🔸نسل زد به جوانترین نسل این دوران گفته میشود، یعنی کسانی که بعد از سال ۱۹۹۶ میلادی (۱۳۷۵ خورشیدی) به دنیا آمده باشند. بهطور کلی میتوان گفت متولدان دهه ۷۰ تا اوایل دهه ۸۰ خورشیدی، نسل z در ایران هستند.
همچنین کلیشههای گوناگونی برای توصیف نسل زد به کار میروند و ویژگیهای هویتی این نسل تفاوت تأملبرانگیزی با نسلهای پیشین دارند.
◀️ ویژگی های نسل z
▪️اولین نسلی هستند که در عصر دیجیتال متولد شدهاند.
نسل z زمانی به دنیا آمدند که اینترنت و شبکههای اجتماعی سریع در حال گسترش بودند. دسترسی به حجم زیادی از انواع دادهها به این نسل امکان میدهد که دانش گستردهتری درباره همهچیز داشته باشد. از سوی دیگر، این دسترسی زیاد و وقتگذرانی بیش از حد در فضای مجازی، اضطرابها و مشکلات خاصی را ایجاد کرده است. مثلا برخی میگویند نسل زد کمتر از نسلهای پیشین خود مهارتهای اجتماعی دارد.
▪️عملگرایی و مسائل مالی نقش بسزایی در تصمیمگیری این نسل دارند
اعضای نسل زد شاهد دشواریهای مالی و فداکاری بسیار والدینشان بودهاند. به همین دلیل ترجیح میدهند دوره جوانی خود را صرف کسب ثروت و تأمین نیازهای معیشتی کنند. در نسل z از آرمانگرایی نسلهای پیشین خبری نیست. این نسل سرمایهگذاری، مشاغل پایدار و کارآفرینی را ترجیح میدهد.
▪️با مشکلات و چالشهای روحی متفاوتی مواجه هستند
صرف ساعتها وقت در شبکههای اجتماعی و زلزدن به گوشیهای تلفن همراه باعث شده است که برخی از روانشناسان نسل زد را تنهاترین نسل بشر بنامند. تنهایی و افسردگی از مشکلات شایع این نسلاند.
همچنین بحرانهای بهارثرسیده از نسلهای پیشین نیز بر دوش نسل z سنگینی میکنند. بحرانهایی مانند افراطگرایی سیاسی و تغییرات اقلیمی اضطراب این نسل را بیشتر هم کرده است.
▪️مصرفکنندگانی زیرک هستند
نسلهای پیشین اغلب خریدهای خود را حضوری و در مغازههای محلی انجام میدادند. بهطبع تنوع کالا نیز محدود بود. اما نسل زد با دسترسی به دنیای دیجیتال، به انبوهی از محصولات متنوع دسترسی دارد و بهخوبی آموخته است چطور از بین انواع محصولات، محصول دلخواهش را انتخاب کند. عادات و ترجیحهای این نسل در جایگاه مصرفکننده، تفاوتهای چشمگیری با نسل پیشین دارد.
حضور نسل زد در فضای مجازی به مشاغلی مثل دیجیتال مارکتینگ و سوشیالمدیا مارکتینگ رونق داده است. بسیاری از شاغلان این عرصه نیز خود از همین نسلاند.
▪️نسل z از نظر سیاسی پیشرو است
همانطور که این نسل بهسرعت خودش را با پیشرفتهای زمانه تطبیق میدهد، در عرصه مسائل سیاسی نیز کمتر تن به محافظهکاری میدهد. حتی جوانان محافظهکار این نسل نیز بیشتر از محافظهکاران نسل پیشین با تحولات پرشتاب سازگارند.
◀️ تفاوت نسل z با نسل هزاره چیست؟
🔸نسل زد بیشتر تفکرات اجتماعی و سیاسی نسل قبل از خود (هزاره) را دارد، با این تفاوت که خوشبینی نسل قبلی را ندارد. بیشتر نسل زد معتقدند که اندیشههای سیاسی و اجتماعی نسل پیشین برای حل تمام مشکلات کارآمدی لازم را ندارد. همچنین نسل زد مصرفکننده عمده شبکههای اجتماعی است در حالی که نسل پیشین کمتر در آن فضا حضور دارد.
🔸این نسل خود را در مسائل سیاسی و اجتماعی منعطفتر میداند. مثلا بیشتر جنبشهای اجتماعی، سیاسی و محیطزیستی را نسل زد راهاندازی و پشتیبانی میکنند.
✍کانال آموزه های سازمانی