تحلیل داده های آماری

مفهوم Q در مجلات SCOPUS‌ چیست؟

مفهوم Q در مجلات SCOPUS‌ چیست؟

مفهوم Q در مجلات SCOPUS‌ چیست؟

q یک شاخص بسیار معتبر برای اعتبار سنجی مجلات علمی میباشد که در ژورنالهای خارجی از این شاخص برای اعتبار سنجی مجلات استفاده میکنند. در این مطلب نحوه محاسبه q را به طور واضح برای شما عزیزان شرح خواهیم داد.

سفارش تحلیل داده های آماری برای پایان نامه و مقاله نویسی تحلیل داده های آماری شما با نرم افزارهای کمی و کیفی ،مناسب ترین قیمت و کیفیت عالی انجام می گیرد. نرم افزار های کمی: SPSS- PLS – Amos نرم افزارهای کیفی: Maxquda- NVivo تعیین حجم نمونه با:Spss samplepower Mobile : 09102194672& 09143444846 Telegram: @abazizi E-mail: abazizi1392@gmail.com

شاخص Q چیست و چگونه محاسبه می شود؟

پایگاه نشر JCR که پیش تر از آن برایتان گفتیم و دانستید که متعلق به موسسه تامسون رویترز است و اقدامه به پذیرش و نمایه کردن مجلاتی ارزشمند می کند به همراه موسسه اسکوپوس که آن هم پایگاهی برای نمایه کردن مجلات معتبر است در هر سال از شاخصی موسوم به Q برای رتبه بندی مجلات استفاده می کنند.

شاخص Q با ضریب تاثیر که در بخش قبلی توضیح داده شد، تفاوت هایی دارد. در واقع، ایمپکت فکتور یا ضریب تاثیر شاخصی است که تعداد استنادات به مقالات یک مجله را بررسی می کند و معیار نسبتا خوبی محسوب می شود اما مشکلی هم دارد.

مشکل اینجاست که به کمک ضریب تاثیر نمی توان جایگاه یک مجله را در زیرگروه تخصصی آن کشف کرد. پس برای رتبه بندی مجلات بنا به تعداد مجله های موجود در آن زیرگروه باید به سراغ تعریف شاخص دیگری برویم که به آن Q یا Quartiles گفته می شود.

براساس این شاخص که به ۴ دسته Q1، Q2، Q3 و Q4 تقسیم می شود، امکان مشخص کردن جایگاه هر مجله از بین چهار چهارک موجود در زیرگروه تخصصی اش میسر می گردد. اگر مجله ای بتوانید در بخش اول یعنی چارک نخست و همان Q1 قرار بگیرد، یعنی در بهترین جایگاه در میان مجلات تخصصی زیرگروه خودش قرار گرفته است.

یادتان باشد که شاخص Q فقط از یک تا چهار متغیر است اما ضریب تاثیر از یک-هزارم تا ۳۰ تغییر می کند.

برای ضریب تاثیر، هر چقدر که اندازه آن بیشتر باشد، ارزش مجله هم بیشتر خواهد بود. برای مجلات JCR و اسکوپوس می توانید شاخص Q را بررسی کنید.

برای مجلات JCR باید به پایگاه داده وب آو نالج (web of knowledge) مراجعه نمایید و در بخش journal citation report در بخش مجلات JCR شاهد رنکینگ مجلات باشید. موضوع مجله را تعیین کنید و بعد از مشاهده مجلات آن حوزه با انتخاب JIF Quartile ببینید که رتبه بندی مجله ها به چه ترتیب هستند.

برای اینکه ببینید مجلات اسکوپوس هم از نظر شاخصQ چه وضعیتی دارند باید به سایت Scimagojr مراجعه نمایید و در بخش journal ranking بعد از تعیین موضوع مورد نظر مجلات شاهد رتبه بندی آنها با شاخص Q باشید.

تصویر

به دست آوردن شاخص Q چگونه است؟

اگر کمی با مفاهیم آماری آشنا باشید، حتما به خوبی شیوه حساب کردن چارک ها را می دانید. برای تقسیم بندی تعدادی داده به چهار قسمت باید مراحل زیر را از سر بگذرانید:

  • داده ها را به ترتیب صعودی تقسیم کنید؛
  • تعداد داده ها را بشمارید و عدد حاصل را بر ۴ تقسیم کنید و اعدادی که در قسمت قبل مرتب شده بودند به ۴ بخش تقسیم نمایید.

این روش برای تقسیم بندی ژورنال ها هم کاربرد دارد و داده های مورد نظر در این کار، همان ضریب تاثیرهای هر مجله هستند. روش دیگری هم برای تقسیم بندی مجلات وجود دارد. در این روش باید رتبه هر مجله را در زیرگروه تخصصی آن به تعداد کل مجلات موجود در زیرگروه تقسیم کنید. و عدد حاصل را در نظر بگیرید و با توجه به تقسیم بندی های زیر جایگاه مجله را مشخص نمایید:

  • اگر عدد بین ۰ و ۲۵/۰ باشد، مجله Q1 می شود.
  • اگر عدد بین ۲۵/۰ و ۵/۰ باشد، مجله Q2 می شود.
  • اگر عدد بین ۵/۰ و ۷۵/۰ باشد، مجله Q3 می شود.
  • اگر عدد بیش از ۷۵/۰ باشد، مجله Q4 می شود.

در این روش هم داده ها در واقع همان استنادها یا ضریب تاثیرهای هر مجله می توانند باشند.

راههای به دست آوردن Q در اسکوپوس

ابتدا از طریق آدرس زیر وارد سایت اسکوپوس شوید:

https://www.scimagojr.com/
تصویر

در صفحه ی بعدی روی ژورنال کلیک کنید.

تصویر
تصویر
تصویر

مجلات اسکوپوس چه مجلاتی هستند؟

بعد از مجلات معتبر ISI که شهرت جهانی دارند و امتیاز چاپ مقاله در این مجلات بسیار بالا میباشد مجلات SCOPUS قرار دارند. سالهاست رقیب جدی و بسیار پر قدرت برای مجلات ISI شناخته میشود و در موارد بسیاری پیشی گرفته است. انتشار مقاله در مجلات اسکوپوس با توجه به اعتبار بسیار بالایی که دارند کمی دشوار میباشد و مراحل داوری بسیار دشواری دارند از طرفی هزینه انتشار مقاله در این ژورنالها بسیار بالاتری از سایر ژورنالها میباشد که نویسنده میبایست با در نظر داشتن اعتبا رعلمی مقاله خود تصمیم به انتشار مقاله در این مجلات بگرد. این مجموعه دیتاهای محصولات حدود پنج هزار ناشر علمی و 16 هزار و 500 مجله علمی پژوهشی جهان را گردآوری کرده اما رایگان در اختیار مراجعه کنندگان قرار نمیدهد و در صورت تمایل هر فرد مجبور به پرداخت هزینه تعیین شده از طرف ژورنال میباشد. در کشور ما همه رتبه های مجله اسکوپوس بیشترین اعتبار را دارند و چنانچه موفق به انشتار مقاله در هر یک از رده های مقالات SCOPUS شوید امتیازات بسیاری کسب خواهید کرد:

تصویر

برگرفته از: ساعد نیوز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *