بدان معنی نیست که تحقیق انجام شده دارای اعتبار بیرونی خوبی نیز هست. اعتبار بیرونی شامل اعتبار محیطی و اعتبار آماری می باشد .

اعتبار آماری : اعتبار آماری به مناسب بودن حجم نمونه به حجم جامعه مربوط می شود .

اعتبار محیطی یا اکولوژیک‌ :اعتبار محیطی مساله ی تجانس یا عدم تجانس جامعه ی آماری می باشد.

———–

منبع: روش ها و تحلیل های آماری با نگاه به روش تحقیق. نویسندگان : دکتر ابراهیم حاجی زاده و دکتر محمد اصغری. سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی .

برگرفته از: اس پی اس اس ایران

تحلیل داده های آماری

نشریات و مجلات معتبر بین المللی (ISI) در حوزه سیستم های کنترل و اتوماسیون

نشریات و مجلات معتبر بین المللی (ISI) در حوزه سیستم های کنترل و اتوماسیون

نشریات و مجلات معتبر بین المللی (ISI) در حوزه سیستم های کنترل و اتوماسیون

لیست مجلات معتبر ISI اختصاصی برای گرایش های مختلف حوزه سیستم های کنترل و اتوماسیون

یکی از شایع ترین اشتباهاتی که بسیاری از دانشجویان و اساتید دانشگاهی در انتخاب مجلات و نشریات برای ارسال مقاله خود مرتکب می شوند این است که به نوع مجلات توجهی نمی کنند و یا اینکه آشنایی کافی با مجلات معتبر دنیا ندارند.
با توجه به اینکه مجلات و نشریات منتشر شده در سراسر دنیا، در زمینه های علمی و اجتماعی هر ساله توسط پایگاه اطلاعاتی Web of Science  مورد ارزیابی قرار گرفته و رتبه مجلات با عنوان گزارش استنادی مجلات یا Journal Citation report) JCR) توسط موسسه اطلاعاتی علمی تامسون نمایه می شود. با این حال  بسیاری از دانشجویان در یافتن مجلاتی که منحصرا برای رشته آنها باشد، و اینکه جز لیست مجلات نامعتبر نبوده و ضریب تاثیر (IF) خوبی هم داشته باشد، دچار سردرگمی می شوند. بنابر این، برای سهولت دسترسی دانشجویان و اساتید، نشریات و مجلات معتبر ISI بر اساس رشته های تحصیلی مختلف، دسته بندی شده اند.

در این بخش لیست مجلات و نشریات ISI مربوط به رشته سیستم های کنترل و اتوماسیون برای استفاده اساتید و دانشجویانی که در این زمینه تحصیل می کنند، قرار داده شده است.

لیست مجلات و نشریات ISI رشته سیستم های کنترل و اتوماسیون

برگرفته از: ساعد نیوز

برای مشاهده لیست همه ی  پرسشنامه های استاندارد لطفا همین جا روی پرسشنامه استاندارد  کلیک فرمایید.

تحلیل داده های آماری برای پایان نامه و مقاله نویسی ،تحلیل داده های آماری شما با نرم افزارهای کمی و کیفی ،مناسب ترین قیمت و کیفیت عالی انجام می گیرد.

نرم افزار های کمی: SPSS- PLS – Amos

نرم افزار کیفی: Maxquda

تعیین حجم نمونه با:Spss samplepower

روش های تماس:

Mobile :  09143444846  واتساپ – تلگرام

Telegram: @abazizi4

مقاله نویسی

نشریات و مجلات معتبر بین المللی (ISI) در حوزه شنودشناسی و آسیب شناسی گفتار زبان

نشریات و مجلات معتبر بین المللی (ISI) در حوزه شنودشناسی و آسیب شناسی گفتار زبان

نشریات و مجلات معتبر بین المللی (ISI) در حوزه شنودشناسی و آسیب شناسی گفتار زبان

لیست مجلات معتبر ISI اختصاصی برای گرایش های مختلف حوزه شنودشناسی و آسیب شناسی گفتار زبان

یکی از شایع ترین اشتباهاتی که بسیاری از دانشجویان و اساتید دانشگاهی در انتخاب مجلات و نشریات برای ارسال مقاله خود مرتکب می شوند این است که به نوع مجلات توجهی نمی کنند و یا اینکه آشنایی کافی با مجلات معتبر دنیا ندارند.
با توجه به اینکه مجلات و نشریات منتشر شده در سراسر دنیا، در زمینه های علمی و اجتماعی هر ساله توسط پایگاه اطلاعاتی Web of Science  مورد ارزیابی قرار گرفته و رتبه مجلات با عنوان گزارش استنادی مجلات یا Journal Citation report) JCR) توسط موسسه اطلاعاتی علمی تامسون نمایه می شود. با این حال  بسیاری از دانشجویان در یافتن مجلاتی که منحصرا برای رشته آنها باشد، و اینکه جز لیست مجلات نامعتبر نبوده و ضریب تاثیر (IF) خوبی هم داشته باشد، دچار سردرگمی می شوند. بنابر این، برای سهولت دسترسی دانشجویان و اساتید، نشریات و مجلات معتبر ISI بر اساس رشته های تحصیلی مختلف، دسته بندی شده اند.

در این بخش لیست مجلات و نشریات ISI مربوط به رشته شنودشناسی و آسیب شناسی گفتار زبان برای استفاده اساتید و دانشجویانی کهدر این زمینه تحصیل می کنند، قرار داده شده است.

لیست مجلات و نشریات ISI رشته شنودشناسی و آسیب شناسی گفتار زبان

برگرفته از: ساعد نیوز

برای مشاهده لیست همه ی  پرسشنامه های استاندارد لطفا همین جا روی پرسشنامه استاندارد  کلیک فرمایید.

تحلیل داده های آماری برای پایان نامه و مقاله نویسی ،تحلیل داده های آماری شما با نرم افزارهای کمی و کیفی ،مناسب ترین قیمت و کیفیت عالی انجام می گیرد.

نرم افزار های کمی: SPSS- PLS – Amos

نرم افزار کیفی: Maxquda

تعیین حجم نمونه با:Spss samplepower

روش های تماس:

Mobile :  09143444846  واتساپ – تلگرام

Telegram: @abazizi4

تحلیل داده های آماری

نشریات و مجلات معتبر بین المللی (ISI) در حوزه شیلات

نشریات و مجلات معتبر بین المللی (ISI) در حوزه شیلات

نشریات و مجلات معتبر بین المللی (ISI) در حوزه شیلات

لیست مجلات معتبر ISI اختصاصی برای گرایش های مختلف حوزه شیلات

یکی از شایع ترین اشتباهاتی که بسیاری از دانشجویان و اساتید دانشگاهی در انتخاب مجلات و نشریات برای ارسال مقاله خود مرتکب می شوند این است که به نوع مجلات توجهی نمی کنند و یا اینکه آشنایی کافی با مجلات معتبر دنیا ندارند.
با توجه به اینکه مجلات و نشریات منتشر شده در سراسر دنیا، در زمینه های علمی و اجتماعی هر ساله توسط پایگاه اطلاعاتی Web of Science  مورد ارزیابی قرار گرفته و رتبه مجلات با عنوان گزارش استنادی مجلات یا Journal Citation report) JCR) توسط موسسه اطلاعاتی علمی تامسون نمایه می شود. با این حال  بسیاری از دانشجویان در یافتن مجلاتی که منحصرا برای رشته آنها باشد، و اینکه جز لیست مجلات نامعتبر نبوده و ضریب تاثیر (IF) خوبی هم داشته باشد، دچار سردرگمی می شوند. بنابر این، برای سهولت دسترسی دانشجویان و اساتید، نشریات و مجلات معتبر ISI بر اساس رشته های تحصیلی مختلف، دسته بندی شده اند.

در این بخش لیست مجلات و نشریات ISI مربوط به رشته شیلات حفظ برای استفاده اساتید و دانشجویانی که در این زمینه تحصیل می کنند، قرار داده شده است.

لیست مجلات و نشریات ISI رشته شیلات

برگرفته از: ساعد نیوز

برای مشاهده لیست همه ی  پرسشنامه های استاندارد لطفا همین جا روی پرسشنامه استاندارد  کلیک فرمایید.

تحلیل داده های آماری برای پایان نامه و مقاله نویسی ،تحلیل داده های آماری شما با نرم افزارهای کمی و کیفی ،مناسب ترین قیمت و کیفیت عالی انجام می گیرد.

نرم افزار های کمی: SPSS- PLS – Amos

نرم افزار کیفی: Maxquda

تعیین حجم نمونه با:Spss samplepower

روش های تماس:

Mobile :  09143444846  واتساپ – تلگرام

Telegram: @abazizi4

پرسشنامه استاندارد

دانلود انواع پرسشنامه استاندارد با روایی و پایایی

دانلود انواع پرسشنامه استاندارد با روایی و پایایی

Q4

پرسشنامه درگیری شغلی توماس لاداهل وکنجر

50,000 ریال

Q5

پرسشنامه انگیزش شغلی رابینز

50,000 ریال

Q6

پرسشنامه کانون کنترل  راتر (فرم بلند)( ۲۳سوال – ۶ صفحه – دارای روایی، پایایی و روش نمره گذاری –   )

50,000 ریال

Q8

منبع کنترل لونسون

50,000 ریال

Q9

پرسشنامه سلامت سازمانی مدارس

50,000 ریال

Q10

پرسشنامه سبک هویت برزنسکی

50,000 ریال

Q11

پرسشنامه تعهد سازمانی میلر و آلن( ۲۴سوال – ۳صفحه )

50,000 ریال

Q13

پرسشنامه انگیزش تحصیلی هارتر

50,000 ریال

Q14

پرسشنامه سبک رهبری مدیران

50,000 ریال

Q15

پرسشنامه سنجش اثر بخشی دوره های آموزشی

50,000 ریال

Q16

پرسشنامه میزان توجه به هوش چند گانه و ابعاد آن در مدارس( ۲۲سوال – ۳صفحه )

50,000 ریال

Q17

پرسشنامه خودکارآمدی مدرسه ( اسمیت)( ۱۲سوال – ۳صفحه )

50,000 ریال

Q18

پرسشنامه بررسی نیازهای صمیمیت باگاروزی( ۴۱سوال – ۱۱صفحه )

50,000 ریال

Q19

پرسشنامه هوش اجتماعی آنگ تون تت( ۴۵سوال – ۶صفحه )

50,000 ریال

Q20

پرسشنامه هوش اجتماعی ترومسو(TSIS)    ( تعدادسوال۲۱ – ۳صفحه )

50,000 ریال

Q21

پرسشنامه آزمون رشد اجتماعی وایتلند( ۱۱۱سوال – ۹صفحه )

50,000 ریال

Q22

مقیاس هیجان خواهی ذاکرمن( تجدیدی نظر شده دکتر رضایی)( ۱۶سوال – ۱۰صفحه )

50,000 ریال

Q23

مقیاس هوش هیجانی برای نوجوانان ( شوت)

50,000 ریال

Q24

مقیاس هوش هیجانی   برادبری و گریوز

50,000 ریال

Q25

مقیاس خودسنجی هوش معنوی کینگ (SISIR)

50,000 ریال

Q26

آزمون هوش  گودیناف

50,000 ریال

Q27

چک لیست سنجش میزان عزت نفس میزان  کودکان  عزیزی مقدم

50,000 ریال

Q28

مقیاس  عزت نفس کوپر اسمیت

50,000 ریال

Q29

پرسشنامه عزت نفس روزنبرگ

50,000 ریال

Q30

مقیاس عزت نفس روچستر

50,000 ریال

Q31

پرسشنامه عزت نفس حیطه های ویژه هیر و شوماکر

50,000 ریال

Q32

پرسشنامه ابعاد عدالت ورزشی احمدی و همکاران

50,000 ریال

Q33

مقیاس چهار عاملی عدالت سازمانی  (کالکوئیت) Four-factor Organizational Justice Scale

5,000 ریال

Q34

پرسشنامه باورهای معرفت شناختی شومر

50,000 ریال

Q35

پرسشنامه نظم جویی شناختی هیجان گارنفسکی

50,000 ریال

Q36

پرسشنامه سرسختی روان شناختی لانگ و گولت

50,000 ریال

Q38

پرسشنامه بهزیستی روان شناختی ریف ۸۴ سوالی

50,000 ریال

Q39

پرسشنامه بهزیستی روان شناختی ریف ۱۸ سوالی

50,000 ریال

q40

پرسشنامه اضطراب هستی گود و گود

50,000 ریال

q41

پرسشنامه اضطراب اشپیگل

50,000 ریال

Q42

پرسشنامه اضطراب ساراسون

50,000 ریال

q43

پرسشنامه اضطراب بک

50,000 ریال

q44-1

پرسشنامه تاکتیک های حل تعارض(جدید) استراوس و همکاران

50,000 ریال

q44-2

پرسشنامه تاکتیک های حل تعارض استراوس و همکاران( اصلاحیه پناغی و همکاران ) CTS2

50,000 ریال

q44-3

پرسشنامه حل تعارض ویکز CRQ

50,000 ریال

q44-4

پرسشنامه سبک های حل تعارض رحیم (ROCI-II )B

50,000 ریال

q45

پرسشنامه مدیریت تعارض یزدان آبادی

50,000 ریال

q46

پرسشنامه نیاز های خانواده برای خانواده های ایرانی( نصیری و سامانی

50,000 ریال

q48

پرسشنامه سنجش خانواده ( FAD)

50,000 ریال

q49

پرسشنامه پرخاشگری پیش دبستانی واحدی

50,000 ریال

q50-1

پرسشنامه پرخاشگری باس و پری (جدید)AQ

50,000 ریال

q50-2

پرسشنامه پرخاشگری زاهدی فر و همکاران

50,000 ریال

q51

پرسشنامه شخصیتی مرزی جکسون و کلاریج( STB) اصلاحیه محمد زاده و همکاران

50,000 ریال

q52

پرسشنامه شخصیتی آیزنک

50,000 ریال

q52-2

پرسشنامه شخصیتی آیزنک اصلاحیه ایرانی

50,000 ریال

q52-3

پرسشنامه شخصیتی آیزنک نوجوانان

50,000 ریال

q53

پرسشنامه شخصیتی ۵ عاملی نئو

50,000 ریال

q54

پرسشنامه سنجش ویژگیهای شخصیتی کارآفرین

50,000 ریال

q55

پرسشنامه باورهای خودکارآمدی عمومی( GSE-10) شوارتز

50,000 ریال

q56

پرسشنامه خودکارآمدی عمومی شرر

50,000 ریال

q57

دانلود خودپنداره تحصیلی یی یسن چن

50,000 ریال

q57-2

پرسشنامه خودپنداره راجرز

50,000 ریال

q57-3

پرسشنامه خود پنداره راج کمارا ساراسوات

50,000 ریال

q58

پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی دانشجویان

50,000 ریال

q59

پرسشنامه وسواس فکری عملی پادوا

50,000 ریال

q59-2

پرسشنامه وسواس فکری – عملی هاجسون و راسمن

50,000 ریال

q59-3

پرسشنامه وسواس فکری عملی ییل براون

50,000 ریال

q60

پرسشنامه شخصیت وسواس فکری-عملی گیب و همکارانش

50,000 ریال

q61

مقیاس وسواس مرگ– عبدالخالق (DOS)

50,000 ریال

q62

چک لیست توانایی فردی( شاخص های خستگی)ورکولن و همکاران

50,000 ریال

q62-2

چک لیست توانایی فردی( شاخص های خستگی)تغییر یافته حسین زاده و همکاران

50,000 ریال

q65

پرسشنامه عاطفه خود آگاهی تانجنی و همکاران

50,000 ریال

q66

پرسشنامه جو ایمنی زیدی و همکاران ۳۷ سوالی

50,000 ریال

q67

پرسشنامه جو ایمنی زیدی و همکاران ۲۰ سوالی

50,000 ریال

q67-2

پرسشنامه جو ایمنی نوردیک

50,000 ریال

q68

پرسشنامه عوامل حفاظت کننده فردی سپرینگر IFPIاصلاحیه ایرانی

50,000 ریال

q69

پرسشنامه مشاهده حرکتی کودکان

50,000 ریال

q70

پرسشنامه مهارت های اجتماعی ماتسون

50,000 ریال

q72

پرسشنامه مهارت های تفکر انتقادی کالیفرنیا

50,000 ریال

q73

پرسشنامه مهارتهای ارتباطی بین فردی

50,000 ریال

q78

پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت

50,000 ریال

q80

پرسشنامه ناامیدی کودکان کازدین

50,000 ریال

q82

پرسشنامه اختلال تنیدگی پس از ضربه ( می سی سی پی)

55,000 ریال

q84

پرسشنامه غربالگری اختلال افسردگی گلدبرگ

50,000 ریال

q86-1

پرسشنامه تشخیص کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه (کانرز) والدین ۲۶ سوالی

50,000 ریال

q86-2

پرسشنامه تشخیص کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه (کانرز) والدین۴۸ سوالی

50,000 ریال

q88

آزمون تصویر تن (فیشر)

50,000 ریال

q92

مقیاس سیستم های بازداری/فعال سازی رفتاری (کارور و وایت)

50,000 ریال

q93

پرسشنامه قضاوت اخلاق

50,000 ریال

q99

پرسشنامه تجدید نظر شده حل مسئله اجتماعی دزوریلا

50,000 ریال

q102

پرسشنامه تجدید نظر شده تأثیر رویداد وایس و مارمر

20,000 ریال

q103

پرسشنامه بدرفتاری ‎فیدل

50,000 ریال

q104

پرسشنامه کیفیت زناشویی، فرم تجدید نظر شده(RDA

50,000 ریال

q106

پرسشنامه دلزدگی زناشویی پاینز(CBM)

50,000 ریال

q111

پرسشنامه نگرش فرزند به والدین

50,000 ریال

q126

پرسشنامه تحمل پریشانی ( DTS) سیمونز و گاهر

50,000 ریال

q132

پرسشنامه ( RFCP)  الگوی ارتباطات خانواده (نسخه فرزندان)

50,000 ریال

q132-2

پرسشنامه الگوی ارتباطا ت خانواده ویژه والدین

50,000 ریال

q136

پرسشنامه شادکامی آکسفورد

50,000 ریال

q137

پرسشنامه هوش های چندگانه میداس ( MIDAS)

50,000 ریال

q138

پرسشنامه فردگرایی اقتصادی فلدمن

50,000 ریال

۱۴۴-۲

پرسشنامه امید به زندگی از دیدگاه اسلامی (خلیلیان و همکاران)

50,000 ریال
پرسشنامه استاندارد

پرسشنامه  خود تنظیمی هیجانی (سبک های عاطفی)  هافمن و کاشدن (2010)

پرسشنامه مذکور در سال 2010 توسط هافمن و کاشدن معرفی شده است.

هدف این پرسشنامه بررسی سبک های عاطفی در افراد (سازگاری، پنهان کاری، تحمل) است.

طیف پاسخدهی آن بر اساس لیکرت 5 درجه ای  تنظیم شده است.

فایل این پرسشنامه در قالب نرم افزار ورد و قابل می باشدهمچنین فایل  pdf  هم دارد.

منبع نویسی داخل و پایان متن دارد.

مقاله بیس فارسی و انگلیسی دارد.

پایایی و روایی دارد.

تفسیر نمرات دارد.

تعریف عملیاتی متغیر دارد.

روش نمره گذاری کلی و برای ابعاد دارد.

هیچ گونه تبلیغی در فایل نیست.

پرسشنامه ویژه عوامل دموگرافیک دارد.

به همراه 1مقاله رایگان

برای مشاهده لیست همه ی  پرسشنامه های استاندارد لطفا همین جا روی پرسشنامه استاندارد  کلیک فرمایید.

تحلیل داده های آماری برای پایان نامه و مقاله نویسی ،تحلیل داده های آماری شما با نرم افزارهای کمی و کیفی ،مناسب ترین قیمت و کیفیت عالی انجام می گیرد.

نرم افزار های کمی: SPSS- PLS – Amos

نرم افزار کیفی: Maxquda

تعیین حجم نمونه با:Spss samplepower

روش های تماس:

Mobile :  09143444846  واتساپ – تلگرام

Telegram: @abazizi

وبلاگ ما

برای تحلیل داده های آماری با کیفیت بالا و قیمت مناسب همین جا  کلیک کن.

پرسشنامه استاندارد

مقیاس کمال گرایی چند بعدی فراست (FMPS)

مقیاس کمال گرایی چند بعدی فراست (FMPS=Frost Multidimensional Perfectionism Scale) در سال 1990 توسطفراست و همکاران بر پایه مدل چند بعدی کمال­گرایی، ساخته شد. مدل چندبعدی کمال­گرایی که توسط فراست و همکاران در سال 1990 معرفی شده است شامل شش مولفه است. نگرانی درباره اشتباه­ها؛ شک درباره اعمال؛ انتظارات والدینی؛ انتقادگری والدینی؛ استانداردهای شخصی؛ سازماندهی.

مقیاس کمال گرایی چند بعدی فراست نیز شامل 6 زیرمقیاس است و این شش زیرمقیاس با استفاده از 35 سوال سنجیده می­شوند (استوبر، 1998). در این پرسشنامه دو بعد مثبت و چهار بعد منفی وجود دارند.

ابعاد مثبت پرسشنامه: استانداردهای شخصی و سازماندهی

ابعاد منفی پرسشنامه: نگرانی درباره اشتباه­ها، شک درباره اعمال، انتظارات والدینی، انتقادگری والدینی (هاوکینز، وات و سینکلیر، 2006).

فایل این پرسشنامه در قالب نرم افزار ورد و قابل می باشدهمچنین فایل  pdf  هم دارد.

منبع نویسی داخل و پایان متن دارد.

مقاله بیس فارسی و انگلیسی دارد.

پایایی و روایی دارد.

تفسیر نمرات دارد.

تعریف عملیاتی متغیر دارد.

روش نمره گذاری کلی و برای ابعاد دارد.

هیچ گونه تبلیغی در فایل نیست.

پرسشنامه ویژه عوامل دموگرافیک دارد.

به همراه 2مقاله رایگان

برای مشاهده لیست همه ی  پرسشنامه های استاندارد لطفا همین جا روی پرسشنامه استاندارد  کلیک فرمایید.

تحلیل داده های آماری برای پایان نامه و مقاله نویسی ،تحلیل داده های آماری شما با نرم افزارهای کمی و کیفی ،مناسب ترین قیمت و کیفیت عالی انجام می گیرد.

نرم افزار های کمی: SPSS- PLS – Amos

نرم افزار کیفی: Maxquda

تعیین حجم نمونه با:Spss samplepower

روش های تماس:

Mobile :  09143444846  واتساپ – تلگرام

Telegram: @abazizi

وبلاگ ما

برای تحلیل داده های آماری با کیفیت بالا و قیمت مناسب همین جا  کلیک کن.