بایگانی ماهیانه: آوریل 2024

بیماری خودمعشوق‌پنداری در سازمان:

بیماری خودمعشوق‌پنداری در سازمان:

افراد دارای بیماری “اروتومانیا” (Erotomania)
یا خودمعشوق پنداری، از کسی که دوستش دارن تصویر و چهره‌ای میسازن که از خود واقعیش خیلی پیشی میگیره و کار تا اونجا پیش میره که خود واقعی و شخصیت واقعی اون فرد باعث ناراحتی شخص بیمار میشه. شخص مبتلا به این اختلال، به طور کامل متقاعد میشه که فرد مورد علاقه‌اش هم عاشقشه، ولی در واقع هیچ مدرکی برای اثبات این ادعا وجود نداره و گاهی اوقات اصلا اونور ماجرا کسی نیست و فقط در حد توهم هست. نتیجه این بیماری رفتارهای آزاردهنده و غیرتعقیبی شکل میگیره.
به نظر میرسه سازمان ها هم میتونن به بیماری “ارتومانیا” مبتلا بشن.
مثلا:
۱- سازمانی که تو استخدام و نگهداشت ضعف جدی داره، متخصصان زیادی شرکت رو ترک کردن و … اما کماکان اصرار داره که ما خوبیم، ما مشکلی نداریم و تلاش میکنه چشم انداز و اهداف قبلی رو دنبال کنه❗️ در واقع خیلی بیشتر از واقعیت توقع داره. این سازمان درگیر بیماری “ارتومانیا” شده و زمانی هم که با واقعیت و خود واقعی سازمانش روبرو میشه پذیرشش براش سخت و زجرآور میشه

۲- زمانیکه مجیزگویان، آدم های فاقدتخصص و مهارت، مدیران فاقد اصالت مدیریتی و تفکر سیستمی، گفتار درمانگرها و… سازمان رو بر اساس ایده آل گرایی و توهمات ذهنی در مسیری قرارمیدن که اهداف تدوین شده میره سمت فراموشی و کوچکترین دستاورد و حداقل موفقیت میشه مایه افتخار و عامل جشن گرفتن. این سازمان هم درگیر بیماری “ارتومانیا” شده و پذیرش واقعیت ساخت میشه.

۳- وقتی‌ که گزارش های غیرواقعی و آمارهای کاذب و غیر منطقی میشه یه قسمتی از روال مدیریتی و استراتژی یک سازمان، بسیار خطرناکه و جدای از اینکه مسیر بهبود رو به شدت مخدوش میکنه؛ حفظ وضع موجود و شرایط کنونی هم به سمت تضعیف و پسرفت میره. این سازمان هم درگیر بیماری “آرتومانیا” شده و آمارهای واقعی و حقیقی به شدت آزارش میده.

میدونید چیه؟
انسان ها و سازمان هایی که درگیر بیماری “ارتومانیا” هستن، شرایطشون شبیه آهنگ های شاد و ریتمیکی هست که محتوا و شعر به شدت غمگینی دارن. فرض کنید زمانیکه یک نفر این آهنگ رو گوش میده چه حسی بهش دست میده؟! حال اطرافیان، مخاطبان و ذینفعان این سازمان ها هم دقیقاً یک چنین حال و هواییه.

✅️ نکته آخر و جمع بندی:
فرد دارای بیماری “ارتومانیا” در شرایط زیر میتونه بهبود پیدا کنه:

  • تشخیص زودهنگام: چون اگر عمق پیدا کنه برگشت پذیری؛ سخت و غیر ممکن میشود.
  • حضور روانشناس و روانپزشکی: به عنوان عاملی بیرونی که مشکلات را به صورت تخصصی بررسی میکنه.

فراموش نکنیم فردی که درگیر بیماری هست درکی نسبت به شرایط خودش نداره و خیلی اوقات از این بیماری هم خشنود و راضی هست.
سازمان هایی هم که درگیر این بیماری هستند به احتمال زیاد ناراضی که نیستن هیچ، احساس رضایت و افتخار هم میکنن(چون بدون تلاش کلی دستاورد غیر واقعی ثبت کردن) و اگر زود تشخیص داده بشه و زیرساخت ها و ذینفعان آسیب جدی ندیده باشن؛ قابل بهبوده.
از طرف دیگه حتما باید توسط یک فرد و یا مشاور متخصص خارج از سازمان این موضوع رصد و درمان بشه و درمان داخلی قطعا راهگشا نیست.

در انتها برای درک بهتر موضوع میخوام خواهش کنم به این سوال عمیقا فکر کنید:
چه نشانه های دیگری در یک سازمان میتونه از علائم ابتلا به “آرتومانیای سازمانی” باشه؟

امیدورام متن و موسیقی آهنگ های زندگی شخصی و کاریتون هماهنگ و شاد باشه.

✍دکترعلیرضاکوشکی_جهرمی

خودتخریبی

🖊خود تخریبی

■خود تخریبی یا self-sabotage در روانشناسی به عملی گفته میشه که شخص به نحوی عمدا یا ناخودآگاه رفتارهایی رو انجام میده که منجر به موانع، شکست‌ها یا عقب‌نشینی‌های خودش میشه. افرادی که  درگیر خود تخریبی هستند، معمولاً الگوهای رفتاری نامناسب دارند که ممکنه مانع رشد شخصیتی و شخصی اونها بشه.

□همه این علائمی که نشانه وجود یک چرخه خود تخریبه رو بررسی کنیم تا ببینیم کجا ما تو زندگی سر راه خودمون می ایستیم و زندگی رو برای خودمون دشوار میکنیم.

●علایم رایج

▪︎به تعویق انداختن procrastination
تأخیر در انجام وظایف مهم یا ضروری یا اجتناب از آنها، که منجر به عواقب منفی می‌شود.

▪︎خودسرزنشی
negative self-talk
وارد شدن در یک الگوی خودسرزنشی  و شک و تردید نسبت به خود، که می‌تواند اعتماد به نفس را زیر سوال ببرد و منجر به احساس بی ارزشی شود.

▪︎کمال‌طلبی
perfectionism
تعیین استانداردهای بسیار بالا برای خود و بیش از حد انتقادی شدن هنگام عدم رسیدن به آن استانداردها، که می‌تواند به ترس از شکست و اجتناب از برداشتن خطرات منتهی شود.

▪︎اجتناب از مسئولیت
avoidance of responsibility
ترس از مسئولیت به جای پذیرش مسئولیت اعمال و پیامدهای آن.

▪︎ترس از موفقیت
fear of success
احساس اضطراب یا عدم شادی درباره دستیابی به موفقیت، که می‌تواند منجر به رفتارهایی شود که از دست یافتن به اهداف یا شناختن ظرفیت خود جلوگیری می‌کند.

▪︎رفتارهای خودناباورانه
self-destructive behaviour
وارد شدن به اقداماتی که به رفاه و خوب‌بودن خود آسیب می‌زنند، مانند سوءمصرف مواد، پذیرفتن ریسک‌ های بالا

▪︎عدم مراقبت از خود
lack of self-care
نادیده گرفتن نیازهای سلامت جسمی، عاطفی یا روانی خود، که می تواند به احساس استرس، فرسودگی شغلی و نارضایتی کلی از زندگی منجر شود.

○اصلاح الگوهای رفتاری، ایجاد اعتقادات مثبت درباره خودمون، توسعه مهارت‌های مدیریت استرس و احساسات، تقویت خودآگاهی و خودشناسی و مشارکت در مشاوره یا روان‌درمانی می‌تونه کمک کنه تا از الگوهای خود تخریبی خودمون فاصله بگیریم و به سوی رشد و توسعه شخصی پیش بریم.

■لازمه به یاد داشته باشیم که خودتخرببی یک الگوی رفتاریه که می‌تونه تأثیرات منفی جدی بروی زندگی و روابط ما داشته باشه، اما با شناخت و تلاش برای تغییر، امکان ایجاد تغییر مثبت و بهبود در زندگی وجود داره.

نویسندە: دکتر موریس ستودگان

@hrm_academy

تحلیل آماری statistical analysis

نکات مهم و ضروری در طراحی پرسشنامه طیف لیکرت

نکات مهم و ضروری در طراحی پرسشنامه طیف لیکرت

پرسشنامه طیف لیکرت

پرسشنامه طیف لیکرت مجموعه‌ای از گویه‌ها یا سنجه‌ها است که پاسخ‌دهنده با ملاحظه آنها و براساس یک مقیاس پنج یا هفت درجه پاسخ لازم را ارائه می‌دهد. پرسشنامه پژوهش یکی از پرکاربردترین ابزارهای گردآوری اطلاعات در روش پژوهش است که به‌طور مرسوم با طیف لیکرت طراحی می‌شود.

در واقع یکی از ابزارهای رایج تحقیق و روش مستقیم برای گردآوری داده‌های تحقیق است. تهیه پرسشنامه و سایر ابزارهای سنجش، نقش مهمی در پژوهش‌‏های علوم اجتماعی، مدیریت و علوم رفتاری ایفا می‏‌نمایند. در این مقاله، مقیاسی که توسط لیکرت در سال ۱۹۳۲ طراحی شد مورد تحلیل قرار می‌گیرد. همچنین تازه‌‏ترین یافته‌‏های‏ پژوهشی مرتبط با اصول و مراحل ساخت آن تشریح می‌گردد. در ادامه روش‏‌های آماری مناسب برای تجزیه و تحلیل داده‌های حاصل از اجرای این مقیاس ارائه شده است. در نهایت نیز به بررسی مزایا و محدویت‏‌های آن می‌‏پردازد.

مقیاس و پرسشنامه

از طیف لیکرت می‌توان برای ساخت پرسشنامه (Questionnaire) و مقیاس (Scale) گردآوری دیدگاه‌ها، استفاده کرد. مقایس و پرسشنامه از جمله ابزارهای سنجش هستند که گاه مترادف‏ و یکسان در نظر گرفته می‏ شوند. اگرچه اصطلاحات «مقیاس» و «پرسشنامه» قابل تبدیل به‏ یک‏دیگر هستند، اما تفاوت‌های قابل ملاحظه‌‏ای بین شیوه‌های ساخت و کار آن‏ها وجود دارد.

پرسشنامه مجموعه‌ای از سوالات (گویه‌ها) است که پاسخ دهنده با ملاحظه آنها پاسخ لازم را ارائه می‌دهد. این پاسخ، داده مورد نیاز پژوهشگر را تشکیل می‌دهد. از طریق سوالات پرسشنامه می‌توان دانش و نگرش فرد را مورد ارزیابی قرار داد. برای بالا بردن دقت داده‌های گردآوری شده از طریق پرسشنامه، پیشنهاد می‌شود از این ابزار در کنار ابزارهای دیگر گردآوری اطلاعات استفاده کرد. در غیر این صورت باید داده‌های حاصل را با قید احتیاط به کار برد.

مراحل ساخت مقیاس با طیف لیکرت

شناسایی سازه‌‌ها : دقت کنید پرسشنامه یک ابزار است بنابراین باید در خدمت هدف باشد. براساس هدف تحقیق باید سازه‌های سنجش هدف اصلی را شناسایی کنید.

ارائه تعریف عملیاتی از سازه‌ها: وقتی سازه‌ها شناسایی شدند باید تعریف مفهومی و عملیاتی شوند. تعریف عملیاتی Operational definition یعنی اندازه‌پذیر کردن مفاهیم مورد مطالعه.

برای مثال تعریف علمیاتی متغیر انگیزش (گویه‌های سنجش انگیزش) اینگونه است: حضور به موقع در محل کار، شادی و نشاط در محل کار، احساس افتخار به شغل، انجام پاره‌ای از امور در منزل و …

تبدیل تعریف عملیاتی به پرسشنامه: پس از آنکه پژوهشگر تعاریف عملیاتی هر متغیر را ارائه کرد برای سنجش هر متغیر چندین گویه بدست می‌آید. اکنون کافی است این گویه‌ها به صورت سوالی مطرح شوند بطوریکه بتوان با طیف لیکرت به آنها پاسخ داد.

به تعریف عملیاتی مثال انگیزش توجه کنید. سوالات پرسشنامه انگیزش به صورت زیر خواهد بود:

– چه میزان در محل کار به موقع حاضر می‌شوید؟ (خیلی کم تا خیلی زیاد)

– چه میزان در محل کار خود احساس شادی و نشاط دارید؟

– چقدر از اینکه در این شغل فعالیت دارید احساس افتخار می‌کنید؟

– آیا تمایل دارید پاره‌ای از امور کاری را در منزل خود انجام دهید؟

دقت کنید پرسشنامه به همین سادگی قابل طراحی است.

پس از آن از طیف لیکرت مناسب ۵ درجه، هفت درجه یا نه درجه استفاده کنید.

طیف لیکرت ۵ درجه برای سنجش اهمیت

طیف لیکرت ۵ درجه برای سنجش میران موافقت با سوالات

پس از طراحی و تدوین گویه‌ها، بهتر است آن را به صورت‏ کاملا تصادفی و نامنظم در پرسشنامه نگرش‏‌سنجی بیاوریم تا احیانا از خطاهای ادراکی‏ نظیر«خطاهای کلیشه‌‏ای»، «ارائه پاسخ‏‌های رسمی و محافظه‏‌کارانه»، «خطای‏ توزیع» (گرایش زیاد به موافقت،مخالفت،مخالفت یا حد وسط) و «القای فرضیه‌‏ها به پاسخ‏گو» اجتناب کرد.

اصول طراحی گویه‌های پرسشنامه طیف لیکرت

  • اجتناب از گویه‌های سوق‌‏دهنده و جهت‌‏دار
  • پرهیز از پرسشهای حساسیت‏ برانگیز
  • پرهیز از گویه‌های شرم ‏آور
  • اجتناب از گویه‌هایی که باعث پاسخ‏‌های کلیشه‏‌ای می‏‌شوند
  • پرسش آنچه را بدنبالش هستیم
  • طراحی گویه‌های کوتاه و ساده
  • طراحی سوالات تک‏‌موضوعی
  • اجتناب از پرسش‏‌های مبهم یا پیچیده
  • استفاده از زبان مناسب
  • پرسش‏های مشخق و دقیق باشد
  • اجتناب از«منفی مضاعف»
  • پرهیز از درجه‏‌بندی اعدادی (۱،۲،۳،۴،۵) در پاسخ‏نامه
  • اجتناب از از طرح ضرب المثل برای سنجش نگرش‌‏ها
  • اجرای مقدماتی گویه‌ها در یک نمونه تصادفی از پاسخ‌‏دهندگان
  • بررسی اریبی (تورش) بلی گفتن یا نه گفتن

به منظور تعین گویه‌های مناسب و پایدار ‏باید ضوابطی یافت، منظور از گویه‌های مناسب و پایدار گویه‌هایی است که

  • فقط موضوع و مساله مورد مطالعه را می‏‌سنجند و نه مساله دیگر و بی‏‌ربط
  • گرایش کم‏‌وبیش مثبت‏ و کم‌‏وبیش منفی را بیان می‏دارند و نه گرایش بی‏‌تفاوت
  • خصوصا ابهام‌‏آور نیستند.

این ضوابط در مقیاس ترستون بیرونی بودند، بدین‏ معنی که‏ گویه‌های مناسب بوسیلهء داوران تشخیص داده می‌‏شد. با توجه به نواقص این روش در طیف‏ لیکرت سعی‏ شده است که از ضوابط درونی برای تشخیص پایداری و یا مناسب بودن‏ گویه‌ها استفاده شود،بدین‏معنی که هریک از گویه‌ها را با مجموع گویه‌های دیگر در رابطه‏ گذاشته می‏شود و از روی میزان هماهنگی و همبستگی آن با سایر گویه‌ها،پایداری و مناسب بودن آن‏ها تشخیص داده شود.به همین دلیل این روش را نیز پایداری درونی‏ می‏‌نامند.

تحلیل سوالات معکوس در پرسشنامه طیف لیکرت

گاهی در پرسشنامه‌ها از سوالاتی استفاده می‌شود که بار معنایی منفی دارند و به آنها سوال معکوس Reverse questions گفته می‌شود. برای پاسخ‌دهی به این سوالات نیازی نیست که طیف پاسخگویی را تغییر دهید. تنها برای نمره‌گذاری به پاسخ‌ها به صورت معکوس عمل کنید.

تحلیل سوالات معکوس در پرسشنامه طیف لیکرت

روش تحلیل سوالات معکوس در پرسشنامه طیف لیکرت

به مثال زیر توجه کنید یک پرسش به حالت طبیعی و معکوس مطرح شده است.

در محیط کاری خود احساس آرامش دارم.

خیلی زیاد ۵         زیاد ۴                 متوسط ۳             کم۲                   خیلی کم ۱

در محیط کاری خود احساس آرامش ندارم. {این سوال معکوس است.}

خیلی زیاد ۱         زیاد ۲                 متوسط ۳             کم ۲                  خیلی کم ۱

پاسخ‌دهندگان با همان طیف به همه پرسش‌ها پاسخ می‌دهند. تنها برای وارد کردن داده‌ها به نرم‌افزار جهت تحلیل باید به صورت معکوس نمرات را وارد کنید. در این صورت نتایج حاصل از همه گویه‌های یک مقوله خاص باهم هم‌جهت و هم‌راستا شده و می‌توان به تحلیل مقوله‌های مختلف پرداخت.

دقت کنید گاهی سوالات مربوط به یک مقوله خاص همه حالت منفی دارند. برای مثال «ریسک ادراک‌شده» یا «بدبینی سازمانی» دو مقوله ذاتاً منفی هستند. روشن است تمامی گویه‌های مربوط به سنجش این مقوله‌ها نیز منفی است بنابراین نباید چنین سوالاتی را به صورت معکوس نمره‌گذاری کنید. سوالات معکوس فقط به سوالاتی گفته می‌شود که در میان سوالات مثبت قرار گرفته‌اند.

روایی و پایایی پرسشنامه طیف لیکرت

یکی از مهمترین مسائل در پرسشنامه طیف لیکرت، تعیین میزان روایی و پایایی آن است. مفهوم روایی Validity به این سوال پاسخ می‌دهد که ابزار اندازه‌گیری تا چه حد خصیصه مورد نظر را می‌سنجد. پایایی Reliability با این امر سروکار دارد که ابزار اندازه‌گیری در شرایط یکسان تا چه اندازه نتایج یکسانی را به دست می‌دهد.

اعتباریابی (روایی) پرسشنامه

پس از محاسبهء مجموع نمرات پاسخ‏گویا،نوبت به آن می‏رسد که گویه‌های نامناسب و ناهماهنگ با سایر گویه‌ها حذف شودند. برای اعتباریابی پرسشنامه طیف لیکرت می‏توان از روش‏های زیر بهره جست:

  • اعتباریابی محتوایی (دیدگاه داوران)
  • محاسبه ضرب همبستگی
  • محاسبهء توان افتراقی،ضریب تمییز
  • تحلیل عاملی

تعیین ضریب پایایی پرسشنامه

با استفاده از روش هماهنگی درونی(آلفای کرونباخ)می‏توان پایایی پرسشنامه طیف لیکرت را به دست آورد،پایایی مقیاس لیکرت با ضریبی در حدود ۸۵% توسط پژوهشگران قابل قبول دانسته شده است.

تقریبا تمامی پژوهشگران مقیاس لیکرت را از نوع مقیاس رتبه‏ای(ترتیبی) می‌‏دانند. اما پژوهشگران بر روش‏‌های تجزیه‏‌وتحلیل داده‏هایی که از مقیاس لیکرت ناشی می‏‌شود توافق‏ زیادی ندارند. اگرچه در برخی از این روش‌‏ها هم، بحث و مجادله‏‌های زیادی است، اما روش‌های زیر، روش‌‏هایی هستند که اکثرا بر آن توافق دارند.

در صورتی که تحلیل‏‌کننده از ماهیت فاصله‏ای نبودن داده‏ها اطلاع داشته باشد،سؤال‏‌ها را بر اساس پاسخ‌‏هایی که به آن‏ها داده می‏‌شود با استفاده از فراوانی و درصد خلاصه و طبقه‌‏بندی می‏‌کند. به‏‌کارگیری نما یا میان ه(و نه میانگین)، به‏‌کارگیری مد مناسب‏تر است. با استفاده از مد بهتر می‏‌توان داده‌‏های ترتیبی را توصیف کرد. بیان کردن‏ شاخصه‏‌های پراکندگی با استفاده از انحراف چارکی و نه انحراف معیار؛نمایش توزیع‏ مشاهدات در یک نمودار میله‏‌ای و نه بقیه نمودارها.

تحلیل آماری statistical analysis
تحلیل آماری statistical analysis

روش‌های تجزیه‏ وتحلیل مقیاس لیکرت

برای بررسی روش‌‏های آمار استنباطی در مقیاس لیکرت، باید از روش‏های آمار ناپارا متریک استفاده کرد. برای مقایسه دو نمونه مستقل از آزمون یومن( u من)ویتنی استفاده‏ می‏شود.برای مقایسهء نمونه‏های وابسته(اندازه‏گیری مکرر،زوج‏های متشابه)از آرمون‏ رتبه‏های علامت‏دار ویلکاکسون استفاده می‏شود.اگر بخواهیم بدانیم که زیر جامعهء یک زیر جامعهء دو اختلاف معناداری دارند،از آزمون خی دو استفاده می‏شود.(یعنی جایی که‏ داده‏ها به صورت فراوانی،نسبت،درصد یا احتمال باشد).

گاهی هم سؤال پژوهشی لیکرت به ارتباط بین دو متغیر مربوط می‏شود که در اینجا هم باید از شاخص‌های ارتباطی مناسب استفاده کرد و در شرایطی که مقیاس اندازه‏گیری‏ هردو متغیر در سطح ترتیبی است،مناسب‏ترین روش ضریب همبستگی کندال است.البته‏ روش همبستگی رتبه‏ای اسپیر من می‏تواند جانشین مناسبی برای روش کندال است.البته‏ از روش مذکور می‏توان از ضرایب گاما و D سومو نیز استفاده کرد).

معایب پرسشنامه طیف لیکرت‏

-این مقیاس از سطح یک مقیاس ترتیبی تجاوز نمی‏‌کند و نمی‏توان آن را هنوز در سطح‏ مقیاس‏های فاصله‏ای دانست.مثلا نمی‏توان ادعا نمود که اگر دو پاسخ‏گو دارای‏ مجموع نمرات مساوی هستند،گرایش آن‏ها به موضوع مورد مطالعه دقیقا یکسان‏ است،زیرا ممکن است که اجزا این مجموع نمرات،با هم متفاوت باشند.همچنین اگر مجموع نمرات پاسخ‏گویی،دو برابر پاسخ‏گویی دیگر باشد،نمی‏توان ادعا کرد که‏ گرایش او نسبت به مساله مورد بررسی دوبرابر مثبت‏تر یا دو برابر منفی‏تر است.

-احتمال بسیار ضعیفی وجود دارد که پاسخ‏دهنده بتواند نسبت به یک بیان کوتاه در فرم‏ چایی و در غیاب یک موقعیت واقعی زندگی واکنشی توام با روایی(اعتبار)بالا از خود نشان دهد و این احتمال وجود دارد که پاسخ‏های رسمی،محافظه کرانه،سرد و بی‏روح و نه چندان واقعی در کنار بسیاری از متغیرهای غیر قابل کنترل بر نحوه توزیع‏ پاسخ‏ها تاثیر گذارند.

-هیچ دلیلی در دست نیست که نشان دهد،پنج یا هفت موضعی که در مقیاس نشان داده‏ شده است،دارای فواصل یکسان باشد.قضاوت بین(خیلی موافقم)و(موافقم)ممکن‏ است با قضاوت بین(موافقم)و(نظری ندارم)متفاوت باشد و فواصل بین آن‏ها برابر نباشد.ضمنا ممکن است برابری ارزش احکام یا پرسش‏ها از نظر موافقت یا مخالفت برابر نباشد.

مزایای پرسشنامه طیف لیکرت

-در این طیف به تعداد زیادی گویه‌ها نیاز است و نه به قضاوت داوران درعین‏حال‏ نتایج حاصل از دقت،اعتبار بیشتر و قابل توجه‏تری برخوردار است. لذا این طیف‏ برای بسیاری از تحقیقات میدانی وسیع،در علوم اجتماعی و خصوصا جامعه‏شناسی، مدیریت و مطالعات سازمانی مناسب و کاربرد وسیع دارد و می‏توان به وسیله آن انواع‏ مسایل(گرایش‏های سیاسی،مذهبی،نژدای،شغلی)را سنجید،چه رضایت دانشجو از معلم مطرح باشد،چه قابلیت اعتماد سربازانی که برای ارتش انتخاب می‏شوند و…این‏ طیف می‏تواند تا حدود زیادی،پاسخ‏گوی این مسایل باشد.

-از طیف لیکرت می‏توان برای تقسیم کلی و قابل قبولی از نگرش‏های مردم و طرح‏ عباراتی که ارتباط معنای ظاهری آن با نگرش مورد بررسی به وضوح روشن نباشد، استفاده کرد.به این ترتیب می‏توان انشعابات دقیق‏تر و عمیق‏تر یک نگرش را کشف‏ کرد.

جمع‏ بندی و نتیجه‏ گیری

اندازه‏گیری نگرش‏ها دارای اصولی است که هرچه بیشتر این اصول رعایت شود، اندازه‏گیری دقیق‏تر انجام می‏شود،این اصول را به طور خلاصه می‏توان به پنج قسمت‏ تقسیم کرد: تجانس یا دارای یک بعد بودن، حالت خطی یا قواصل برابر، پایایی‏، روایی و تکثیر مرحله‏ای یا انباشته‏ای.

پژوهشگران مختلف مقیاس‏های گوناگون ایجاد کرده‏اند،که در هریک از آن‏ها به یکی یا حداکثر دو تا از پنج شرط مذکور توجه خاص مبذول شده است و به دیگر شروط توجه‏ کمتری شده. یک روش برروی تجانس تمرکز کرده است، دیگری یرروی یافتن‏ واحدهای برابر،سومی در مورد تکثیر مرحله‏ای و از این قبیل.به نظر نمی‏رسد که بتوان‏ روش واحدی یافت که واجد همهء این امتیازات باشد.از این‏رو شناخت هدف هرکدام از این مقیاس‏ها و تفاوت موجود بین آن‏ها حائز اهمیت بسیار است‏.به هرحال،نسنجیده‏ نمی‏توان گفت کدام روش بهتر است.هرکدام دارای وجوه مهم و لازمی است،در عین‏ حال بر هریک انتقادی وارد است.بهترین روش،همیشه آن روشی است که برای موضوع‏ مورد بررسی از سایرین مناسب‏تر است.

اگر خواهان مطالعهء الگوی شکل‏گیری یا کشف تئوری‏های نگرشی هستید و به تجانس و تک‏بعدی بودن اهمیت می‏دهید،احتمالا روش‏ لیکرت مناسب‏تر است.اگر علاقمند به مطالعهء تغییرات نگرش یا سلسله ساخت یک نگرش‏ هستید و به تکثیر مرحله‏ای و تک‏بعدی بودن اهمیت می‏دهید روش گاتمن ارحج می‏باشد. اگر هدف مطالعهء تفاوت‏های گروهی است،و به فاصله برابر توجه دارید احتمالا باید روش ترستون را انتخاب کنید.اگر هدف مطالعهء فاصله‏های اجتماعی باشد و تکثیر مرحله‏ای هم برایتان مهم است از طیف بو گاردوس استفاده کنید.هریک از این مقیاس‏ها یک کار را به نسبت،خوب انجام می‏دهند،در نتیجه با توجه به نیازهای تحقیقی،مقیاسی‏ را که مناسب است باید انتخاب کرد.

برگرفته از: پارس مدیر

پرسشنامه اعتماد برند – چینومونا (2016) و لاروچ و همکاران (2012)

نوشته

در طراحی پرسشنامه استاندارد و علمی چه نکاتی باید رعایت شود؟

نوشته

پرسشنامه گرایش به مواد مخدر فرجاد(1385)

نوشته

نکات مورد توجه در تعیین حجم نمونه:

نوشته

نکات طلایی برای موفقیت در مصاحبه دکتری

 تحلیل داده های آماری با مناسب‌ترین قیمت و کیفیت برتر!

تحلیل داده های آماری

🌟با تجربه‌ی بیش از 17 سال و ارائه‌ی بهترین خدمات

مشاوره : پایان نامه و مقاله نویسی تحلیل داده های آماری

📊تحلیل داده های آماری با نرم افزارهای کمی و کیفی

توجه: همه ی پرسشنامه هااز منابع معتبر تهیه شده،  استاندارد ، دارای روایی و پایایی و منابع داخل و پایان متن می باشند . همه ی پرسشنامه ها  قابل ویرایش در قالب نرم افزار ورد Word می باشد. 

مبانی نظری و پژوهشی متغیر ها

📞 تماس: 09143444846 (پیامک، ایتا، واتساپ، تلگرام) 🌐 کانال تلگرام: عضو شوید

(تا جای ممکن با ایتا پیام بفرستید، زودتر در جریان خواهیم بود!)

ایمیل :   abazizi1392@gmail.com

وبلاگ ما

تحلیل آماری عوامل دموگرافیک (جمعیت شناسی)

در طراحی و تدوین پرسشنامه رعایت چه نکاتی ضروری است.

در طراحی و تدوین پرسشنامه رعایت چه نکاتی ضروری است.

قبل از طرح سوال و پرسشنامه، باید به دنبال اهداف تحقیق و شناسایی اقلام اطلاعاتی مورد نیاز پروژه تحقیقاتی رفته شود. سپس بر مبنای آن به طرح سوال پرداخت. لذا لازم است که طراحی پرسشنامه، مسئله و موضوع مورد مطالعه، بررسی و حل آن را در نظر بگیرد. بنابراین، بدون داشتن آگاهی دقیق درباره تمایلات و نیازهای خود، پرسشنامه مطلوب و موفقی طراحی نخواهد شد. در نتیجه، بیان هدف تحقیق به صورت واضح و صریح می‌تواند فرآیند تنظیم پرسشنامه را ساده‌تر کند.

چگونه فایل اکسل را غیر قابل ویرایش کنیم
چگونه فایل اکسل را غیر قابل ویرایش کنیم

هدف تحقیق همواره باید در پرسشنامه مد نظر قرار گیرد. به این معنا که بر اساس هدف تحقیق، متغیرهایی که باید اندازه‌گیری شوند، مشخص شده و سوالاتی که با این متغیرها مرتبط هستند، طراحی و پیش‌بینی شوند.

حتماً پرسشنامه خود را برای چند نفر از نزدیکان ارسال کنید تا با تکمیل و امتحان آن، سوالات بهتر و روان‌تر شوند. بنابراین، صرف زمان برای تصحیح و بهبود پرسشنامه (قبل از اجرای عملیات میدانی) بسیار مهم است و نباید آن را به عنوان کار بیهوده و اتلاف وقت در نظر گرفت. زیرا پس از شروع عملیات میدانی، تصحیح پرسشنامه دیگر امکان پذیر نیست (اگرچه در پرسشنامه‌های آنلاین امکان تصحیح در هر مرحله وجود دارد، اما این ممکن است به همراه ابهاماتی در پاسخ‌ها همراه شود و برای پژوهشگر ابهاماتی را به همراه داشته باشد).

معمولاً بخش اول پرسشنامه شامل سوالات شناسنامه‌ای یا زمینه‌ای مانند سن، جنسیت، شغل، تحصیلات، مذهب، نژاد، وضعیت نظام وظیفه و وضعیت تاهل است. حتی در امکانات ممکن باید تلاش کرد تا تعداد سوالات در این قسمت کمتر باشد. زیرا اولاً این موجب افزایش طول پرسشنامه می‌شود و ثانیاً ممکن است پاسخ‌دهنده احساس کند که سوالاتنیاز به بخش همچنین، بخشی برای جمع‌آوری اطلاعات در مورد موضوع تحقیق را در نظر بگیرید. در این بخش، سوالات باید به طور کامل و جامع موضوع مورد نظر را پوشش دهند و با هدف تحقیق هماهنگ باشند. همچنین، باید سوالاتی را طراحی کنید که به شما اجازه دهند تا اطلاعات مورد نیاز خود را جمع آوری کنید و به تحلیل داده‌ها بپردازید. در نهایت، یک بخش برای نظرات و پیشنهادات از پاسخ‌دهندگان نیز مفید خواهد بود تا بازخورد خود را اعمال کنید و بهبودهای لازم را انجام دهید.

سفارش تحلیل داده های آماری برای پایان نامه و مقاله نویسی تحلیل داده های آماری شما با نرم افزارهای کمی و کیفی ،مناسب ترین قیمت و کیفیت عالی انجام می گیرد. نرم افزار های کمی: SPSS- PLS – Amos نرم افزارهای کیفی: Maxquda- NVivo تعیین حجم نمونه با:Spss samplepower Mobile : 09143444846 09143444846 Telegram: https://t.me/RAVA2020 E-mail: abazizi1392@gmail.com

در طراحی سوالات، به برخی اصول و روش‌های رایج توجه کنید. به عنوان مثال، سوالات باید واضح و قابل فهم باشند، از اصطلاحات پیچیده و تخصصی خودداری کنید و از ساختار ساده و مستقیم استفاده کنید. همچنین، سوالات باید بدون هرگونه تعبیر یا تاثیری از جانب پژوهشگر، بیان شوند تا پاسخ‌دهندگان بتوانند به طور صادقانه و بدون تحریف پاسخ دهند.

نیز، به تنوع در نوع سوالات توجه کنید. از سوالات بسته و باز، سوالات ترتیبی، سوالات ماتریسی و سوالات مقیاسی استفاده کنید تا اطلاعات متنوعی را جمع آوری کنید و تنوعی در پاسخ‌ها داشته باشید.

به طور کلی، طراحی یک پرسشنامه موثر و موفق نیازمند توجه به جزئیات و توجه به نیازهای پژوهش هست. با این حال، بررسی همیشه می‌تواند بهبود یابد و ممکن است نیاز به تغییراتی داشته باشد.

حداکثر تعداد سوالات پرسشنامه باید به گونه‌ای انتخاب شود که پاسخگو قادر به ادامه پاسخ‌دهی و حوصله لازم را داشته باشد و همچنین پرسشگر نیز حوصله برای پرسیدن آن تعداد سوالات را نداشته باشد.

هر پرسشنامه باید در حداقل ممکن، محدود به موضوع و هدف مطالعه باشد. این به این معنی است که پرسشنامه نباید سوالاتی را در مورد موضوعات دیگری به جز موضوع اصلی مطرح کند و زمان لازم برای تکمیل آن نباید طولانی باشد.

بهتر است از پرسشنامه‌های بی نام و نشان برای پاسخگو استفاده شود تا بهترین حفظ محرمانیت و دریافت پاسخ‌های عینی و دقیق‌تر امکان پذیر شود. درخواست امضای پرسشنامه از پاسخگوها باید به حداقل ممکن محدود شود و در صورت لزوم باید به آنها تضمین شود که اطلاعات آنها کاملاً محرمانه خواهد ماند و هیچ تهدیدی برای موقعیت اجتماعی، شغلی و امنیتی آنها به وجود نخواهد آمد.

ظاهر پرسشنامه باید زیبا، آراسته و جذاب باشد. استفاده از حاشیه‌های مناسب و منظم بین سوالات می‌تواند جذابیت و زیبایی پرسشنامه را افزایش دهد. همچنین، استفاده از تم و تغییرات رنگ‌بندی در پرسشنامه‌های آنلاین می‌تواند ظاهر آن را زیباتر کند.

برای افزایش همکاری و تعداد پاسخ‌ها، مناسب است پروژه تحقیقاتی را به تایید یک سازمان یا موسسه رسمی ذی‌صلاح برسانید و نام آن سازمان یا موسسه در بالای پرسشنامه ذکر شود.

پرسشنامه را با یک سوال باز ختم کنید تا فرصتی برای پاسخ دادن در مورد موضوعات ناگفته و مطالب جالب مربوطه به پاسخگوها داده شود. این سوال امکان می‌دهد تا افرادی که احساس می‌کنند نکات اصلی پرسشنامه در آن جا مفقود است، نظرات و ایده‌های خود را با محققان و اجراکنندگان تحقیقات به اشتراک بگذارند. این پاسخ‌ها میتعداد سوالات پرسشنامه نیز باید با در نظر گرفتن شرایط علمی، حداقل ممکن باشد تا پاسخگو حوصله و توانایی ادامه پاسخگویی را از دست ندهد و پرسشگر نیز حوصله پرسیدن آنها را از دست ندهد. بنابراین، با توجه به دستیابی به اطلاعات مورد نیاز تحقیق، تعداد سوالات پرسشنامه باید حداقل ممکن باشد.

هر پرسشنامه باید از نظر بزرگی و میدان عمل محدود به موضوع و هدف مطالعه باشد. از این رو، زیرا نباید از موضوعات دیگری غیر از موضوع اصلی سوال بپرسد، زمان تکمیل آن هم نباید طولانی شود.

ماهیت پرسشنامه‌ها باید محرمانه باشد و بهتر است از پرسشنامه‌های بی نام و نشان (برای پاسخگو) استفاده شود تا حفظ محرمانیت را تضمین کند و پاسخ‌های دقیق‌تر و عینی‌تری ارائه شود. درخواست امضای پرسشنامه نباید از پاسخگو خواسته شود، و در صورت لزوم، باید به وی تضمین داده شود که این پرسشنامه به طور کامل محرمانه باقی خواهد ماند و به هیچ نحوی موقعیت اجتماعی، شغلی و امنیتی پاسخگو را تهدید نخواهد کرد.

پرسشنامه باید ظاهری زیبا، جذاب و منظم داشته باشد. در نظر گرفتن حاشیه‌های کافی و مناسب بین سوالات می‌تواند زیبایی و جذابیت پرسشنامه را افزایش دهد. همچنین، استفاده از طرح و تغییرات رنگ‌بندی در پرسشنامه‌های آنلاین می‌تواند ظاهر پرسشنامه را زیباتر کند.

برای افزایش همکاری و تعداد پاسخ‌ها، ضروری است پروژه تحقیقاتی را توسط یک سازمان یا موسسه رسمی ذی‌صلاح تأیید کرده و عنوان آن سازمان یا موسسه در بالای پرسشنامه قرار داده شود.

پرسشنامه را حتماً با یک سوال باز به پایان برسانید. مثلاً، “آیا موضوع ناگفته‌ای دیگر وجود دارد که مایل باشید درباره آن مطلبی بنویسید؟” این سوال به افرادی که احساس می‌کنند نکات

منبع: فنون تحقیق: پرسشنامه. تالیف سید حسن صانعی. انتشارات اندیشمند.

پرسشنامه تحمل ابهام –  16 گویه‌ای بادنر (1962)

نوشته

آموزش ساخت پرسشنامه آنلاین

نوشته

چهار مورد از معتبرترین تست های  استعدادیابی شغلی

نوشته

خارکیوار گیاه دارویی در پهنه بهشتی اورامانات

نوشته

روش‌های آماری استفاده شده در تحقیق همبستگی

 تحلیل داده های آماری با مناسب‌ترین قیمت و کیفیت برتر!

تحلیل داده های آماری

🌟با تجربه‌ی بیش از 17 سال و ارائه‌ی بهترین خدمات

مشاوره : پایان نامه و مقاله نویسی تحلیل داده های آماری

📊تحلیل داده های آماری با نرم افزارهای کمی و کیفی

توجه: همه ی پرسشنامه هااز منابع معتبر تهیه شده،  استاندارد ، دارای روایی و پایایی و منابع داخل و پایان متن می باشند . همه ی پرسشنامه ها  قابل ویرایش در قالب نرم افزار ورد Word می باشد. 

مبانی نظری و پژوهشی متغیر ها

📞 تماس: 09143444846 (پیامک، ایتا، واتساپ، تلگرام) 🌐 کانال تلگرام: عضو شوید

(تا جای ممکن با ایتا پیام بفرستید، زودتر در جریان خواهیم بود!)

ایمیل :   abazizi1392@gmail.com

وبلاگ ما

آیا QDA Miner قابل استفاده بر روی سیستم عامل‌های مختلف است؟

آیا QDA Miner قابل استفاده بر روی سیستم عامل‌های مختلف است؟

بله، QDA Miner قابل استفاده بر روی سیستم عامل‌های مختلف است. این نرم‌افزار در دسترس برای سیستم عامل‌های Windows و macOS است. بنابراین، شما می‌توانید QDA Miner را بر روی کامپیوترهایی که از این سیستم عامل‌ها استفاده می‌کنند نصب و استفاده کنید.

برای نصب QDA Miner بر روی سیستم عامل Windows، شما می‌توانید فایل نصبی را از وبسایت رسمی Provalis Research دریافت کنید و دستورالعمل‌های نصب را دنبال کنید.

برای نصب QDA Miner بر روی سیستم عامل macOS، شما می‌توانید نسخهٔ مخصوص macOS را از وبسایت رسمی Provalis Research دریافت کنید و آن را با استفاده از روش‌های نصب معمول برنامه‌های macOS نصب کنید.

به علاوه، QDA Miner همراه با یک افزونه برای نرم‌افزار فراهم کننده‌ی تحلیل کیفی، WordStat، نیز عرضه می‌شود که قابل استفاده بر روی سیستم عامل‌های Windows و macOS است.

مراحل تحلیل مضمون آتراید-استرلینگ (Attride-Stirling’s approach)

مراحل تحلیل مضمون آتراید-استرلینگ (Attride-Stirling’s approach)

آشکارسازی مضامین: در این مرحله، داده‌های کیفی قطعه‌بندی می‌شوند و مضامین (themes) کلیدی که در آنها الگوها و ساختارهای مشترک وجود دارد، شناسایی می‌شوند.

تحلیل آماری - پژوهش - کیفی - کمی - کامپیوتر
تحلیل آماری – پژوهش – کیفی – کمی – کامپیوتر

توصیف و تفسیر مضامین: در این مرحله، مضامین شناسایی شده به طور دقیق توصیف و تفسیر می‌شوند. این شامل شرح جزئیات مضامین، معنا و مفهوم آنها و نحوه ارتباط آنها با یکدیگر است.

تفسیر نظریه‌محور: در این مرحله، تحلیلگر نظریه‌ای را برای توضیح مضامین و الگوهای شناسایی شده توسعه می‌دهد. این تفسیر نظریه‌محور براساس مراجع نظریه‌پردازی و تئوری‌های موجود است و برای تبیین تفسیری گسترده‌تر و فراتر از داده‌ها استفاده می‌شود.

مراحل فوق به طور کلی نشان می‌دهند که تحلیل مضمون آتراید-استرلینگ چگونه به شناسایی و توصیف مضامین کلیدی در داده‌های کیفی می‌پردازد و سپس این مضامین را با استفاده از تفسیر نظریه‌محور به مفاهیم و ساختارهای عمیق‌تر می‌رساند. این روش به محققان کمک می‌کند تا از طریق تحلیل دقیق و جامع داده‌های کیفی، به درک بهتری از موضوع یا پدیده مورد مطالعه خود برسند و نتایجی کیفی و کمی معتبر و قابل اعتماد ارائه دهند.

آیا اکسل ابزارهایی برای ایجاد داشبوردها و گزارش‌های تحلیلی دارد؟

آیا اکسل ابزارهایی برای ایجاد داشبوردها و گزارش‌های تحلیلی دارد؟
اکسل ابزارهای قدرتمندی برای ایجاد داشبوردها و گزارش‌های تحلیلی دارد.

در ادامه به برخی از امکانات اکسل برای ایجاد داشبوردها و گزارش‌های تحلیلی اشاره می‌کنم:

قالب‌بندی و طراحی: اکسل به شما امکان می‌دهد قالب‌بندی دقیقی را برای داشبورد و گزارش‌های خود ایجاد کنید. شما می‌توانید از قابلیت‌های فونت، رنگ، سایز سلول‌ها، ستون‌ها و صفحه‌ها برای طراحی زیبا و قابل فهم استفاده کنید.

نمودارها و گرافیک‌ها: اکسل انواع نمودارها و گرافیک‌های تحلیلی را ارائه می‌دهد. می‌توانید از نمودارهای خطی، نمودارهای میله‌ای، نمودارهای دایره‌ای، نمودارهای پراکندگی و غیره استفاده کنید تا داده‌ها را به صورت گرافیکی نمایش دهید و الگوها و روندهای مختلف را به طور واضح ببینید.

جداول محاسباتی و فرمول‌ها: با استفاده از جداول محاسباتی در اکسل، می‌توانید محاسبات پیچیده‌تری را انجام دهید. می‌توانید فرمول‌های ریاضی ساده و پیچیده را در سلول‌ها قرار داده و از توابع مختلف استفاده کنید تا محاسبات مورد نیاز خود را انجام دهید.

جداول پیوسته و جداول متحرک: اکسل امکان ایجاد جداول پیوسته و جداول متحرک را فراهم می‌کند. با استفاده از جداول پیوسته، می‌توانید داده‌های خود را به صورت جدولی منظم و قابل جستجو برای داشبوردها و گزارش‌ها سازماندهی کنید. همچنین، با استفاده از جداول متحرک، می‌توانید با تغییر داده‌ها، جداول و نمودارها به طور خودکار به‌روز شوند و نتایج را بصورت لحظه‌ای مشاهده کنید.

فیلترها و سورت‌ها: با استفاده از فیلترها و سورت‌ها در اکسل، می‌توانید داده‌ها را براساس معیارهای مختلف فیلتر و مرتب سازی کنید. این امکان به شما کمک می‌کند تا داده‌های مورد نیاز خود را برای داشبوردها و گزارش‌های تحلیلی استخراج کنید و نتایج را به‌صورت مرتب و فیلترشده مشاهده کنید.

اتصال به منابع داده خارجی: اکسل اجازه می‌دهد به منابع داده خارجی، مانند پایگاه‌های داده، فایل‌های CSV و دیگر منابع دسترسی پیدا کنید. با استفاده از این قابلیت، می‌توانید داده‌های خود را به‌روز رسانی کنید و از آنها در داشبوردها و گزارش‌های تحلیلی استفاده کنید.

جداول ایجاد پیوند: با استفاده از جداول ایجاد پیوند در اکسل، می‌توانید بین صفحات و برگه‌های مختلف در فایل اکسل پیوند برقرار کنید. این امکان به شما اجازه می‌دهد تا داده‌ها را به صورت منظم و سازماندهی شده در صفحات مختلف قرار داده و به راحتی بین آنها جابه‌جا شوید.

این تنها چند نمونه از امکانات اکسل برای ایجاد داشبوردها و گزارش‌های تحلیلی است. با استفاده از ترکیب این امکانات و تجربه کاربری شخصی، می‌توانید داشبوردها و گزارش‌های تحلیلی شخصی‌سازی شده و منحصربه‌فردی را در اکسل ایجاد کنید.

توصیه‌هایی تغذیه ای برای بزرگسالان بالای ۶۵ سال

خدمات تخصصی پژوهش و تحلیل داده های آماری با مناسب‌ترین قیمت و کیفیت برتر!

🌟با تجربه‌ی بیش از 17 سال و ارائه‌ی بهترین خدمات

مشاوره نگارش: تحلیل داده های آماری

ارائه و طراحی پرسشنامه های استاندارد

📊تحلیل داده های آماری با نرم افزارهای کمی و کیفی

📞 تماس: 09143444846 (پیامک، ایتا، واتساپ، تلگرام)

🌐 کانال تلگرام: عضو شوید

🌐 وبلاگ 

💼کیفیت بالا، قیمت مناسب و خدماتی که به نیازهای شما پاسخ می‌دهند!

💼با ما همراه باشید و پروژه‌ی خود را به یک تجربه‌ی موفق تبدیل کنید.

 

 

داروهای گیاهی

روغن رزماری و تأثیر چشمگیر آن بر رشد موها + روش استفاده

روغن رزماری و تأثیر چشمگیر آن بر رشد موها + روش استفاده

تاثیر روغن رزماری بر رشد موها: احتمالاً درباره مصارف غذایی و دارویی روغن رزماری زیاد شنیده‌اید. سال‌های بسیاری است که از این گیاه برای آشپزی و مصارف پزشکی استفاده می‌شود. اما آیا می‌دانستید که این روغن موجب تقویت رشد مو هم می‌گردد؟

این گیاه علاوه بر پخت و پز، برای سلامتی و زیبایی هم قابل استفاده است و برای رشد مو کاربرد دارد. در سال‌های اخیر، استفاده از اسانس روغنی این گیاه که بومی مناطق مدیترانه‌ای است، برای تقویت مو و پوست سر بسیار رایج شده است. اما باید دید تحقیقات علمی در مورد این گیاه چه نظری دارند و برای بهره بردن از نتایج مفید این روغن، چگونه باید از آن استفاده کرد. ما در این مطلب دنیای مد به این سوالات پاسخ می‌دهیم. با ما همراه باشید تا درباره فواید رزماری برای رشد مو اطلاعات بیشتری کسب کنید.

با اسانس روغنی رزماری آشنا شویم

رزماری (Rosmarinus officinalis) یک گیاه همیشه سبز کوچک از خانواده نعناع است. گیاهانی مانند اسطوخودوس، ریحان، مورد سبز و مریم گلی نیز از همین خانواده هستند. اسانس روغنی رزماری از برگ‌ها و سرگل‌های این گیاه گرفته می‌شود. روغن رزماری معمولاً به عنوان یک روغن پاک‌کننده و تقویت‌کننده شناخته می‌شود. بیشتر اثرات سودمند رزماری مربوط به فعالیت آنتی اکسیدانی بالای ترکیبات شیمیایی اصلی این گیاه از جمله کارنوسول، کارنوسیک اسید، اورسولیک اسید، رزمارینیک اسید و کافئیک اسید است.

آیا روغن رزماری ریزش مو را درمان می‌کند؟

تقویت رشد مو توسط اسانس روغنی رزماری به دلیل وجود خواص زیر در این ماده است:

خواص ضد التهابی
تقویت سیستم عصبی
بهبود گردش خون
اسانس روغنی رزماری مانند اسانس روغنی نعناع فلفلی (که برای تقویت رشد مو استفاده می‌شود)، گردش خون را تقویت می‌کند. در نتیجه، این روغن با بهبود خون‌رسانی به فولیکول‌های مو و جلوگیری از تخریب آن‌ها، از ریزش مو جلوگیری می‌کند.

از اسانس روغنی رزماری علاوه بر تحریک رشد مو، برای پیشگیری از سفید شدن زودرس مو و شوره هم استفاده می‌شود. این روغن به رفع خشکی و خارش سر هم کمک می‌کند.

تحلیل آماری statistical analysis
تحلیل آماری statistical analysis

آیا تحقیقات علمی هم اثر رزماری بر رشد مو را تأیید می‌کنند؟

همان‌طور که می‌دانید ریزش مو در افراد دلایل مختلفی دارد، از جمله عفونت، واکنش سیستم ایمنی، سن، تغییرات هورمونی و ریزش موی ارثی.

هیچ شواهدی وجود ندارد که نشان دهد رزماری می‌تواند ریزش موی ناشی از شیمی درمانی و یا مصرف برخی داروها و یا ریزش موی ناشی از کشیدن مداوم مو را از بین ببرد.

اما مطالعات نشان می‌دهد که این گیاه می‌تواند برخی از شایع‌ترین انواع ریزش مو را کاهش دهد؛ به عنوان مثال طاسی با الگوی مردانه. این نوع از ریزش مو هنگامی اتفاق می‌افتد که یکی از مشتقات تستوسترون به نام دی هیدرو تستوسترون (DHT) به فولیکول‌های مو حمله می‌کند.

تستوسترون هم در بدن زنان و هم در بدن مردان تولید می‌شود، اما میزان تولید این هورمون در بدن مردان بیشتر از زنان است، در نتیجه برای مردان ریزش مو در سن پایین‌تر و با شدت بیشتری اتفاق می‌افتد. روغن رزماری به درمان این نوع ریزش مو کمک می‌کند.

مطالعه‌ای در سال 2013 روی موش‌ها در ارتباط با ریزش موی ناشی از تستوسترون نشان داد که رزماری می‌تواند باعث رشد مجدد موهای موش‌ها شود. اگرچه نتایج این مطالعه قطعی نیست، اما محققان این نظریه را مطرح می‌کنند که روغن رزماری می‌تواند مانع پیوند دی هیدرو تستوسترون با گیرنده‌های هورمونی شود و در نتیجه از حمله به فولیکول‌های مو جلوگیری کند.

مطالعه دیگری در سال 2015 روغن رزماری را با ماینوکسیدیل (یک داروی رایج برای رشد مجدد مو) مقایسه کرد. افراد مبتلا به ریزش موی مرتبط با دی هیدروتستوسترون به مدت 6 ماه ماینوکسیدیل یا روغن رزماری دریافت کردند. پس از گذشت سه ماه، رشد موی هیچ کدام از دو گروه افزایش پیدا نکرد. اما پس از 6 ماه، هر دو گروه افزایش قابل توجهی را در رشد موهایشان مشاهده کردند.

گروهی که تحت درمان با روغن رزماری بود، نسبت به گروه تحت درمان با ماینوکسیدیل رشد موی بیشتری داشتند، هرچند که از نظر آماری، تفاوتشان چندان قابل ملاحظه نبود. این نتیجه نشان می‌دهد که روغن رزماری می‌تواند باعث تقویت رشد مو در بلندمدت شود.

در همین مطالعه، خارش پوست سر در گروهی که ماینوکسیدیل دریافت می‌کردند، شایع‌تر بود، پس روغن رزماری برای افرادی با سابقه حساسیت یا ناراحتی پوستی می‌تواند انتخاب بهتری باشد. به علاوه، تحقیقات اندکی وجود دارد که نشان می‌دهد روغن رزماری می‌تواند انواع دیگر ریزش مو را هم درمان کند.

به عنوان مثال تحقیقی که در سال 1998 منتشر شده است، اثر رایحه درمانی (آروماتراپی) با استفاده از روغن رزماری را در افراد مبتلا به طاسی منطقه‌ای (آلوپسی آره‌آتا) بررسی می‌کند. این بیماری یک اختلال خودایمنی است که می‌تواند باعث ریزش مو شود. 44 درصد از شرکت‌کنندگان در این مطالعه با بیش از 7 ماه استفاده از رزماری بهبود یافتند اما افرادی که هیچ درمانی دریافت نکرده بودند، تنها 15 درصد بهبود یافتند.

برخی از مطالعات، از جمله مطالعه‌ای که در سال 2017 منتشر شد، به این نتیجه رسیدند که روغن رزماری می‌تواند بعضی از قارچ‌ها و باکتری‌ها را از بین ببرد. بنابراین هنگامی که ریزش مو به دلیل عفونت یا بیماری پوست سر است، روغن رزماری می‌تواند کمک‌کننده باشد. با این وجود هیچ شواهدی وجود ندارد که روغن رزماری باید جایگزین روش‌های درمانی تایید شده بشود.

همچنین، این احتمال هم وجود دارد که روغن رزماری بتواند اثربخشی درمان‌های رایج و متعارف را افزایش دهد، اما هیچ مطالعه‌ای اعتبار این نظریه را آزمایش نکرده است. از طرف دیگر، هیچ تحقیقی در مورد بی‌خطر بودن استفاده از رزماری در کنار داروهایی مانند ماینوکسیدیل یا سایر داروهای محرک رشد مو انجام نگرفته است. به همین دلیل هر شخصی که از ماینوکسیدیل یا سایر درمان‌های رویش مجدد مو استفاده می‌کند، باید قبل از استفاده از روغن رزماری در کنار این درمان‌ها با پزشک خود مشورت کند.


شیوه‌های استفاده از رزماری برای درمان ریزش مو

آسان‌ترین راه برای استفاده از روغن رزماری، استفاده از شامپویی است که حاوی غلظت بالایی از روغن رزماری باشد. در ادامه چند روش برای استفاده از اسانس روغنی رزماری به عنوان تقویت‌کننده و پرپشت‌کننده موها معرفی می‌کنیم. برای شروع، هریک از این روش‌ها را یک تا دو بار در هفته انجام دهید. در صورت تمایل یا اگر مشکلی با آن‌ها نداشتید، می‌توانید دفعات استفاده را بیشتر کنید.

۱. روغن رزماری را مستقیماً روی پوست سرتان ماساژ دهید

پس از حمام، 5 قطره اسانس روغنی رزماری را روی پوست سرتان بریزید و به طور یکنواخت ماساژ دهید. البته این روش برای برخی افراد مناسب نیست و می‌تواند پوست را تحریک کند. بهتر است این روغن را با یک روغن حامل مثل روغن جوجوبا یا روغن نارگیل مخلوط کنید. برای این کار، به هر قاشق غذاخوری از روغن نارگیل، 4 تا 5 قطره روغن رزماری اضافه کنید و پوست سر خود را با آن به آرامی ماساژ دهید.

شستن سرتان بلافاصله پس از استفاده روغن اختیاری است، می‌توانید اجازه دهید روغن یک تا دو ساعت روی پوستتان بماند یا اگر قصد داشتید سرتان را سریع‌تر بشویید، بگذارید روغن حداقل 10 تا 15 دقیقه روی سرتان بماند.

۲. روغن را با شامپویتان مخلوط کنید

مقدار کمی از این روغن را می‌توانید به نرم‌کننده‌ها، لوسیون‌ها یا کرم‌ها اضافه کنید. به ازای هر 30 میلی‌لیتر از محصول، 5 قطره روغن بریزید. سپس محصول را مطابق معمول استفاده کنید. همچنین می‌توانید وقتی پیش از مصرف مقداری از هر نوع محصول مو را کف دستتان ریخته‌اید، 2 تا 3 قطره روغن را مستقیماً به آن اضافه کنید.

۳. روغن رزماری را به شامپوی دست‌ساز خانگی‌تان اضافه کنید

در اینترنت دستورات زیادی برای ساختن شامپوی خانگی وجود دارد. شما می‌توانید برای استفاده از فواید خاص برخی از اسانس‌های روغنی برای سلامتی و زیبایی خودتان، آن‌ها را به شامپوهای خانگی اضافه کنید. البته توصیه ما در هر حال استفاده از شامپوهای فرموله شده توسط متخصصان پوست و مو و تولید شده توسط برندهای معتبر است.

برگرفته از چشمک

 تحلیل داده های آماری با مناسب‌ترین قیمت و کیفیت برتر!

تحلیل داده های آماری

🌟با تجربه‌ی بیش از 17 سال و ارائه‌ی بهترین خدمات

مشاوره : پایان نامه و مقاله نویسی تحلیل داده های آماری

📊تحلیل داده های آماری با نرم افزارهای کمی و کیفی

توجه: همه ی پرسشنامه هااز منابع معتبر تهیه شده،  استاندارد ، دارای روایی و پایایی و منابع داخل و پایان متن می باشند . همه ی پرسشنامه ها  قابل ویرایش در قالب نرم افزار ورد Word می باشد. 

مبانی نظری و پژوهشی متغیر ها

📞 تماس: 09143444846 (پیامک، ایتا، واتساپ، تلگرام) 🌐 کانال تلگرام: عضو شوید

(تا جای ممکن با ایتا پیام بفرستید، زودتر در جریان خواهیم بود!)

ایمیل :   abazizi1392@gmail.com

وبلاگ ما

نحوه ایجاد لینک در یک سلول به سلول دیگر در اکسل

نوشته

این گیاه قوی تر از ایبوپروفن و استامینوفن عمل میکنه

نوشته

با گیاە جینکو مغزتان مثل ۱۵ ساله ها کار می کند

نوشته

آویشن گیاهی با طبع گرم و خواص عالی بری بدن

نوشته

چرا باوجود اینکه خواب کافی دارید، همیشه خسته‌ اید و انرژی کمی دارید؟

رفتار نوآورانه

💢دیکتاتور درون و انفجار نادانی

💢دیکتاتور درون و انفجار نادانی

■اغلب ما در درون خود یک دیکتاتور داریم که همواره به دنبال برتری جویی است. این دیکتاتور کوچک به دنبال همنشینی با کسانی است که از خودش پایین تر باشند.

□بطور ناخودآگاه در محیط کار و زندگی و دوستان به سراغ افرادی می‌رود که فاصله زیادی با خودش دارند تا برای این تفاوت، دائم او را تحسین کنند. اینکه انسان در پاره ای موارد مثل مواجهه با جماعت آلوده به اعتیاد، برتری جو باشد امری طبیعی است ولی اگر دیکتاتور درون به غالب شرایط خودآگاه فرد فائق آید، بدین معنی است که فرد دچار بیماری «برتری جویی» شده است.

●چنین فردی در هنگام انتخاب زوج زندگی خود، به طور ناخودآگاه فردی بسیار پایین از خود را انتخاب میکند که همیشه بتواند سلطه جویی کرده و روح خود را ارضا نماید. همچنین در اجتماع، اگر چنین فردی در مسند مسئولیت قرار گیرد، در سلسله مراتب سازمانی نیز این اتفاق بروز پیدا می‌کند و این همان نظریه «انفجار نادانی» است. یعنی رئیس دیکتاتور، چند مدیر ناتوان‌تر از خود را بر منصب می‌گذارد و این سلسله مراتب تا رده‌های پایین‌تر نیز ادامه دارد.

○افراد درجه دو و پایین‌تر هم، با نگرانی از دست دادن جایگاه خود، کسانی پایین‌تر از خود را استخدام می‌کنند و همین‌طور نفرات رده‌های پایین‌تر نیز همین چرخه باطل را ادامه می‌دهند. برای همین، پس از مدتی کل سازمان با موجی فراگیر از افراد ضعیف و ناتوان در اطراف مواجه می‌شوند که معدود افراد توانمند را هم ناامید می‌کنند. این نظریه که توسط کاواساکی نظریه‌پرداز مدیریت و از موسسان شرکت Apple ارائه شد، پدیده‌ای را در سازمانهای اداری و صنعتی عنوان می‌کند که استیو جابز از آن به عنوان « انفجار نادانی » نام میبرد!

■این نظریه می‌گوید: مدیران درجه یک، کسانی را استخدام می‌کنند که از خودشان بهتر و تواناتر هستند؛ امّا افراد درجه دو و پایین‌تر، با نگرانی از دست دادن جایگاه خود، افرادی از خود پایین‌تر را استخدام میکنند.

□این نظریه در همه ابعاد قابل تعمیم است. میتوانیم خودمان را بررسی کنیم. آیا با کسانی دوست هستم که از خودمان باهوش‌ترند و ما را نقد می‌کنند؟ یا علاقه به دوستی و همنشینی با افراد پایین تر از خود داریم؟ آیا دوستانی دارید که از شما متموّل تر یا زیباترند؟ آیا دوستانی دارید که از شما محبوب ترند؟ و …

●با خود صادق باشیم. آیا از اینکه من از همه باهوش‌ترم لذّت می‌برم یا از اینکه می‌توانم از باهوش‌ها بیشترین استفاده را بکنم خوشحالم؟
در پاسخ به این سوالات میتوانید دریابید که تا چه اندازه از نقش دیکتاتور درون خود در عذاب ناخودآگاه هستید.

○اگر پاسخ ها به سمتی باشد که دیکتاتور درون شما بیش از اندازه زمامدار امور زندگیتان است، بدانید که در خطر انفجار نادانی قرار دارید و دیر یا زود آن بخش از زندگی شما که دچار این آفت شده است دچار انفجار و تخریب خواهد شد؛ چرا که این حس برتری، تنها تصوّری غلط است نسبت به محیط مجازی ایجاد شده توسط خودتان. ولی انسان عموماً در فضای حقیقی توسط شخص ثالث نگریسته می‌شود.

■میزان چیرگی دیکتاتور درون خود بر زندگیتان را دریابید و قبل از آنکه دچار انفجار نادانی و از دست رفتن زندگی اجتماعی، شغلی و یا مراودات خود شوید دست به کار شوید….

حوه بررسی و رتبه بندی افراد بر اساس علاقه ی آن ها به چند چیز (مثلا رشته های ورزشی) ؟

نوشته

چگونه با چت چیپیتی chat gpt در کمتر از یک ساعت یک مقاله علمی نوشتند؟

نوشته

مهم ترین خواص اسطوخودوس

نوشته

روش ایجاد نمودار پراکندگی در نرم افزار مکس کیو دی ایmaxqda

نوشته

با این گیاه خوش‌عطر و طعم نفخ معده و روده را درمان کنید

 تحلیل داده های آماری با مناسب‌ترین قیمت و کیفیت برتر!

تحلیل داده های آماری

🌟با تجربه‌ی بیش از 17 سال و ارائه‌ی بهترین خدمات

مشاوره : پایان نامه و مقاله نویسی تحلیل داده های آماری

📊تحلیل داده های آماری با نرم افزارهای کمی و کیفی

توجه: همه ی پرسشنامه هااز منابع معتبر تهیه شده،  استاندارد ، دارای روایی و پایایی و منابع داخل و پایان متن می باشند . همه ی پرسشنامه ها  قابل ویرایش در قالب نرم افزار ورد Word می باشد. 

مبانی نظری و پژوهشی متغیر ها

📞 تماس: 09143444846 (پیامک، ایتا، واتساپ، تلگرام) 🌐 کانال تلگرام: عضو شوید

(تا جای ممکن با ایتا پیام بفرستید، زودتر در جریان خواهیم بود!)

ایمیل :   abazizi1392@gmail.com

وبلاگ ما

برای رسیدن به اهداف بلندمدت، پاداش‌های فوری اما کوچیک واسه مغز بیشتر جواب میده!

برای رسیدن به اهداف بلندمدت، پاداش‌های فوری اما کوچیک واسه مغز بیشتر جواب میده!

■دکتر آیلت فیشباخ(Fishbach) از دانشگاه شیکاگو معتقده، تو انجام کارها هرچی زودتر به خودتون پاداش بدید، میزان تعهدتون در انجام اون کار بیشتر میشه…

□چرا! چون دور دیدن پاداش برای مغز جذاب نیست و انگیزه ادامه رو در وجودش کم می‌کنه اما نزدیک و مستمر بودن پاداش بهش انگیزه میده که یه قدم دیگه واسه کار برداره. اجازه بدید برای روشن شدن جریان چند تا مثال بزنم…

●فرض کنید هدف شما کم کردن وزن تو یه بازه زمانی شش ماهه‌ست. تصور اینکه شش ماه بعد خودت رو به شکل فیت جلوی آینه ببینی واسه مغز لذت بخشه اما، به اندازه کافی انگیزه بخش نیست. واسه همینه که یه هفته خوب تلاش می‌کنی و هفته دوم بی‌انگیزه‌تر از قبل واسه رسیدن به هدف سست میشی…

○در حالی که اگر بعد از هر تلاش یه پاداش فوری و کوچیک به مغز بدی انگیزه ادامه‌ش بیشتر میشه. مثلا بعد از یه ورزش سخت امروز خودت رو به یه فیلم هیجان انگیز دعوت کن. یا برو اون ماگ قهوه خوشگلی که چند روز پیش تو مغازه دیدی و دوست داشتی رو واسه خودت بخر یا یه پاداش کوچک اما قابل اجرا…

■یا وقتی داری خیلی سخت تلاش می‌کنی واسه گرفتن مدرک زبان آیتلس و تافل، مهمون کردن خودت بعد از گرفتن نمره بالا واسه مغز جواب نیست! به جاش اگه امروز خوب تلاشت رو کردی عصر خودت رو به صرف قدم زدن تو هوای بهاری با رفقا دعوت کن و بشینید دور هم یه چایی نبات بزنید…

□یا وقتی می‌خوای یه ساز یاد بگیری، تصور خودت روی صحنه جلوی هزاران نفر خیلی قشنگه اما دیر جواب میده. به جاش بعد از یه تمرین سخت یه لته با کیک هویج خودت رو مهمون کن…

●مخلص کلام اینکه؛

“واسه رسیدن به خواسته‌ها، مغز ازت دوپامین می‌خواد و قول دوپامین هم براش جواب نیست. واسه همینه با هر بهانه‌ای میگه بپر برو اینستاگرام. اگه بهش قول بدی که دوپامین واقعی و مورد علاقه‌ت رو بعد از هر تلاش بهت میدم پر تلاش‌تر و انگیزه‌مند همراهی‌ت می‌کنه.

○پس؛  برای استمرار تو کارهاتون به جای وعده پاداش‌های درازمدت، تا می‌تونید به خودتون پاداش‌های فوری، آنی، کوچیک اما لذت‌بخش و قابل اجرا هدیه بدید. مغز میونه خوبی با پاداش‌های بلندمدت نداره.

🖊نوشتە : دکتر امید امانی