برخی از نظریههای مهم روانشناسی را به ترتیب زمانی از ابتدا تا کنون به صورت خلاصه آمده است
رواننمایی (Psychoanalysis): نظریهای که توسط زیگموند فروید در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم توسعه یافت. رواننمایی بر اهمیت نقش ناخودآگاه و تأثیرات آن بر رفتار و شخصیت انسان تأکید دارد.
رفتارگرایی (Behaviorism): گروهی از روانشناسان از جمله جان واتسون و بی. اف. اسکینر در دهه ۱۹۱۰ و ۱۹۲۰ روشی را توسعه دادند که بر تغییر رفتار بر اساس تمرین و تعامل با محیط تأکید دارد.
روانشناسی تحلیلی (Analytical Psychology): نظریهای که توسط کارل گوستاو یونگ در قرن بیستم توسعه یافت. این نظریه بر توجه به نقش ناخودآگاه، آرچها و تعادل بین قسمتهای مختلف شخصیت تأکید دارد.
روانشناسی انسانی (Humanistic Psychology): جنبشی در دهه ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ که تأکید دارد بر رشد و توسعه فردی، خلاقیت و خودشناسی. روانشناسانی مانند کارل راجرز و ابراهام ماسلو در این زمینه تأثیرگذار بودند.
روانشناسی شناختی (Cognitive Psychology): در دهه ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰، نظریهها و روشهای مرتبط با فرآیندهای شناختی مانند توجه، حافظه، ادراک و فرآیندهای ذهنی توسعه یافت. روانشناسانی مانند جان براول و نومان نائیزر در این زمینه برجسته بودند.
روانشناسی رفتاری (Cognitive-Behavioral Psychology): ادغام نظریات روانشناختی و رفتارگرایی در دهه ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ که تأکید دارد بر نقش فرآیندهای شناختی و رفتار در تفسیر رفتار انسان.
روانشناسی فرهنگی (Cultural Psychology): بررسی تأثیر فرهنگ و محیط اجتماعی بر شکلگیری رفتار و شخصیت انسان. روانشناسانی مانند گوردون آلپورت و ریچارد شوستر در این زمینه تلاش کردهاند.
روانشناسی تطبیقی (Comparative Psychology): بررسی رفتار و فرآیندهای روانی در حیوانات و مقایسه آنها با انسانها. این حوزه تمرکز خود را بر تفاوتها و شباهتهای روانشناختی در انواع مختلف حیوانات قرار میدهد.
روانشناسی شناختی اجتماعی (Social Cognitive Psychology): بررسی تأثیر عوامل اجتماعی بر رفتار و فرآیندهای شناختی انسان. این حوزه به مطالعه تصمیمگیری اجتماعی، تأثیر قوانین اجتماعی و تفاوتهای فردی در پاسخ به محیط اجتماعی میپردازد.
روانشناسی مثبت (Positive Psychology): بررسی عواملی مانند خوشبختی، رضایت زندگی، رشد فردی و عوامل مثبت روانشناختی در انسان. روانشناسانی مانند مارتین سلیگمن و میهای چیکسنتمیهای در این زمینه تأثیرگذار بودهاند.
از طریق این نظریهها، روانشناسان سعی کردهاند تا رفتار و فرآیندهای ذهنی انسان را درک کنند و توضیح دهند. هر یک از این نظریهها مجموعهای از فرضیات، تئوریها و روشهای تحقیقی را شامل میشوند که به تفسیر و توضیح رفتار و تجربه انسان کمک میکنند.
مهم ترین نظریه های از 1990
در زیر، برخی از نظریههای مهم روانشناسی از سال ۱۹۹۰ به بعد آمده است.
۱. روانشناسی مغز و عصب (Neuropsychology): بررسی رابطه بین عصبشناسی و رفتار انسان، از جمله تأثیر ساختار و عملکرد مغز بر شناخت، هیجانات و رفتار. پیشرفتهای فناوری عصبشناسی و تصویربرداری مغز، این حوزه را تحت تأثیر قرار داده است.
۲. روانشناسی تحولی (Developmental Psychology): بررسی تغییرات روانشناختی و رفتاری از نظر زمانی در طول عمر انسان. این شاخه شامل مطالعه رشد شناختی، اجتماعی و عاطفی در مراحل مختلف زندگی است.
۳. روانشناسی معنویت (Positive Psychology): تمرکز بر عوامل مثبت و بهبود کیفیت زندگی، شادی، رضایت و معنا در زندگی. این حوزه به بررسی عواملی مانند شکرگزاری، ارتباطات معنوی، عزت نفس و اهداف زندگی میپردازد.
۴. روانشناسی اجتماعی (Social Psychology): مطالعه تأثیرات اجتماعی بر رفتار، دیدگاهها و هویت انسان. تحقیقات در این حوزه شامل موضوعاتی مانند تأثیر گروهی، تمایل به همبستگی اجتماعی و تفاوتهای فرهنگی است.
۵. علم شناختی (Cognitive Science): یک رویکرد بینشی برای مطالعه ذهن و فرآیندهای شناختی انسان است. این حوزه شامل ترکیبی از روانشناسی شناختی، علوم عصبی، هوش مصنوعی و فلسفه است.
۶. روانشناسی محیطی (Environmental Psychology): بررسی تأثیر محیط فیزیکی بر رفتار و روانشناخت انسان. این حوزه شامل مطالعه تأثیرات مکانهای زیستی، طراحی شهری، محیط کار و ارتباط انسان با محیط است.
۷. روانشناسی سلامت (Health Psychology): بررسی رابطه بین عوامل روانشناختی و سلامت جسمانی و روانی. این حوزه شامل مطالعه عوامل مانند استرس، رفتارهای سلامتی و تأثیرات روانی در بیماریها است.
۸. روانشناسی رفتاری زیستی (Evolutionary Psychology): تأکید بر تأثیراتزیستی و تکاملی بر رفتار انسان. این حوزه تلاش میکند تا رابطه بین رفتار انسان و تکامل بیولوژیکی را بررسی کند.
۹. روانشناسی فرهنگی (Cultural Psychology): مطالعه تأثیرات فرهنگ و محیط فرهنگی بر شناخت، رفتار و روانشناخت انسان. این حوزه تمرکز بر تفاوتهای فرهنگی در دیدگاهها، اعتقادات و رفتارها دارد.
۱۰. روانشناسی دینی (Psychology of Religion): بررسی تأثیرات دین و اعتقادات مذهبی بر شناخت، رفتار و روانشناخت انسان. این حوزه به مطالعه عواملی مانند ایمان، معنویت، تعبد و تجربههای مذهبی میپردازد.
این فقط برخی از نظریههای مهم در روانشناسی است.
اگر شما نظریه های دیگری را می شناسید که اینجا نیست معرفی کن و در زیر پیشنهاد بده!
پرسشنامه گرایش به مواد مخدر فرجاد(1385)
نوشته
روشهای تایپ نیم فاصله در ورد Word و اکسل Excel
نوشته
پرسشنامه تحمل ابهام – 16 گویهای بادنر (1962)
نوشته
امتیاز بندی و بارم بندی دقیق دقیق مصاحبه دکتری به چه صورت است؟
نوشته
گوگل در حال ساخت موتور جستوجوی جدید مبتنیبر هوش مصنوعی است
تحلیل داده های آماری با مناسبترین قیمت و کیفیت برتر!
🌟با تجربهی بیش از 17 سال و ارائهی بهترین خدمات
مشاوره : پایان نامه و مقاله نویسی تحلیل داده های آماری
📊تحلیل داده های آماری با نرم افزارهای کمی و کیفی
-
🔍 نرم افزار های کمی SPSS- PLS – Amos
-
🔍نرم افزار های کیفی: Maxquda & Nvivo
-
📏تعیین حجم نمونه با:Spss samplepower
- برای سفارش تحلیل داده های آماری با کیفیت بالا و قیمت مناسب همین جا کلیک
- همچنین برای نوشتن فصل سوم پایان نامه یا بخش روش تحقیق مقاله می توانید با ما در تماس باشید.
-
انواع پرسشنامه های استاندارد فعلا در 3 برگه
-
دانلود انواع پاورپونت
-
دانلود : کتاب “مدیریت زمان: راهنمای کامل برای بهرهوری و موفقیت” (برای اولین بار در ایران)
-
***دانلود: کامل ترین پکیج آموزش کاربردی نرم افزارانویوNvivo
- *** ***دانلود کامل ترین پکیج پرورش قارچ (6 جزوه آموزشی + 4 نمونه سوال بابیش از 1550 سوال)
-
***دانلود: کتاب آموزش تصویری تعیین حجم نمونه با SPSS Sample Power
-
***دانلود: کتاب درمان بیماری ها با گیاهان دارویی و طب سنتی (به تفکیک بیماری)
-
**دانلود: کتاب معرفی انواع مواد و گیاهان دارویی جهت درمان بیماری ها(پزشک خود باشید!)
-
از انواع آموزش های ما هم به صورت رایگان بهره بگیرید.
-
💼 آموزش های رایگان: آموزش نرم افزار spss – آموزش انویووو Nvivo – آموزش نرم افزار کامتازیا ( Camcamtasia ) – آموزش کاربردی نرم افزارهای دیگر آموزش زبان انگلیسی – آموزش زبان کردی
-
💼کیفیت بالا، قیمت مناسب و خدماتی که به نیازهای شما پاسخ میدهند!
-
💼با ما همراه باشید و پروژهی خود را به یک تجربهی موفق تبدیل کنید.
📞 تماس: 09143444846 (پیامک، ایتا، واتساپ، تلگرام) 🌐 کانال تلگرام: عضو شوید
(تا جای ممکن با ایتا پیام بفرستید، زودتر در جریان خواهیم بود!)
ایمیل : abazizi1392@gmail.com