آشنایی با ساختار کلی یک مقاله علمی
ارائه یک مقاله خوب نیازمند آشنایی با فرمت و قالب مقاله میباشد و نویسنده باید با همه جزئیات و بخش های مقاله آشنا شود که بتواند یک مقاله تخصص و با کیفیت ارائه کند. در این مطلب کلیه اطلاعات راجع به قالب و ساختار مقالات علمی ارائه خواهیم کرد.
شناخت قالب مقالات علمی
پایه و اساس شروع هر گونه فعالیتی شناخت قواعد و چهارچوب های ابتدایی آن میباشد و نویسنده ابتدا باید قواعد و چهارچوب کار را بشناسد بعد از کسب شناخت و آگاهی کافی تحقیق و پژوهش انجام دهد شناخت ابتدایی و کلی از ساختار یک مقاله علمی به نویسنده کمک میکند تا دید وسیع تری نسبت به موضوع داشته باشد. با توجه به اینکه همه دانشجویان به دلیل شرایط به وجود آمده مجبور به ارائه مقاله و تقویت رزومه شده اند بنابراین شناخت و آگاهی در رابطه با ساختار و چهارچوب مقالات برای همه دانشجویان الزامی میباشد و ما در این مطلب تصمیم به ارائه اطلاعات کلی در رابطه با ساختار مقالات داریم که میتوانید با مطالعه این مطلب در رابطه با ساختار مقالات اطلاعات کافی را کسب کنید. البته علاوه بر ساختار و ترتیب قرار گیری بخش ها تعداد کلمات و نحوه نگارش هر قسمت نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
ترتیب قرارگیری بخش های مقاله به شرح زیر میباشد:
- عنوان(title)؛ اولین قسمت موضوع میباشد موضوع مقاله باید شفاف و روشن در اولین بخش پژوهش قید شود و عنوان باید تکراری نباشد و در برگیرنده کلمات کلیدی باشد.
- نویسنده یا نویسنده ها(author)؛ دومین بخش بعد از عنوان و موضوع افیلیشن و نام نویسندگان میباشد که در این بخش باید نام تک تک نویسندگان قید شود و چنانچه وابستگی سازمانی وجود داشته باشد باید به آنها نیز در این قسمت اشاره شود.
- چکیده(abstract)؛ اولین متنی که قرار خواهد گرفت چکیده است. چکیده توضیح مختصری در مورد بخش های مهم تحقیق میباشد و از اهمیت بالایی برخوردار است چون اولین بخشی که مخاطبین با آن مواجه خواهند شد چکیده میباشد.
- کلید واژه ها(keywords)؛ کلمات مهم و مرتبط با مقاله قید می شوند تا یافتن اثر از سوی محققان دیگر ساده شود.
- مقدمه(introduction)؛ در مقدمه بهتر است نویسنده موضوع پژوهش و روش و ادبیات به کار رفته در مقاله عنوان کند. مقدمه نیز تاثیر به سزایی در جذب مخاطب دارد و به نوبه خود بخش حساسی از مقاله میباشد.
- بیان مساله(statement problem)؛ بیان چرایی مطرح کردن و پژوهش روی عنوان مقاله مطرح می شود.
- تبیین اهداف(objectves and aims)؛ روشن است که هر تحقیق و پژوهشی با یک هدفی انجام میشود همه اهداف پژوهش باید در این قسمت جز به جز نوشته شوند.
- پرسش های پژوهش(question research)؛ سوالات و فرضیات مقاله هم در این قسمت قرار می گیرند.
- پیشینه پژوهش(literature review)؛ در پیشینه از کارهای قبلی حول موضوع مطروحه صحبت می شود.
- روش شناسی(methodology)؛ روش های مختلفی برای انجام پژوهش وجود دارد که نویسنده باید روشی که انتخاب کرده را توضیح دهد و همچنین دلیل انتخاب این روش را در این بخش بیان کند. روش شناسی به نویسندگان دیگر کمک میکند که در آینده بتوانند با بهره گیری از این متد ها و روش ها تحقیقات خود را بهبود ببخشند.
- ابزار پژوهش (tools research)؛ در این بخش گفته می شود که از چه ابزارهایی برای جمع آوری اطلاعات و تحلیل داده ها بهره برداری شده است.
- یافته ها(results/findings)؛ نتایج تحقیق در این بخش به شکل توصیف یا تحلیل به نمایش گذاشته می شود.
- بحث و نتیجه گیری(conclusion/discussion)؛ نتایج پژوهش تحلیل می شود و با نتایج تحقیقات دیگر مقایسه می گردد.
- پیشنهادها (research further)؛ در این بخش نویسندگان در راستای پیشرفت موضوع پژوهش، پیشنهاداتی برای تداوم کارکردن روی موضوع به دیگران می دهند.
- تقدیر و تشکر(acknowledgements)؛ از کسانی که در روند انجام تحقیق نقش داشته اند، تشکر می گردد.
- منابع(references)؛ رفرنس ها یا همان منابع استفاده شده در جریان تحقیق در این بخش عنوان می شوند.
- پیوست ها (appendixes)؛ پیوست ها حاوی توضیحات تکمیلی برای درک بهتر مخاطبان هستند.
نگارش مقاله را از کجا شروع کنیم؟
ترتیب قرار گیری بخش های مقاله باید دقیقا به همین ترتیبی که عنوان شد باشد و اما در رابطه با تعداد کلمات و اصول نگارشی هر بخش موارد زیر را مطالعه فرمایید.
نحوه نگارش دقیق چکیده
در قسمت چکیده محقق به بیان کلی مسئله مد نظر و روشی که قصد دارد مسئله را به واسطه آن مورد آزمایش قرار دهد، می پردازد. چکیده یک جمع بندی کلی از مقدمه تحقیق و نتیجه گیری آن است. چکیده باید به قدری ساده و قابل فهم باشد تا تمام خوانندگان به راحتی از دلیل انجام تحقیقات، میزان اهمیت موضوع، روش تحقیق محقق، گزارش مقاله از موضوع مورد بحث، نتایج حاصل از کار، تفسیر این نتایج و احتمالا گام های بعدی مورد نیاز برای گسترش تحقیقات حاضر، اطلاع حاصل کند. بر خلاف چکیده، مخاطبان متن اصلی را اغلب افراد حرفه ای و متخصص در موضوع مورد بحث تشکیل می دهند. در چکیده نباید از تصاویر و جداول و اشکال و … استفاده کنید و باید با محتوای خود چکیده اهداف تحقیق را مشخص کنید. چکیده معمولا مابین 150 تا 300 کلمه میباشد و تعداد کلمات آن وابسته به شیوه نگارش مقاله در هر ژورنال کاملا متفاوت است.
نحوه نگارش دقیق مقدمه
در مقدمه یک مقاله باید مسائل تحقیق و موضوع تشریح گردد و اهمیت و ضرورت پژوهش نیز آورده شود. خواننده با مطالعه مقدمه با مسائل پژوهش و اهمیت آن پژوهش آشنا می شود. مقدمه دارای مبحث هایی است مربوط به نوشته اصلی است و تعریف هایی مانند تعاریف و شبه تاریخچه ها را در خود گنجانده باشد. در مقدمه باید موارد زیر رعایت شوند:
- طرح موضوع اصلی
- انگیزه برای نوشتن مقاله
- سوالات مطرح شده در تحقیق
- هدف از نوشتن تحقیق
- بیان اندازه ی تحقیق
- مانع های موجود در تحقق
- توضیح پلان های مقاله
نحوه نگارش روش تحقیق مقاله
بخش روش کار، قلب پژوهشنامه و مقاله است. در اينجا با اين سؤالات روبرو مي شويد: از چه مسائلي استفاده كرديد و چه كرديد؟ بخش روشها بايد با يك توالي منطقي شرح دهد كه يك مطالعه چگونه طرح ريزي و اجرا شده است و داده ها چگونه تحليل گرديده اند. تمامي موارد ذكر شده در اين بخش را به تفصيل توضيح دهيد. اين بخش بايد به گونه اي نوشته شود كه اگر محقق ديگري تصميم به تكرار كار شما گرفت براحتي بتواند مطالعه را عيناً و يا به شكل ديگري انجام دهد.
نحوه نگارش یافته های تحقیق
این قسمت نتایج حاصل از تحقیق بیان می گردد و معمولا بکارگیری نموارها و اعداد و جداول درک مطلب را برای خوانندگان مقاله ساده تر می نماید. در این قسمت نمودارها و جداولی که ذکر می شوند باید به طور کامل تشریح شوند.
نحوه نگارش تجزیه و تحلیل نتایج
نتایج حاصل از تحقیق بدون ارائه یک تفسیر جامع، برای اغلب مخاطبان بی معنی خواهد بود. در این بخش بایستی تفسیر دقیقی از نتایج در اختیار خواننده قرار داده شود؛ در این قسمت ضروری نیست مخاطب را از تمام مراحل رسیدن به نتیجه مطلع سازید و کافی است نتیجه کلی را که از هر کدام از مراحل تحقیق به دست آوردید، در اختیار وی قرار دهید. بر روی اتفاقاتی که پیش آمده است تمرکز کنید و نه نتایجی که انتظار داشتید.
نحوه نگارش نتیجه گیری مقاله علمی
در بخش نتیجه گیری، مهم ترین و کلی ترین نتیجه آزمایشات را در اختیار مخاطب قرار دهید. در این بخش به بیان کلی نتیجه (که در متن اصلی به آن اشاره شده است)، اکتفا نکنید و یک تفسیر کامل از نتیجه به دست آمده برای مخاطب ارائه دهید تا برداشت صحیحی از هدف شما داشته باشد. برای مخاطب مشخص سازید که تا چه اندازه توانستید در برطرف ساختن مشکل یا مسئله مطرح شده در بخش مقدمه موفق عمل کنید. هم چنین در این بخش بر اقدامات و نتایج خود تاکید نکنید و به جای آن مخاطب را از نتیجه کاربردی کلی که مشکلی را از جامعه علمی برطرف خواهد ساخت، مطلع سازید.
برگرفته از: ساعد نیوز
برای مشاهده لیست همه ی پرسشنامه های استاندارد لطفا همین جا روی پرسشنامه استاندارد کلیک فرمایید.
تحلیل داده های آماری برای پایان نامه و مقاله نویسی ،تحلیل داده های آماری شما با نرم افزارهای کمی و کیفی ،مناسب ترین قیمت و کیفیت عالی انجام می گیرد.
نرم افزار های کمی: SPSS- PLS – Amos
تعیین حجم نمونه با:Spss samplepower
روش های تماس:
Mobile : 09143444846 واتساپ – تلگرام
Telegram: @abazizi4