پرسشنامه استاندارد

آزمون شکل گیری مفهوم ویگوتسکی

آزمون شکل گیری مفهوم ویگوتسکی

ویگوتسکی این آزمون را به تفصیل شرح نمی دهد. بنابراین شرح آزمون ازکتاب تفکر مفهومی در اسکیزوفرنیا اثر “هانفمن وکازانین” انتخاب شده است. این آزمون در واقع فرایند مفهوم سازی یا  شکل گیری مفهوم را در آزمودنی می سنجد. به محض اینکه آزمودنی مطابق دستورالعمل شروع به کارمی کند، کار را با طبقه بندی بر اساس شکل یا رنگی انجام می دهد. اما مجرد اینکه توسط آزمونگر تصحیح می شود، وبه کشفی نایل می آید، کلمات از نظر او نماینده انواع معینی از مهره ها     می گردد ( مثلا ” ژاس ” نماینده بلند وبزرگ وغیره ) وبدین ترتیب مفاهیم تازه ای خلق می شوند که در زبان وی نامی برای آنها وجود ندارد. بر هیمن روال شخص قادر می شود چهارنوع مهره را براساس کلمات بی معنی از هم جدا کند وآزمایش را به انجام برساند.

بنابراین کابرد مفاهیم از ارزش کارکردی معینی در توانایی لازم برای انجام این آزمون برخوردار است. با توجه به چگونگی گروه هایی که آزمودنی تشکیل می دهد ونیز با توجه به روشی که او در گروه سازی پیش می گیرد، می توان دریافت که آیا وی واقعا در حل مساله از تفکر مفهومی استفاده می کند یا نه. تقریبا هر گامی که در استدلال او به پیش نهاده می شود، درجابجایی مهره ها از جانب وی منعکس می شود. نخستین روی آوری آزمودنی به مساله، چگونگی برخورد او با مهره نمونه، پاسخ او به اصلاحی که از سوی آزماینده صورت می گیرد، پیدا کردن راه حل همه این مراحل آزمایش داده هایی فراهم می آورد که می توان از آنها به عنوان نشانه هایی از سطح تفکر آزمودنی استفاده کرد.

این آزمون از۲۲ مهره چوبی تشکیل یافته است که از لحاظ رنگ، شکل، ارتفاع وسطح با هم فرق دارند. در بین این مهره ها، ۵ رنگی مختلف، ۶ شکل مختلف، دونوع ارتفاع متفاوت ( بلند وکوتاه ) ودو اندازه مختلف از حیث سطح مقطعی ( بزرگ وکوچک ) وجود دارد. در زیر هر کدام از این  مهره ها یکی از این چهار کلمه بی معنی نوشته شده است. cev, mun, bik, lag آزمودنی این کلمات را نمی بیند. 

قسمت زیرین همه مهره ها بلندو بزرگ کلمه lag ، زیر همه مهره های کوتاه وبزرگ کلمه bik ، زیر همه مهره های کوچک وبلند کلمه mur و زیر همه مهر های کوچک وکوتاه کلمه vev نوشته شده است. این کلمات ربطی به رنگ و شکل ندارد. بخاطر آشنا نبودن تمام آزمودنیهای ایرانی به حروف انگلیسی،  در یکی از کلاسهای روان شناسی بالینی به ترتیب معادلهای ” هام “، ” ژاس”، ” زیم”  و     ” لوش” بجای این کلما انتخاب گردید.

دراین آزمون، آزمودنی یاد می گیرد که برای حل مساله محرکهای معینی باید بر اساس برخی خصوصیات مشترک طبقه بندی گردد وتمام این محرکها نام همسانی دارد. بنابراین آزمودنیها دراین آزمون فرضیه می سازد، آن را آزمایش می کنند ودرمورد آن تجدید نظر می نمایند وممکن است مفاهیمی را نیز شکل دهند. گاه این فرایند آنقدر سریع اتفاق می افتدکه کشف آن بجز از راه گزارشهای کلامی مفاهیمی که فرد کشف می کند غیر ممکن می گردد.

به همراه ۲ مقاله مرتبط به صورت رایگان

logo-samandehi

 

برای مشاهده لیست همه ی  پرسشنامه های استاندارد لطفا همین جا روی پرسشنامه استاندارد  کلیک فرمایید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *