بایگانی ماهیانه: ژوئن 2023

انواع روایی در روش تحقیق

انواع روایی در روش تحقیق

روایی (یا اعتبار) و پایایی (یا قابلیت اطمینان) ابزارها پژوهش در پدیده‌های اجتماعی و سازمانی، اکثراً از طریق معرف‌ها صورت می‌گیرد. برای مثال، زمانی که هدف ارزیابی وجهه‌ی یک استاد بین دانشجویان است، گفته می‌شود رعایت نظم، داشتن سواد، بیان درست و… در زمره‌ی معرف‌ها یا شاخص‌های یک معلم خوب‌اند. حال سؤال این است که:

  1. آیا این شاخص‌ها واقعا نشان از معلمی خوب دارند؟

۲. آیا مجموع این شاخص‌ها در نهایت برای شناخت و ارزیابی معلمی خوب کافی هستند؟

این سؤال‌ها بااعتبار تجربی مرتبط‌اند؛ بنابراین می‌توان گفت که مسئله‌ی شناسایی اعتبار تحقیق، مخصوصاً در دانش‌های اجتماعی – انسانی، از آن رو مطرح می‌شود که تحقیق غال با در زمینه‌ی امر نظری صورت می‌گیرد؛ یعنی پژوهش باواسطه و غیرمستقیم است (از طریق شاخص‌ها صورت می‌گیرد). پس در محاسبه‌ی اعتبار تحقیق، سؤال اصلی که محقق برای خود مطرح می‌کند، چنین است: آیا شخص در حال اندازه گیری درست آن چیزی است که در اندیشه‌ی اندازه گیری آن است؟

مقصود از روایی آن است که وسیله‌ی اندازه گیری بتواند واقعاً خصیصه‌ی مورد نظر را اندازه بگیرد، نه صفت دیگری را. روایی آن خصیصه‌ی ابزار و یا روش جمع آوری داده‌هاست که دانستن آن خصیصه، همان مقولاتی را تعیین می‌کند که برای تعیین آن مقولات طرح ریزی شده است. در این صورت اعتبار یک وسیله‌ی اندازه گیری آن است که اگر خصیصه‌ی مورد سنجش را با همان وسیله (وسیله‌ی مشابه و قابل مقایسه با آن) تحت شرایط مشابه دوباره اندازه گیری کنیم تا چه حد نتایج به دست آمده مشابهت دقیق و قابل اعتماد داشته باشند. یک وسیله (ابزار) معتبر آن است که دارای ویژگی تکرارپذیری و بازیافت پذیری باشد، یعنی بتوان آن را در موارد متعدد به کار برد و در همه‌ی موارد نتایج یکسانی به دست آورد. «اگر روش‌های اندازه گیری فاقد اعتبار کافی و معقول باشد، اجرای پژوهش‌های تجربی بی‌معنی خواهد بود» (ساروخانی، ۱۳۸۶، ۱۴۴-۱۴۳).

انواع روایی

در این قسمت صرف روایی ابزار سنجش را بررسی خواهیم کرد؛ یعنی وقتی مجموعه‌ای از سؤال‌ها را می‌پرسیم (تدوین یک ابزار سنجش) امید داریم که مفهوم را انعکاس دهیم، چگونه می‌توان به‌طور معقول مطمئن شد آن چه را که قصد آن داشته‌ایم برای سنجش تعیین کرده‌ایم و نه چیز دیگری؟ این امر می‌تواند با به‌کارگیری آزمونه‌ای خاص روانی تعیین شود. برای آزمون درستی و خوب بودن سنجه‌ها، انواع آزمون‌های روانی مورد استفاده قرار می‌گیرد. نویسندگان برای تفهیم آزمون‌های روانی اصطلاحات مختلفی به کار می‌گیرند، برای وضوح موضوع، می‌توانیم آزمون‌های روایی را تحت سه عنوان کلی گروه بندی کنیم: روایی محتوا، روایی معیار و روایی سازه (دانایی فرد و همکاران، ۱۳۸۳، ۳۱۳).

پیشنهاد موضوع پایان نامه دکتری با مقاله بیس ۲۰۲۱

موضوع رساله دکتریهمراه با مقاله بیس ۲۰۲۱

– روایی محتوا

روانی محتوا ایجاد اطمینان می‌کند که همه ابعاد و مؤلفه‌هایی که می‌توانند مفهوم مورد نظر ما را انعکاس دهند، در آن سنجه وجود دارد. هر چه وجود این ابعاد و مؤلفه‌ها در سنجه، جهت انعکاس مفهوم، بیشتر باشد، روانی محتوا بیشتر می‌شود. در شرایط مختلف، محتوا تابعی است از ترسیم و تعیین خوب ابعاد و مؤلفه‌های مفهوم. «روانی صوری»، شاخصی بسیار جزئی از روایی محتواست. روایی صوری نشان می‌دهد که ابعاد و مؤلفه‌هایی که برای سنجش یک مفهوم مطرح می‌گردند، به‌طور ظاهری نیز این مهم را نشان می‌دهند و می‌بینیم که آنها مفاهیم را مورد سنجش قرار می‌دهند.

– روایی وابسته به معیار

روایی وابسته به معیار وقتی ایجاد می‌شود که سنجه‌ی مورد نظر، افراد را بر اساس معیاری که انتظار پیش بینی آن می‌رود، متمایز سازد. این امر می‌تواند به‌وسیله‌ی ایجاد «روانی هم‌زمان» یا «روایی پیش بین» آن طور که ذیلاً تشریح می‌گردد، انجام شود. روایی هم‌زمان موقعی ایجاد می‌گردد که مقیاس، افرادی که مشخص است نسبت به یکدیگر متفاوتند را از هم متمایز می‌کند؛ یعنی باید در آزمون، نمرات متفاوتی بگیرند. برای مثال، اگر یک سنجه در مورد اخلاق کار تدوین می‌شود و در مورد گروهی از دریافت کنندگان خدمات رفاهی اجرا می‌گردد، مقیاس باید افرادی که مایلند شغلی را بپذیرند و از زیر چتر خدمات رفاهی بیرون آیند را از کسانی که می‌خواهند تحت پوشش خدمات رفاهی باقی بمانند و خواهان شغلی نباشد، متمایز گرداند، زیرا کسانی که برای اخلاق کار ارزش زیاد قائل‌اند، نمی‌خواهند تحت پوشش خدمات رفاهی باشند و خواهان و مشتاق پذیرش شغل هستند. از طرف دیگر کسانی که برای اخلاق کار ارزش کمی قائل‌اند، ممکن است تمایل داشته باشند کماکان از خدمات رفاهی برخوردار باشند ولی اشتغال به کاری نداشته باشند. اگر هر دو نوع از افراد، نمره یکسانی بر اساس مقیاس اخلاق کاری بگیرند، آن گاه آزمون نتوانسته است سنجه‌ای از اخلاق کار باشد، بلکه سنجه‌ای از چیز دیگری بوده است.

روایی پیش بین، توانایی آزمون سنجه برای ایجاد تفکیکی بین افراد، در خصوص یک سنجه است که در آینده رخ می‌دهد. برای مثال، اگر نوعی آزمون استعداد یا توانایی، از کارکنان در زمان استخدام به عمل می‌آید، انتظار می‌رود افراد را بر اساس عملکرد مورد انتظار آینده‌ی آنها تفکیک کند، آن گاه افرادی که نمرات ضعیفی دریافت می‌کنند، باید کارکنان ضعیفی باشند و افرادی که نمرات بالا از روی مقیاس به دست می‌آورند باید کارکنان خوبی باشند. آزمون‌ها ممکن است از روانی پیش بینی کنندگی بالا، متوسط و یا پایینی برخوردار باشند.

– روایی سازه

 روایی سازه دلالت بر این دارد که نتایج به دست آمده از کاربرد سنجه‌ها تا چه حد با تئوری‌هایی که آزمون بر اساس آنها طراحی شده، سازگاری دارد. این روایی از طریق «روایی همگرا» و «روایی واگرا (تشخیصی)» ارزیابی می‌شود. روایی همگرا زمانی ایجاد می‌شود که نمرات به دست آمده از دو ابزار مختلف، همان مفهومی را بسنجد که به میزان زیادی به آن مرتبط می‌شود. روایی تشخیصی زمانی ایجاد می‌شود که وقتی بر اساس تئوری پیش بینی می‌شود که دو متغیر همبستگی ندارند، نمرات به دست آمده از طریق سنجش آنها نیز به‌طور تجربی همین امر را تأیید می‌کند.

روایی سازه بیشتر از روایی محتوایی جنبه‌ی نظری دارد. بنا به تعریف، یک آزمون در صورتی دارای روایی سازه است که نمرات حاصل از اجرای آن به مفاهیم یا سازه‌های نظریه‌ی مورد نظر مربوط باشند (کرونباخ، ۱۹۷۰). برای مثال، یک آزمون یا پرسشنامه ی اضطراب در صورتی دارای روایی سازه است که نمرات حاصل از آن، با سازه‌هایی که در نظریه های اضطراب آمده اند ارتباط داشته باشد.

مثال دیگر، آزمون خواندن و فهمیدن درک مطلب است، این آزمون در صورتی دارای روایی سازه است که نمرات آن به‌طور مستقیم به میزان درک و فهم دانش آموزان از مطالب خواندنی (مانند کتاب های درسی) مربوط باشد.

روایی می‌تواند به روش‌های مختلف ایجاد شود. سنجه‌های منتشره برای متغیرهای تحقیق مختلف معمولا اشکال گوناگونی از روایی را گزارش می‌دهند که برای سنجش و ارزیابی طراحی شده اند، بطوری که کاربر، استفاده کننده و یا خواننده بتواند در مورد «درستی و خوب بودن» سنجه قضاوت کند (دانایی فرد و همکاران، ۱۳۸۳، ۳۱۳-۳۱۵).

– روایی صوری

روایی صوری به این مطلب اشاره می‌کند که سؤال‌های آزمون تا چه حد در ظاهر شبیه به موضوعی هستند که برای اندازه گیری آن تهیه شده اند. در واقع روایی صوری نمی‌تواند نوعی روایی باشد، بلکه تنها یک ویژگی آزمون است که در پاره ای مواقع وجود آن مفید به نظر می رسد. ثرندایک و هگن (۱۹۷۹) در رد اهمیت روایی صوری گفته اند: در واقع آنچه تعیین می‌کند که یک آزمون چه چیزی را اندازه می‌گیرد، تکالیفی است که به‌وسیله‌ی سؤال آزمون معرفی می شوند و کسی که بخواهد روایی محتوایی یک آزمون را در رابطه با برنامه درسی مورد قضاوت قرار دهد یا قدرت پیش بینی آزمون را تعیین کند، باید سؤال‌های آزمون را به دقت بررسی کند و برای این منظور، به صورت ظاهر آزمون، چندان اعتنایی نمی کنیم.

با وجود اظهارات فوق، ثرندایک و هگن (۱۹۷۹) می گویند که گاه صورت ظاهر یک آزمون (روایی صوری)، از لحاظ قابلیت پذیرش و معقول بودن آزمون برای آزمون شوندگان، دارای اهمیت است. می‌توان گفت تا آن اندازه که ظاهر آزمون بر انگیزش آزمون شونده اثر می گذارد، روایی صوری می‌تواند مهم باشد. در بعضی آزمونها، به ویژه آزمونه‌ای استخدامی، اگر آزمون فاقد روایی صوری باشد، آزمون شونده ممکن است علاقه ای به جواب دادن به سؤال‌های آزمون از خود نشان ندهد، زیرا ممکن است چنین تصور شود که آزمون به تصمیم های مربوط به استخدام او ربطی ندارد. نتیجه اینکه، روایی صوری، هر چند ضامن اندازه گیری دقیق نیست، اما ممکن است بر انگیزش آزمون شونده و در نتیجه بر روایی نمرات حاصل از آزمون تأثیر داشته باشد.

هر چند روایی صوری یک ویژگی مطلوب آزمون است، در بعضی آزمونها این ویژگی نه تنها ضروری نیست، بلکه بهتر است وجود نداشته باشد. برای مثال: اگر کسی بخواهد بیماری روانی را در افراد معین کند، بهتر است آزمونی را مورد استفاده قرار دهد که روایی صوری اندکی دارد (دیک و هگرتی ۱۹۷۹، ص ۹۵).

روایی صوری یک شکل از اشکال روایی محتوا است که معمولا به صورت عددی بیان نمی شوند. گردآوری چنین شواهدی اساسا و ضرورت مبتنی بر داوری است و چنین داوری هایی باید برای هر هدفی به‌طور جداگانه انجام پذیرد. گردآوری این شواهد شامل بازبینی دقیق و موشکافانه است تا تعیین شود آیا محتوا و هدفهایی که آزمون اندازه گیری می‌کند، هدف آن مطالبی است که حیطه ی محتوا را تشکیل می‌دهند یا خیر؟ اگر تمام داوران (خبرگان امر) توافق کنند که پرسش های آزمون حیطه ی محتوایی را به اندازه ی کافی منعکس می‌کنند، می‌توان گفت آزمون، دارای روایی محتوا است. همچنین این نکته نیز باید مشخص شود که آزمون، از عواملی که با هدف اندازه گیری نامرتبط هستند، تاثیر نپذیرفته است.

با این حال، «قضاوتهای مربوط به روایی محتوایی نه قطعی هستند و نه نهایی؛ آزمونها از سطوح مختلف روایی برخوردارند و متخصصان در قضاوت های خود همیشه با هم توافق نظر ندارند» (مرفی و شوفر ۱۱۰، ۱۹۹۴).

تعریف اعتبار درونی و بیرونی

به‌طور کلی طرح تحقیق همانند طرح یک ساختمان است. همانطور که در طرح یک ساختمان، با توجه به ضرورت ایجاد آن، چگونگی رابطه ی اجزاء آن منعکس است، در طرح تحقیق نیز با توجه به هدف آن، چگونگی گردآوری و تنظیم داده ها و نیز تبدیل آنها به اطلاعات و سرانجام دست یافتن به یافته های تحقیقاتی، نمایان می‌شود؛ اما نسبت به یافته های تحقیقاتی یک طرح تا چه اندازه می‌توان اطمینان داشت؟ در پاسخ به این سؤال باید اعتبار درونی تحقیق را مورد نظر قرار دهیم. علاوه بر این تا چه اندازه می‌توان یافته های تحقیق را در محیط های جغرافیایی یا شرایط دیگر تعمیم داد؟ این سؤالی است که با اعتبار بیرونی تحقیق سروکار دارد. در قسمت های قبل به این نکته اشاره شد که به‌وسیله‌ی تحقیق آزمایشی می‌توان به برقراری رابطهی علت – معلولی میان متغیرها پرداخت. برای مثال اگر بخواهیم تأثیر یک متغیر مستقل (روش تدریس) را بر یک متغیر وابسته یادگیری دانش آموزان بررسی کنیم، طرح تحقیق مناسب یک طرح آزمایشی است؛ اما در بررسی یاد شده که منظور آن شناسایی اثرهای یک متغیر بر متغیر دیگر است، در صورتی فرایند تحقیق از دقت لازم برخوردار است که بتوان اثر سایر متغیرهاناخواسته را کنترل کرد. درجهی کنترل متغیرهای ناخواسته را اعتبار درونی تحقیق می نامند؛ به عبارت دیگر، اعتبار درونی تحقیق نمایانگر آن است که تا چه اندازه یافته های تحقیق از صحت و دقت لازم برخوردار است. عوامل چندگانهای اعتبار درونی را خدشه دار می‌کند که در قسمت های بعد به بیان آنها خواهیم پرداخت.

سؤال دیگری که دربارهی یافته های یک طرح تحقیق مطرح است، مربوط به میزان تعمیم پذیری یافته هاست. تا چه اندازه می‌توان تأثیر متغیر مستقل را بر متغیر وابسته تعمیم داد؟ در پاسخ به این سؤال باید اعتبار بیرونی طرح را مورد نظر قرار داد؛ به عبارت دیگر اعتبار بیرونی با این امر سرو کار دارد که تا چه اندازه یافته های تحقیق که با استفاده از یک نمونه به دست آمده است، به گروه وسیع تری از آزمودنی هایا شرایط دیگری قابل تعمیم است. دو نوع اعتبار بیرونی را می‌توان مورد نظر قرار دادن الف) اعتبار بیرونی با توجه به جامعه ی مورد مطالعه، ب) اعتبار بیرونی زیست محیطی (۲۱۰,۱۹۸۴, McMillan & Schumacher). در اعتبار بیرونی جمعیتی، تعمیم یافته ها به جامعه ی آماری مد نظر قرار می‌گیرد. در حالی که در اعتبار بیرونی زیست محیطی، یافته های تحقیق از یک مجموعه شرایط ویژه که پژوهشگر در چارچوب آنها تحقیق خود را به انجام رسانده است، به شرایط طبیعی تعمیم داده می‌شود. در ادامه به بیان عواملی که اعتبار درونی و بیرونی را تحت تأثیر قرار می‌دهند می پردازیم.

عوامل مؤثر بر اعتبار درونی

  1. انتخاب اختلافی: در برخی از طرح های آزمایشی، ممکن است پژوهشگر ناخواسته افراد قوی تری را برای گروه آزمایشی انتخاب کند. این امر باعث می‌شود که نتیجه ی آزمایش تحت تأثیر قرار گیرد.

۲. افت آزمودنیها: در طول اجرای تحقیق ممکن است برخی از آزمودنیها به دلایل مختلف از ادامه ی مشارکت در تحقیق خودداری کنند. در نتیجه، آزمایش با افت آزمودنیها روبرو خواهد بود. این امر بر نتیجه ی نهایی تحقیق می‌تواند اثر نامطلوب داشته باشد.

٣. پیش آزمون (عامل آزمون): در بسیاری از طرح های آزمایشی که در علوم رفتاری اجرا می‌شود، معمولا قبل از عمل آزمایشی، یک پیش آزمون بر روی آزمودنی ها اجرا می‌شود. پس از پیش آزمون، عمل آزمایشی اجرا شده و سرانجام آزمون نهایی (پس آزمون) اجرا می‌شود. از آنجا که معمولا پیش آزمون و پس آزمون مشابه است، آزمودنیها با گذراندن پیش آزمون تجربه ی بیشتری کسب می‌کنند و در آزمون نهایی پاسخ های بهتری عرضه می‌کنند. این عامل می‌تواند نتیجه ی نهایی را خدشه دار کند.

۴. ابزار اندازه گیری: ابزار اندازه گیری که برای سنجش متغیر وابسته به کار می‌رود، باید از قابلیت اعتماد و اعتبار لازم برخوردار باشد. در صورتی که ابزار به کار رفته از ویژگی های لازم برخوردار نباشد، نتایج تحقیق تحت تأثیر این عامل قرار خواهد گرفت.

 ۵. تداخل اعمال آزمایشی: اگر آزمودنی های گروه کنترل بدانند که عملکردشان با گروه دیگری مقایسه می‌شود، ممکن است سعی کنند تا برتری خود را نشان دهند؛ به عبارت دیگر اگر آزمودنیها از شرایط آزمایشی یکدیگر با اطلاع باشند، این امر می‌تواند به عدم تفکیک اعمال گروه آزمایشی و کنترل از یکدیگر منجر شود.

۶. همزمانی (تاریخچه): چنانچه طرح تحقیق هم‌زمان با اجرای یک فعالیت مشابه به اجرا درآید، یا رویداد بالقوه مؤثری روی متغیر وابسته اثر بگذارد، در این صورت ممکن است نتیجه ی آزمایش خدشه دار گردد.

برای مثال اگر در یک تحقیق، هدف بررسی تأثیر آموزش برنامه ای در مقایسه با آموزش به روش سخنرانی در یادگیری درس ریاضی در پایه سوم راهنمایی تحصیلی باشد و هم‌زمان با اجرای این تحقیق، برنامه ی آموزش ریاضی از تلویزیون پخش شود، این امر می‌تواند نتیجه ی آزمایش را تحت تأثیر قرار دهد.

۷. بلوغ (پختگی): ممکن است در جریان اجرای تحقیق، آزمودنی ها از نظر جسمانی و روانی تغییر کنند. برای مثال در طول آزمایش، دانش آموزان ممکن است از نظر ذهنی تواناتر شوند. این امر می‌تواند بر نتیجه ی آزمایش اثر نموده و آن را خدشه دار کند.

۸ تعامل (اثر متقابل) انتخاب با سایر عوامل: در برخی از طرحهای آزمایشی، عامل انتخاب آزمودنی ها با برخی از عوامل از جمله رشد آنان تعامل داشته و در نتیجه تحقیق تأثیر می گذارد. برای مثال، اگر هدف یک طرح آزمایشی، بررسی تأثیر فیلم سرگذشت علم بر میزان علاقه ی کودکان زیر هفت ساله به کوشش های علمی باشد، چنانچه در انتخاب آزمودنیها، همسانی گروههای آزمایش و کنترل از لحاظ سن رعایت نشود، گروهی که کودکان آن دارای سن بالاتری هستند ممکن است به جهت بالاتر بودن سن، عکس العمل متفاوتی از گروه دیگر نشان دهند. در این صورت تفاوت مشاهده شده را نمی‌توان ناشی از عمل آزمایشی (نمایش فیلم) قلمداد کرد. بدیهی است در سنینی که سرعت رشد سریع تر است، این تعامل بیشتر وجود دارد.

 ۹. رگرسیون آماری: بعضی اوقات آزمودنی ها بر اساس نمره ی کسب شده در یک درس (یا صفت متغیر) به گروه های آزمایش و کنترل منتسب میشوند. در این حالت ممکن است افرادی انتخاب شوند که در انتهای طیف مقیاس اندازه گیری باشند (آزمودنی ها با نمرات بسیار بالا یا آزمودنیها با نمرات بسیار پایین در پیش آزمون). در این صورت چنانچه پیش آزمون و پس آزمون اجرا شود، نمره های پس آزمون تحت تأثیر عامل رگرسیون آماری قرار می‌گیرد. چنانچه افراد ضعیف به گروه آزمایشی منتسب شده باشند، نمرهی آنان در پس آزمون به طرف میانگین تمایل پیدا کرده و در موقع مقایسه، نمره های پیش آزمون و پس آزمون ممکن است تفاوت مثبتی را نشان دهد. برعکس چنانچه آزمودنی های قوی انتخاب شده باشند، مقایسه ی نمره های پس آزمون آنان با نمره های پیش آزمون می‌تواند تفاوتی منفی نشان دهد. این امر به علت تمایل نمره های آنان به طرف میانگین نمره ها است؛ بنابراین عامل رگرسیون آماری، در برخی طرح های آزمایشی که انتخاب افراد بر اساس نمره های نهایی دو طرف طیف یک متغیر قرار می‌گیرد، می‌تواند نتایج نهایی را تحت تأثیر قرار دهد. تأثیر این عامل بیشتر در مواردی مشاهده می‌شود که پیش آزمون مورد استفاده قرار گیرد.

۱۰. تحلیل آماری: استفاده از روش‌های آماری نامناسب ممکن است باعث نتیجه گیری های غیر دقیق شود.

برای مثال ممکن است تفاوت میان گروه آزمایش و کنترل معنی دار تلقی شود در حالی که معنی دار نباشد و بالعکس. در سایر تحلیل های آماری نیز ممکن است چنین اشتباهی رخ دهد.

۱۱. سوگیری پژوهشگر: در برخی از موارد، پژوهشگر ممکن است انتظارات خود را از نتایج آزمایش به آزمودنیها تلقین کند. این امر خود در نتایج آزمایش تأثیر می گذارد. در برخی از پژوهش ها، از جمله پژوهش‌های پزشکی، با اجرای طرح های مختلفی همچون طرح کور مضاعف از تأثیر این عامل جلوگیری می‌شود.

منابع:

دانایی فرد، حسن.، الوانی، مهدی؛ و آذر، عادل.، (۱۳۸۳)، روش شناسی پژوهش کمی در مدیریت رویکرد جامع: چاپ اول، جلد اول: تهران انتشارات صفار- اشراقی.

دانایی فرد، حسن.، الوانی، مهدی؛ و آذر، عادل.، (۱۳۸۳)، روش شناسی پژوهش کمی در مدیریت رویکرد جامع: چاپ اول، جلد دوم: تهران انتشارات صفار- اشراقی.

ساروخانی، باقر.، (۱۳۸۶)، روشهای تحقیق علوم اجتماعی در مدیریت، چاپ اول، تهران، انتشارات میر.

برگرفته از ریسرچ پروپوزال

رزومه نویسی

چند توصیه برای نوشتن رزومه کاری

چند توصیه برای نوشتن رزومه کاری

چند توصیه برای نوشتن رزومه کاری

رزومه کاری خوب و دقیق یکی از عوامل مهم درموفقیت شما برای به دست آوردن شغل مورد نظرتان است. تا به حال در مورد رزومه کاری و بخش های آن صحبت کرده ایم. 

چندین توصیه برای نوشتن رزومه کاری 

یادتان باشد نما و شکل ظاهری رزومه باید مرتب وتمیز باشد و باید از لحاظ نگارشی عیبی نداشته باشد. اگر رزومه شما به زبان فارسی است در تهیه و تنظیم آن دقت کنید تا اشکالات نگارشی از قبیل غلط های املایی و نگارشی نداشته باشد. می توانید علاوه بر خواندن چند باره متن خود، رزومه کاری را به شخص دیگری بدهید تا آن را برایتان ویرایش کند. رزومه را حتما تایپ کرده و در کاغذی در قطع A4 و جنس مرغوب چاپ نمایید. اگر به زبان انگلیسی رزومه کاری را تنظیم می کنید آن را به فردی ماهر در زبان مربوطه نشان دهید تا ازلحاظ نگارشی اشکالی نداشته باشد.

هدف از نوشتن رزومه کاری را برای خود تعیین کنید تا بتوانید رزومه موفق تری را بنویسید. به طور کلی هدف از رزومه کاری ترغیب کردن کارفرما به پذیرفتن شما برای مصاحبه کاری است و در آن مصاحبه است که باید چانه زنی ها برای راضی کردن مدیر یا کارفرما به استخدام شما انجام شود. با داشتن این هدف، می توانید رزومه ای خوب و موثر تنظیم کنید.

به توانایی ها و نقاط قوت خود اهمیت دهید و سعی کنید آن ها را با شیوه ای درست و صحیح برجسته کنید. توانایی ها و مهارت های خود را درجه بندی کنید و آن ها را به ترتیب درجه و خوبی در رزومه کاری خود به کار برید. سعی کنید بیان توایی های خود را با صداقت انجام دهید و بزرگنمایی بیش از اندازه در ذکر آن ها نداشته باشید زیرا ممکن است دید کارفرما را نسبت به شما در جهت منفی عوض کند.

واقع بین باشید و در عین حال مثبت بنویسید. یادتان باشید که در تهیه رزومه کاری نه از خودتان بیش از حد تعریف و تمجید کنید و نه خیلی فروتنی بیش از اندازه به خرج دهید. آن چیزی که در واقعیت می توانید انجام دهید را بیان کنید و در این نوشتار خود اغراق بیش از اندازه نکنید. به یاد داشته باشید که نکات مثبت در رزومه تاثیر موثر تری خواهد داشت پس سعی کنید ویژگی های منفی خود را در رزومه کاری ننویسید.

مسایل شخصی و مجادله انگیز را در رزومه خود وارد نکنید. مواردی مانند اعتقادات سیاسی و احزاب مورد علاقه، اعتقادات مذهبی، کتاب ها و مجلات مورد علاقه و مواردی از این دست جایی در یک رزومه کاری حرفه ای ندارند. نظرات و اعتقادات شخصی را در رزومه کاری ننویسید. نکته ای دیگر این است که در رزومه کاری به هیچ وجه درباره دستمزد و حقوق خود صحبت نکنید. مکان مذاکره در این زمینه در حین مصاحبه است.

در نهایت نکته آخر و در عین حال از منظری، مهمترین توصیه برای نوشتن رزومه کاری موفق داشتن صداقت در نوشتن آن است. یادتان باشد دروغ گفتن در نوشتن سوابق شغلی و توانایی هایتان می تواند تاثیر مخرب در آینده شغلیتان داشته باشد.  

 

کنترل ذهن - انتظار - موفقیت انگیزش - آینده نگری- پژوهش - تفکر

چگونه یک رزومه کاری بنویسیم؟

چگونه یک رزومه کاری بنویسیم؟

چگونه یک رزومه کاری بنویسیم؟

ساعد نیوز: در این مقاله به دلیل اهمیت رزومه کاری برای مدیران و کارفرمایان برای استخدام نیرو، نحوه نوشتن رزومه کاری و بخش های مختلف آن بررسی شده است.

انواع مختلفی از رزومه وجود دارد که یکی از پرطرفدارتین و پرکاربردترین آن ها رزومه کاری است که امروزه برای درخواست کار به کارفرمایان و مدیران ارائه می شود. رزومه کاری به عنوان اولین دید یک کارفرما به شما از اهمیت بالایی برخوردار است و به دلیل اینکه ممکن است حجم درخواست های کار زیاد باشد برای خیلی از کارآفرین ها اولین مرحله گزینش به حساب می آید. به این دلیل نوشتن رزومه کاری اهمیت بالایی دارد و باید با دقت انجام شود.

نوشتن رزومه کاری چگونه است؟ 

توجه داشته باشید که رزومه کاری معرفی نامه ای است شامل چکیده ای از مشخصات شخصی، سوابق کاری، کارنامه تحصیلی و مهارت های فردی. توجه به خلاصه بودن رزومه اهمیت فراوانی دارد. شیوه های متنوعی برای نوشتن رزومه کاری وجود دارد که می تواند بسته به سلیقه و موقعیت درخواست کار توسط شما تغییر کند. بخش های عمومی یک رزومه کاری به ترتیب زیر است:

1.    جزییات شخصی:

طبیعتا اولین چیزی که باید در رزومه به آن اشاره کنید هویت شماست. اینکه چه کسی هستید و اطلاعات تماسی شما در این بخش قرار می گیرد. در جزییات شخصی خود بهتر است عکسی پرسنلی قرار دهید و اطلاعات شخصی از قبیل نام و نام خانوادگی، تاریخ تولد،  نشانی، شماره تلفن همراه و ثابت و نشانی پست الکترونیکی خود را بنویسید. توصیه می کنیم که پست الکترونیکی که در این بخش معرفی می کنید رسمی باشد و برای کار خود آن را ساخته باشید.

2.     تحصیلات :

در این بخش سوابق تحصیلی خود را از دبیرستان تا مقاطع مختلف دانشگاهی به ترتیب بیاورید. اطلاعاتی که توصیه می شود در این بخش بنویسید مقطع تحصیلی، نوع مدرک و نام دانشگاه یا دبیرستانی است که مدرک را از آن گرفته اید. اگر فارغ التحصیل شده اید زمان فراغت از تحصیل خود را بیاورید و اگر در حال تحصیل هستید حتما در این بخش به آن اشاره کنید.

3.     سوابق کاری و شغلی: 

این بخش از رزومه اهمیت بالایی دارد زیرا برای بسیاری از کارفرمایان سوابق شغلی شما اهمیت دارد و با دقت بیشتری به این بخش نگاه می کنند. اطلاعات مشاغلی را که داشته اید چه پاره وقت بوده اند و چه تمام وقت به صورت کامل بیاورید. این اطلاعات شامل نام، نشانی و تلفن محل کار قبلی و تاریخ انجام آن می باشد. طبقه بندی آوردن آن ها بسته به سلیقه تان می تواند متفاوت باشد. هم می توانید به ترتیب داشتن شغل ها از جدیدترین به قدیم ترین، آن ها را بیاورید و هم می تواند بسته به موضوع و نوع کار آن ها را طبقه بندی کرده و مشاغل مرتبط را کنار هم بنویسید.

4.     کتاب ها و مقالات: 

اهمیت و آوردن این بخش بسته به محل کاری که درخواست می دهید متفاوت است. در بعضی از رزومه های کاری نیازی به آوردن این اطلاعات نیست. این بخش شامل اطلاعات کتاب ها و مقاله هایی است که تا به حال به نام شما چاپ شده اند. این اطلاعات بهتر است شامل نام اثر، نام مجله و یا کنفرانس و تاریخ نشر آن باشد.

5.     علایق و مهارت ها: 

می توانید در این بخش علایق  و مهارت های مختلف خود را از قبیل هنر و ورزش را بیاورید و همچنین اگر مهارت های دیگری دارید که در بخش های قبلی اشاره ای به آن نشده است می توانید در این بخش از رزومه خود به آن ها اشاره کنید. آوردن دانش زیان خارجی در این بخش قرار می گیرد.

6.     معرف ها: 

اطلاعات شرکت ها و یا افرادی که معرف شما هستند و برای شما توصیه نامه پر کرده اند در این بخش آورده می شود. سعی کنید اطلاعات نسبتا کاملی در این قسمت بیاورید.

در نگارش رزومه نکات زیر را مد نظر داشته باشید:

1. رعایت خلاصه نویسی در نگارش رزومه

باید توجه داشت که اصل مهم در رزومه نویسی، خلاصه و صریح نویسی (being to the point)  است. هیچ گاه از جملات بلند در رزومه خود استفاده نکنید. زیرا فردی که رزومه شما را مطالعه می کند، انتظار دارد در نگاه اول و اجمالی خود، تمامی اطلاعات شما را بدست آورد. لذا نوشتن مطالب بصورت جملات، حوصله خواننده را سر می برد. از این رو رزومه با Application (درخواست نامه) متفاوت است.

2. رعایت حاشیه گذاری در رزومه، یکی دیگر از مواردی است که در نگارش رزومه باید به آن توجه داشت.

3. قبل از نگارش رزومه حتما در خصوص سوابق تحصیلی و شغلی خود فکر کنید. سعی کنید، حتما مدارک کافی برای هرکدام از سوابق تحصیلی ذکر شده در رزومه داشته باشید و آن را ضمیمه رزومه نمایید.
4. از بزرگنمایی و نوشتن اطلاعات دروغین در رزومه بپرهیزید ، چون می تواند برایتان دردسر ساز شود.
5. سعی کنید تمام اطلاعات رزومه خود را  در 2 ورق کاغذ A4  تنظیم نمایید.
6. همیشه چند کپی از رزومه برای خودتان نگه دارید.
7. اگر قصد نوشتن رزومه به زبان انگلیسی دارید، حتماً متن رزومه خود را بعد از نوشتن به یک مترجم و یا کسی که ادبیات انگلیسی را به خوبی می داند نشان دهید تا مشکلی از لحاظ ادبی و نگارشی نداشته باشد.
8. رزومه خود را حتما به صورت تایپ شده داشته باشید و از ارائه رزومه دست نویس خود داری کنید.

کنترل ذهن - انتظار - موفقیت انگیزش - آینده نگری- پژوهش - تفکر

نحوه نوشتن سوابق کاری در رزومه کاری

نحوه نوشتن سوابق کاری در رزومه کاری

نحوه نوشتن سوابق کاری در رزومه کاری

ساعدنیوز: دقت در نوشتن رزومه کاری برای استخدام شما ازاهمیت بالایی برخورد دار است. دراین مقاله نحوه نوشتن سوابق کاری رزومه آورده شده است.

همانطور که قبلا توضیح داده شد، رزومه به معنای خلاصه و چکیده ای است که در جهت معرفی خود و مهارت های شما به کارفرما ارایه می شود و اولین برخورد و نگاه مدیر و کارفرما از شما خواهد بود. رزومه کاری دارای بخش های مختلفی بود که یکی از مهم ترین این قسمت، سوابق کاری شما است. برای همه کارفرمایان اینکه چقدر در کار درخواستی تجربه دارید اهمیت خیلی بالایی دارد.

چگونه سوابق کاری خود را در رزومه کاری بنویسیم تا تاثیرگذار تر باشد.

 همانطور که قبلا اشاره شد این قسمت برای بسیاری از کافرمایان از اهمیت بالایی برخوردار است و خیلی از مدیران فقط همین قسمت را مطالعه می کنند. بدین سبب لازم است که در تنظیم این بخش از رزومه دقت بیشتری داشته باشید. موارد مختلفی را باید در پر کردن این بخش رعایت کنید.

مکان قرارگیری سوابق کاری در رزومه کاری

 به دو سبک مختلف می توانید سوابق کاری را در رزومه خود جایگذاری کنید و این قرارگیری بستگی به میزان سابقه کاری شما دارد.

اگر تازه فارغ التحصیل شده اید و سابقه کاری شما کم است بهتر است اول سوابق تحصیلی خود را بیاورید و سپس بخش سوابق کاری رزومه خود را پر کنید تا مدیر یا کارفرما اول نتایج علمی و درسی شما را ببیند که نقطه قوت  شماست. اگر کارآموزی هم رفته اید با عنوان کردن عبارت کارآموزی، آن را در سوابق کاری خود بیاورید.

اگر فردی هستید که سوابق بالای کاری دارید و نسبت به کارنامه تحصیلیتان این بخش برتری بالاتری دارد حتما بخش سوابق کاری را اول و بعد از آن سوابق تحصیلی خود را بیاورید. به یاد داشته باشید که تمامی کارهایی را که تا به حال انجام داده اید را با جزییات در این بخش بنویسید  البته نحوه نوشتن این جزییات را در مقاله بعدی مفصل تر باز خواهیم کرد.

قالب بخش سوابق کاری در رزومه کاری 

سوابق کاری و حرفه ای خود رامی توانید به دو شیوه زمانی و عملکردی در رزومه خود بنویسید.

در قالب زمانی، سوابق کاری خود را از لحاظ زمان انجام آنها به ترتیسب بنویسید و سعی کنید ازجدیدترین کاری که داشته اید به سمت عقب آن ها رادکر کنید. این شیوه بیشتر برای افرادی که سابقه های کاری بالایی دارند بهتر خواهد بود.

در قالب عملکردی، سوابق کاری خود را به رسته های مختلف بر اساس مهارت های خاص خود طبقه بندی می کنید و هدف از این کار هم برجسته کردن توانایی های شغلی و دست آوردهای شما است. این سبک و قالب از آوردن سوابق کاری رزومه بیشتر برای کسانی که سابقه کم کاری دارند و یا تازه فارق التحصیل شده اند و همچنین برای کسانی که می خواهند و کار و حرفه خود را تغییر دهند بیشتر کاربرد دارد.

البته توجه داشته باشید که شما می توانید از تلفیق دو روش بالا برای تنظیم سوابق کاری رزومه خود استفاده کنید. حالا نوبت به نحوه پر کردن و اسلوبی است که باید در نوشتن سوابق کاری آن ها را رعایت کنید، می رسد که در مقاله “نکات و اسلوبی که باید در نوشتن سوابق کاری در رزومه رعایت کنید” بیشتر آن را باز خواهیم کرد.

رزومه نویسی

نکات و اسلوبی که باید در نوشتن سوابق کاری در رزومه رعایت کنید

نکات و اسلوبی که باید در نوشتن سوابق کاری در رزومه رعایت کنید

نکات و اسلوبی که باید در نوشتن سوابق کاری در رزومه رعایت کنید

:در این مقاله نکته ها و اسلوبی ار که باید در نوشتن سوابق کاری در رزومه خود آن ها را رعایت کنید معرفی شده است تا بتوانید موثرترین رزومه کاری را داشته باشید.

در رزومه کاری یکی از بخش های اساسی و مهم، آوردن سوابق کاری در رزومه است. خیلی از کارفرمایان و مدیران این بخش را با دقت بیشتری بررسی می کنند تا بتوانند دید کلی از شما از منظر حرفه ای داشته باشند. به این خاطر بخش سوابق کاری در رزومه باید با دقت پر شود. در گذشته در رابطه با نحوه نوشتن سوابق کاری در رزومه کاری صحبت شد و با شکل کلی نوشتن سوابق حرفه ای و کاری خود در رزومه آشنا شدید. اما شاید سوالی که برای شما ایجاد شود این باشد که چه چیزی در رابطه با معرفی سابقه کاری خود باید بگویید؟ به چه چیزهایی باید اشاره شود و چه چیزهایی نیاز به نوشتن ندارند؟

در نوشتن سوابق کاری در رزومه خود چه نکاتی را باید رعایت کنید

موارد متعددی در توضیح شغل و حرفه ی قبلی خود در بخش سوابق کاری در رزومه می توانید بیاورید که در ادامه نکات اساسی را که در این معرفی بهتر است رعایت کنید می آوریم تا به گونه ای موثرتر و بهتر انجام شود.

معرفی کامل کارقبلی  و محل آن 

حتما نام کامل شرکت یا محل شغلی را که در حال معرفی آن هستید، بنویسید. سمت و جایگاه شغلی که داشته اید قید کنید. بسته به شکل و حجم رزومه خود می توانید آدرس مکان شغل را بیاورید ولی توصیه ما این است که اگر شماره تلقنی از آنجا دارید آن را در کنار معرفی شغل، بنویسید.

بیان زمان شروع و پایان 

بعد از معرفی کار قبلی خود، زمان شروع به کار و همچنین زمان پایان آن را بنویسید. این مورد باید با آورده شدن ماه و سال بیان شود. توجه داشته باشید که اگر هنوز مشغول به کار هستید حتما به آن اشاره کنید. همچنین می توانید در توضیحی کوتاه و در حد یک جمله علت پایان دادن به آن شغل را بیان کنید ولی یادتان باشد که عباراتی که به کار می گیرید نباید منفی باشد تا دید منفی از شما در کارفرما ایجاد نشود.

بیان دست آوردها 

اگر می خواهید رزومه کامل تری داشته باشید می توانید بعد از معرفی شغل، در چند خط به توضیح دست آوردها و کارهای مهمی که در آن شغل انجام داده اید بپردازید تا مهارت ها و تجربه کاری شما پررنگ تر شود. به خاطر داشته باشید که کل رزومه کاری شما بهتراست از دو صفحه بیشتر نشود، در نتیجه باید مطالب خود را خلاصه بیان کنید و بهتر است به صورن نکته ای و تیتروار نوشته شود. در صورت جذب نظر کارفرما، در مصاحبه حضوری می توانید در آن رابطه بیشتر توضیح دهید.

آوردن اطلاعات جانبی 

می توانید بعد از نوشتن همه موارد فوق در ادامه قید کنید که برای شغل معرفی شده امکان ارائه گواهی سابقه کار را دارید و یا خیر. در صورت داشتن گواهی، هنگام مصاحبه حضوری از شما گرفته می شود و در صورت نداشتن درهمان مصاحبه می توانید دلیل آن را بیان کنید. پاره وقت بودن و یا تمام وقت بودن بودن شغل مورد نظر را نیز می توانید در توضیحات خود قید کنید.

نحوه بررسی و رتبه بندی افراد بر اساس علاقه ی آن ها به چند چیز (مثلا رشته های ورزشی) ؟

برای رتبه‌بندی میزان علاقه افراد به چند چیز (مثلا در اینجا انواع رشتە هایم ورزش‌) می‌توانید از آزمون فریدمن استفاده کنید.

زیرا این آزمون برای داده‌های رتبه‌ای مناسب است و بدون نیاز به فرض توزیع نرمال می‌تواند برای مقایسه میانگین‌های بیش از دو گروه استفاده شود.

برای انجام آزمون فریدمن، ابتدا باید برای هر فرد میزان علاقه‌اش به ورزش‌ها را برای تمام ورزش‌ها رتبه‌بندی کنید. سپس با استفاده از این رتبه‌بندی‌ها، میانگین رتبه‌های هر ورزش را برای هر گروه (مثلاً جوانان، بزرگسالان، سالمندان و غیره) محاسبه کنید. سپس با استفاده از آزمون فریدمن، می‌توانید بررسی کنید که آیا میانگین رتبه‌ها بین گروه‌ها متفاوت است یا خیر.

مراحل انجام آزمون فریدمن عبارتند از:

  1. فرض صفر: میانگین رتبه‌ها در تمام گروه‌ها یکسان است.
  2. فرض جایگزین: حداقل یکی از میانگین‌های رتبه‌ها در گروه‌ها متفاوت است.
  3. محاسبه آماره آزمون فریدمن.
  4. محاسبه مقدار p-value.
  5. تصمیم‌گیری بر اساس مقدار p-value و سطح معناداری تعیین شده (مثلاً 0.05).

در صورتی که مقدار p-value کمتر از سطح معناداری تعیین شده باشد، می‌توانید فرض صفر را رد کنید و نتیجه بگیرید که میانگین رتبه‌ها در حداقل یکی از گروه‌ها متفاوت است.

در غیر این صورت، نتیجه مشخص نخواهد بود و باید با توجه به شرایط خاص مطالعه، به دقت بررسی کنید که آیا تفاوتی معنادار در میانگین رتبه‌ها وجود دارد یا خیر.

نحوە محاسبه آماره آزمون فریدمن:

آماره آزمون فریدمن به نام آماره کای کوادراتیک (Chi-Square Statistic) است. برای محاسبه این آماره، ابتدا باید ماتریس رتبه‌بندی داده‌ها را بسازید. این ماتریس با استفاده از رتبه‌بندی‌های انجام شده برای هر فرد ورزشکار ساخته می‌شود. سپس با استفاده از این ماتریس، می‌توانید آماره کای کوادراتیک را محاسبه کنید.

مراحل محاسبه آماره کای کوادراتیک عبارتند از:

  1. محاسبه میانگین رتبه‌ها برای هر ورزشکار و هر ورزش با استفاده از رتبه‌بندی‌های انجام شده.
  2. محاسبه میانگین رتبه‌ها برای هر ورزش با استفاده از تمام رتبه‌بندی‌های انجام شده توسط همه ورزشکاران.
  3. محاسبه جمع مربع اختلاف بین رتبه‌های هر ورزشکار و میانگین رتبه‌ها برای هر ورزش.
  4. محاسبه آماره کای کوادراتیک با استفاده از فرمول زیر:

χ2 = (12 / (n * k * (k + 1))) * ΣRj^2 – 3 * n * (k + 1)

در این فرمول، n تعداد ورزشکاران است، k تعداد ورزش‌ها و Rj میانگین رتبه‌ها برای ورزش j است. ΣRj^2 نشان دهنده جمع مربع میانگین رتبه‌ها برای هر ورزش است.

مقدار آماره کای کوادراتیک باید با جدول محاسبه مقدار p-value مقایسه شود تا بتوانید تصمیم‌گیری کنید که آیا فرض صفر را رد کنید یا خیر.

p_value در ٱزمون فریدمن:

برای محاسبه مقدار p-value در آزمون فریدمن، می‌توانید از جدول محاسبه مقدار p-value برای آماره کای

کوادراتیک استفاده کنید. این جدول معمولاً در کتاب‌های آماری و منابع آموزشی موجود است.

جدول محاسبه p-value برای آماره کای کوادراتیک، به شکل یک جدول توزیع فیشر با df = (k-1) درجه آزادی است که در آن k تعداد ورزش‌ها است. برای محاسبه p-value، ابتدا باید مقدار آماره کای کوادراتیک را محاسبه کنید. سپس با استفاده از جدول توزیع فیشر، مقدار مربوط به df = (k-1) و درجه اطمینان مورد نظر را پیدا کنید. سپس مقدار p-value را برابر با احتمالی که مقدار آماره کای کوادراتیک بزرگتر یا مساوی با آن درجه آزادی در جدول توزیع فیشر باشد، محاسبه کنید.

به عنوان مثال، اگر مقدار آماره کای کوادراتیک برابر با 15 باشد و درجه اطمینان 95٪ باشد، با استفاده از جدول توزیع فیشر با df = (k-1) = (3-1) = 2، مقداری حدود 0.05 را برای p-value پیدا می‌کنیم. به این معنی که احتمال اینکه مقدار آماره کای کوادراتیک بزرگتر یا مساوی با 15 در شرایطی که df = 2 باشد، حدود 0.05 است. بنابراین، اگر سطح معناداری مورد نظر شما برابر با 0.05 باشد، با توجه به اینکه p-value کمتر از آن است، می‌توانید فرض صفر را رد کرده و نتیجه بگیرید که میانگین رتبه‌ها در حداقل یکی از گروه‌ها متفاوت است.

نحوە محاسبه درجه آزادی در ٱزمون فریدمن:

بله، درجه آزادی در آزمون فریدمن برابر با تعداد ورزش‌ها منهای 1 است. به عبارت دیگر، فرض می‌شود که یکی از ورزش‌ها به عنوان ورزش مرجع در نظر گرفته شده و مقایسه بین رتبه‌های این ورزش با رتبه‌های ورزش‌های دیگر انجام می‌شود. به همین دلیل، یک درجه آزادی از دست می‌رود و درجه آزادی برابر با تعداد ورزش‌ها منهای 1 خواهد بود.

به عنوان مثال، در صورتی که شما برای مقایسه میانگین رتبه‌های 3 ورزش، از آزمون فریدمن استفاده کنید، درجه آزادی برابر با 2 خواهد بود (زیرا تعداد ورزش‌ها 3 است و 1 درجه آزادی از دست می‌رود). با استفاده از این درجه آزادی می‌توانید مقدار مربوط به p-value را در جدول توزیع فیشر پیدا کنید.

نحوە ی اجرای آزمون فریدمن در spss

برای انجام آزمون فریدمن در SPSS، می‌توانید به گام‌های زیر عمل کنید:

  1. ابتدا، فایل داده‌های خود را در SPSS باز کنید.
  2. از بین منوهای بالای صفحه، گزینه Analyze را انتخاب کرده و سپس از زیرگزینه Nonparametric Tests گزینه Legacy Dialogs را انتخاب کنید.
  3. در پنجره باز شده، از بین آزمون‌های مختلف، گزینه Friedman (Related Samples) را انتخاب کنید.
  4. در پنجره Friedman Test، متغیرهای خود را به عنوان متغیرهای وابسته انتخاب کنید و سپس گزینه OK را برای شروع آزمون فریدمن انتخاب کنید.
  5. SPSS آماره‌های آزمون فریدمن را برای شما محاسبه خواهد کرد و در پنجره Output نمایش خواهد داد.
  6. برای مشاهده مقدار p-value، باید به بخش Test Statistics در Output مراجعه کنید. مقدار p-value در ستون Asymp. Sig. قابل مشاهده است.

در صورتی که نیاز به محاسبه آماره های دیگری مانند میانگین رتبه‌ها برای هر ورزش، می توانید از گزینه “Descriptives” در بخش تنظیمات آزمون فریدمن در SPSS استفاده کنید.

نشان دادن نتایج آزمون فریدمن بر روی نمودار:

بله، شما می‌توانید نتایج آزمون فریدمن را با استفاده از نمودارهایی نشان دهید. یکی از نمودارهایی که برای نشان دادن نتایج آزمون فریدمن معمولاً استفاده می‌شود، نمودار رتبه میانگین (Mean Rank) است.

برای رسم نمودار رتبه میانگین در SPSS، می‌توانید به گام‌های زیر عمل کنید:

  1. پس از انجام آزمون فریدمن در SPSS، به بخش Output مراجعه کنید.
  2. از منوی بالای Output، گزینه Chart Editor را انتخاب کنید.
  3. در پنجره Chart Editor، از منوی Chart، گزینه Chart Type را انتخاب کرده و سپس از لیست نوع نمودارها، گزینه Clustered Bar را انتخاب کنید.
  4. در پنجره Clustered Bar Chart Editor، محور X را به نام ورزش‌ها (متغیرهای وابسته) و محور Y را به نام رتبه‌های میانگین (Mean Ranks) تغییر دهید.
  5. برای اعمال تغییرات، گزینه OK را انتخاب کرده و نمودار را ذخیره کنید.

نمودار رتبه میانگین، میانگین رتبه‌های هر ورزش در هر گروه را نشان می‌دهد و به شما اجازه می‌دهد تا میزان تفاوت میانگین رتبه‌ها در هر گروه را مشاهده کنید. اگر رتبه میانگین هر دو گروه متفاوت باشد، این نشان دهنده وجود تفاوت معنادار است.

مزایا و معایب بعضی از آزمون های آماری

بله، در زیر مزایا و معایب برخی از آزمون‌های آماری را برای شما توضیح می‌دهم:

  1. آزمون t-test:
  • مزیت: این آزمون بهترین انتخاب برای مقایسه میانگین دو گروه است و در بسیاری از موارد بسیار قدرتمند است.
  • معایب: این آزمون فقط برای مقایسه دو گروه قابل استفاده است و در صورتی که داده‌ها به توزیع نرمال نزدیک نباشند، نتایج آن نامعتبر خواهد بود.
  1. آزمون ویلکاکسون:
  • مزیت: این آزمون قابلیت استفاده برای داده‌های غیرپارامتریک را دارد و برای مقایسه دو گروه با توزیع غیرنرمال مناسب است.
  • معایب: این آزمون کمترین قدرت را نسبت به سایر آزمون‌های دو گروهی دارد و اگر داده‌ها به توزیع نرمال نزدیک باشند، آزمون t-test قدرت بیشتری خواهد داشت.
  1. آزمون من-ویتنی:
  • مزیت: این آزمون برای داده‌های نرمال و غیرنرمال قابل استفاده است و برای مقایسه دو گروه مستقل با داده‌های پیوسته مناسب است.
  • معایب: این آزمون فقط برای مقایسه دو گروه قابل استفاده است.
  1. آزمون کای-مربع:
  • مزیت: این آزمون برای بررسی رابطه بین دو متغیر و محاسبه همبستگی مناسب است و نیازی به فرض توزیع نرمال نیست.
  • معایب: این آزمون فقط برای متغیرهای کیفیتی قابل استفاده است.
  1. آزمون همبستگی پیرسون:
  • مزیت: این آزمون برای بررسی رابطه خطی بین دو متغیر و محاسبه همبستگی مناسب است و در مقایسه با آزمون همبستگی سپیرمن، قدرت بیشتری دارد.
  • معایب: این آزمون فقط برای داده‌های پیوسته قابل استفاده است و اگر رابطه بین دو متغیر به شکل غیرخطی باشد، نتایج آن نامعتبر خواهد بود.
  1. آزمون همبستگی سپیرمن:
  • مزیت: این آزمون برای بررسی رابطه بین دو متغیر و محاسبه همبستگی از نوع غیرخطی مناسب است و در مقایسه با آزمون همبستگی پیرسون، قدرت کمتری دارد.
  • معایب: این آزمون نسبت به آزمون همبستگی پیرسون، قدرت کمتری دارد و برای داده‌های پیوسته مناسب نیست.

بله، در زیر مزایا و معایب برخی از آزمون‌های آماری دیگر را برای شما توضیح می‌دهم:

  1. آزمون آنوا:
  • مزیت: این آزمون برای بررسی تفاوت میانگین بیش از دو گروه مناسب است و در مقایسه با آزمون F، قدرت بیشتری دارد.
  • معایب: برای استفاده از این آزمون، باید فرض توزیع نرمال داده‌ها برقرار باشد و در صورتی که این فرض برقرار نباشد، نتایج آن نامعتبر خواهند بود.
  1. آزمون فریدمن:
  • مزیت: این آزمون برای مقایسه بیش از دو گروه در داده‌های رتبه‌ای مناسب است و نیازی به فرض توزیع نرمال نیست.
  • معایب: این آزمون قدرت کمتری نسبت به آزمون‌های دیگری مانند آزمون کروسکال-والیس دارد و برای داده‌های پیوسته مناسب نیست.
  1. آزمون کروسکال-والیس:
  • مزیت: این آزمون برای مقایسه بیش از دو گروه در داده‌های پیوسته و غیرپارامتریک مناسب است و نیازی به فرض توزیع نرمال نیست.
  • معایب: این آزمون قدرت کمتری نسبت به آزمون ANOVA دارد و در صورتی که فرض توزیع یکسانی وجود داشته باشد، آزمون ANOVA نتایج بهتری خواهد داشت.
  1. آزمون رگرسیون خطی:
  • مزیت: این آزمون برای بررسی رابطه خطی بین دو متغیر مناسب است و می‌تواند به عنوان یک ابزار پیش‌بینی نیز استفاده شود.
  • معایب: این آزمون فقط برای داده‌های پیوسته و خطی قابل استفاده است و اگر رابطه بین دو متغیر به شکل غیرخطی باشد، نتایج آن نامعتبر خواهد بود.
  1. آزمون لجستیک:
  • مزیت: این آزمون برای بررسی رابطه بین یک متغیر پیش‌بینی کننده و یک متغیر پاسخ مناسب است و می‌تواند به عنوان یک ابزار پیش‌بینی نیز استفاده شود.
  • معایب: این آزمون فقط برای داده‌های دسته‌ای قابل استفاده است و اگر رابطه بین متغیرها به شکل غیرخطی باشد، نتایج آن نامعتبر خواهد بود.

توجه داشیده باشید که این فهرست تنها شامل برخی از آزمون‌های آماری است و آزمون‌های دیگری نیز وجود دارند که در صورت نیاز می‌توان از آن‌ها استفاده کرد. همچنین، مزایا و معایب هر آزمون آماری بستگی به شرایط خاص مطالعه دارد و برای انتخاب آزمون مناسب، باید با توجه به شرایط خاص مطالعه، به دقت مورد بررسی قرار دهید.

توجه داشته باشید که مزایا و معایب هر آزمون آماری، به عوامل مختلفی مانند نوع داده‌ها، تعداد گروه‌ها و هدف مطالعه، بستگی دارد. بنابراین، برای انتخاب آزمون آماری مناسب، باید با توجه به شرایط خاص مطالعه خود، به دقت مورد بررسی قرار دهید.

چگونه آزمون آماری مناسب برای پژوهشم انتخاب کنم؟

برای انتخاب آزمون آماری مناسب، باید ابتدا مسأله مورد بررسی را به دقت مورد بررسی قرار دهید و سپس با توجه به نوع داده‌ها، تعداد گروه‌ها و هدف مطالعه، به انتخاب آزمون آماری مناسب برای مطالعه خود بپردازید.

در زیر به برخی از مهمترین نکاتی که باید در انتخاب آزمون آماری مورد توجه قرار دهید، اشاره می‌کنم:

  1. نوع داده‌ها: نوع داده‌هایی که در مطالعه خود دارید، از جمله مهمترین عواملی است که در انتخاب آزمون آماری مورد توجه قرار می‌گیرد.
  2. برای مثال، در صورتی که داده‌های شما پیوسته هستند، باید از آزمون‌هایی مانند t-test یا ANOVA استفاده کنید. اما در صورتی که داده‌های شما غیرپیوسته هستند، باید از آزمون‌هایی مانند آزمون ویلکاکسون یا آزمون فریدمن استفاده کنید.
  3. تعداد گروه‌ها: تعداد گروه‌هایی که در مطالعه خود دارید، نیز مهمترین عواملی است که باید در انتخاب آزمون آماری مورد توجه قرار دهید. برای مثال، در صورتی که دو گروه دارید، می‌توانید از آزمون t-test یا آزمون من-ویتنی استفاده کنید. اما در صورتی که سه یا بیشتر گروه دارید، باید از آزمون‌هایی مانند آزمون کروسکال-والیس یا آزمون فریدمن استفاده کنید.
  4. هدف مطالعه: هدف مطالعه نیز باید در انتخاب آزمون آماری مورد توجه قرار گیرد. برای مثال، در صورتی که هدف مطالعه بررسی تفاوت میانگین دو گروه با یکدیگر است، می‌توانید از آزمون t-test یا آزمون من-ویتنی استفاده کنید. اما در صورتی که هدف مطالعه بررسی رابطه بین دو متغیر است، باید از آزمون‌هایی مانند آزمون کای-مربع یا آزمون همبستگی پیرسون استفاده کنید.

در کل، برای انتخاب آزمون آماری مناسب برای مطالعه خود، باید با توجه به نوع داده‌ها، تعداد گروه‌ها و هدف مطالعه، به صورت دقیق‌تر مورد بررسی قرار دهید. همچنین، می‌توانید با مشاوره یک استاد ریاضیات یا آمار، به انتخاب آزمون آماری مناسب برای مطالعه خود بپردازید.

جدولی سادە برای انتخاب آزمون آماری مناسب

بله، در زیر جدولی را برای شما آماده کرده‌ایم که شامل انتخاب انواع آزمون آماری بر اساس شرایط مختلف است:

نوع آزمون آماریتوصیفشرایط استفاده
آزمون تیبررسی تفاوت میانگین دو گروهدو گروه مستقل با متغیرهای دو تایی پیوسته
آزمون ویلکاکسونبررسی تفاوت میانگین دو گروهدو گروه مستقل با متغیرهای دو تایی غیرپیوسته
آزمون من-ویتنیبررسی تفاوت میانگین دو گروهدو گروه مستقل با متغیرهای پیوسته
آزمون کروسکال-والیسبررسی تفاوت میانگین سه یا بیشتر گروهسه یا بیشتر گروه مستقل با متغیرهای پیوسته
آزمون فریدمنبررسی تفاوت میانگین چندین گروهسه یا بیشتر گروه مستقل با متغیرهای غیرپیوسته
آزمون کای-مربعبررسی رابطه بین دو متغیردو متغیر اسمی
آزمون رندبررسی رابطه بین دو متغیردو متغیر غیرپیوسته
آزمون همبستگی پیرسونبررسی رابطه خطی بین دو متغیردو متغیر پیوسته
آزمون همبستگی سپیرمنبررسی رابطه بین دو متغیردو متغیر غیرپیوسته
آزمون رگرسیون خطی سادهبررسی رابطه خطی بین دو متغیردو متغیر پیوسته

لطفا توجه داشته باشید که این جدول فقط شامل برخی از انواع آزمون‌های آماری است و برای انتخاب صحیح آزمون آماری، باید با توجه به هدف مطالعه، نوع داده‌ها و شرایط مطالعه، به صورت دقیق‌تر مورد بررسی قرار گیرد.

روش ایجاد نمودار ستونی در مکس کیو دی ای MAXQDA

برای ایجاد نمودار ستونی در MaxQDA، می‌توانید به روش زیر عمل کنید:

  1. ابتدا، داده‌های خود را در قالب یک پروژه در MaxQDA باز کنید.
  2. سپس، داده‌های مورد نظر را انتخاب کرده و به فرمت Excel یا CSV بروزرسانی کنید.
  3. در قسمت “Analyze”، گزینه “Visual Tools” را انتخاب کنید و سپس گزینه “Bar Chart” را انتخاب کنید.
  4. پنجره‌ای باز می‌شود که شما می‌توانید در آن داده‌های مورد نظر خود را از فایل Excel یا CSV انتخاب کنید.
  5. سپس، شما می‌توانید داده‌های مورد نظر خود را برای محور x و y انتخاب کنید.
  6. در این مرحله، شما می‌توانید پارامترهای مختلفی مانند نوع نمودار، عنوان و محورهای نمودار را برای نمودار خود تنظیم کنید.
  7. پس از تنظیم پارامترها، با کلیک بر روی دکمه “OK”، نمودار ستونی شما ایجاد می‌شود.
  8. در نهایت، شما می‌توانید نمودار ستونی خود را به فرمت‌های مختلفی مانند تصویر، PDF یا HTML ذخیره کنید.

با انجام این مراحل، شما می‌توانید نمودار ستونی داده‌های خود را به راحتی در MaxQDA ایجاد کنید.