تولرانس چیست؟
تولرانس (Tolerance) در زمینه رگرسیون و تحلیل دادهها به عنوان معیاری برای سنجش همخطی (Multicollinearity) بین متغیرهای مستقل استفاده میشود. تولرانس نشاندهنده میزان استقلال یک متغیر مستقل از سایر متغیرهای مستقل در مدل رگرسیون است.
مقدار تولرانس از رابطه Tolerence = 1 – R2 بدست می آید . که در آن (R2) ضریب تعیین رگرسیون است که نشاندهنده میزان واریانس یک متغیر مستقل که توسط سایر متغیرهای مستقل توضیح داده میشود. به عبارت دیگر، تولرانس نشاندهنده درصد واریانس یک متغیر مستقل است که بهطور مستقل از سایر متغیرها توضیح داده میشود. مقدار ضریب تحمل (Tolerance) نیز درست معکوس مقدار آماره عامل تورم واریانس ( VIF) است .
تفسیر تولرانس:
- تولرانس نزدیک به 1: اگر تولرانس یک متغیر نزدیک به 1 باشد، این نشاندهنده این است که آن متغیر بهطور مستقل از سایر متغیرها عمل میکند و همخطی کمی وجود دارد.
- تولرانس نزدیک به 0: اگر تولرانس یک متغیر نزدیک به 0 باشد، این نشاندهنده وجود همخطی شدید است. به این معنا که بخش زیادی از واریانس آن متغیر توسط سایر متغیرهای مستقل توضیح داده میشود.
- اگر از ۰/۲ بیشتر باشد نشانه آن است که مدل رگرسیون از تناسب خوبی برخوردار است ( حبیبی و سرآبادانی.۱۴۰۱). البته در بعضی منابع اگر تولرانس یک متغیر کمتر از 0.1 باشد، نشاندهنده وجود همخطی جدی است و ممکن است نیاز به اقداماتی برای مدیریت همخطی وجود داشته باشد.
به طور کلی در مورد مقدار قابل قبول تولرانس اختلاف نظر زیادی وجود دارد ولی منابع جدید مقادیر زیر را اعلام کرده اند:
- مقدار قابل قبول:
- VIF باید کمتر از 10 باشد. مقادیر بین 5 تا 10 نشاندهنده وجود همخطی متوسط هستند و مقادیر بالای 10 نشاندهنده همخطی جدی میباشند.
- مقدار تولرانس باید بیشتر از 0.1 باشد. مقادیر کمتر از 0.1 نشاندهنده وجود همخطی جدی هستند(فیلد ، 2013).
- منابع:
- James, Gareth; Witten, Daniela; Hastie, Trevor; Tibshirani, Robert (2017). An Introduction to Statistical Learning (۸th ed.). Springer Science+Business Media New York.
- Field, A. (2013).Discovering Statistics Using IBM SPSS Statistics. 4th Edition. SAGE Publications.Hair, J. F., Anderson, R. E., Tatham, R. L., & Black, W. C. (1998).Multivariate Data Analysis. 5th Edition. Prentice Hall.Kutner, M. H., Nachtsheim, C. J., Neter, J., & Li, W. (2004).Applied Linear Statistical
حبیبی، آرش؛ سرآبادانی، مونا. (۱۴۰۱). آموزش کاربردی SPSS. تهران: نارون.
همچنین مطالعه کنید:
خطر واقعی استفاده از هوش مصنوعی برای انسان چیست؟
درج شماره فصل (Chapter number) به صورت اتوماتیک در فایل ورد