نحوه ارجاع دهی به مجله و روزنامه به سبک APA
APA یکی از مرسوم ترین روش های ارجاع دهی یا رفرنس دهی در مقالات و کتاب ها می باشد که امروزه به وفور از این روش در تسریع نوشتن، تایپ و انتشار استفاده می شود.
نحوه رفرنس دهی به مقاله در نگارش اسناد علمی
حین نگارش یک مقاله علمی، این ضرورت وجود دارد که به مقالاتی که از آنها به عنوان رفرنس استفاده نموده اید را ذکر نمایید. بحث استنادات در نگارش مقاله یک بخث بسیار جدی و حیاتی است. در حقیقت اولین کاری که ادیتورهای یک مجله به آن توجه دارند صحت و دقت استنادات است. به عنوان مجموعه ای که بیش از یک دهه در حیطه خدمات چاپ مقاله فعالیت داریم می توانیم اذعان نماییم که بیشترین اشکلات پژوهشگران ایرانی در نگارش مقاله به بحث رفرنس دهی باز می گردد. در این مطلب به ارایه نحوه رفرنس دهی به مقاله در نگارش اسناد علمی پرداخته ایم. هدف اولیه ما این است که پژوهشگران هرچه بیشتر با اصول دقق رفرنس نویسی آشنا شوند.
نکات مهم در طریقه رفرنس نویسی در مقاله که باید به آن ها توجه داشته باشید:
- در طریقه رفرنس نویسی در مقاله زمانی که می خواهیم در داخل متن به منابع اشاره کنیم، تنها نام خانوادگی نویسنده یا نویسندگان و سال انتشار مقاله در داخل پرانتز نوشته می شود. منابع کامل تنها در لیست کلی منابع و در انتهای مطلب و صفحه ای جداگانه نوشته می شوند.
- ارجاعات به کتاب ها بر خلاف مقالات، علاوه بر نام خانوادگی نویسنده و سال انتشار، باید شامل شماره صفحه مورد استناد قرار گرفته شده نیز باشد. به عنوان مثال: (Gumwad 1952:209). این کار به منظور تسهیل کار مخاطبان یا محققان آینده ای است که می خواهند به منبع اصلی اطلاعات ذکر شده در تحقیقات شما دسترسی داشته باشند. در مورد مقالات به علت اینکه معمولا محتوای آنها کوتاه تر است و یک موضوع واحدی را در کل مطلب دنبال می کنند، این کار انجام نمی پذیرد.
- برای مقالات یا کتاب هایی که دو نویسنده دارند بایستی به نام خانوادگی هر دو نویسنده و سال انتشار اشاره کنیم. به این ترتیب: (Click and Clack 1974). در صورتی که تعداد نویسندگان بیش از دو مورد باشد تنها به ذکر نام خانوادگی نویسنده اول و عبارت “و همکاران”، بسنده می کنیم. (در مقالات انگلیسی به جای این عبارت از عباراتی همچون and others و یا .et al استفاده می کنیم.)
- در صورتی که قصد دارید از مطلب یک مقاله که آن را در مقاله دیگری خوانده اید استفاده کنید، بایستی نام هر دو منبع آورده شود. به عنوان مثال: (Driblick 1923, in Oobleck 1978)
- اگر در نوشتن یک تعریف یا عبارت از دو منبع استفاده کرده اید، نام منابع بایستی با علامت “;” از همدیگر جدا شده باشند. به این صورت: (Gumwad 1952:209; Bugjuice 1970; Bruhahauser et al 1973)
مواردی که در طریقه رفرنس نویسی در مقاله باید از آنها اجتناب کنید:
- از پاورقی استفاده نکنید! پاورقی ها اغلب در نوشتن کتاب ها کاربرد دارند و به ندرت در مقالات مشاهده می شوند. به جای این کار منبع را درداخل متن و در مقابل عبارات مربوط ذکر کنید.
- از نقل قول مستقیم استفاده نکنید! در اغلب موارد زمانی که از منبع خاصی برای استناد استفاده می کنید، نیاز به اشاره به عین مطلب گفته شده در متن اصلی ندارید و کافی است تفسیری را که به نتایج شما کمک می کند، به زبان خودتان بنویسید.
نحوه ارجاع دهی به یک مجله به سبک APA:
روش های بسیاری برای استناد به منابع مختلف علمی در دسترس است و هر مجله علمی هم برای ارجاع دهی سبک خاص خود را دارد. اما مجلات بسیاری نیز وجود دارند که به نویسندگان و مولفان خود روش های معتبر و شناخته شده را توصیه کرده و از آن ها برای چاپ مقالات در نشریات بهره می گیرند. یکی از مهم ترین عوامل در تعیین ارجاع درست به منابع علمی استفاده از شیوه های استاندارد می باشد. در این میان APA متداول ترین سبک شناخته شده در بین علوم اجتماعی و پزشکی است که طرفداران بسیاری دارد و به نوعی استانداردترین نوع رفرنس دهی می باشد. پیش تر، در مقاله قبلی، روش ارجاع دهی به کتاب را در سه گروه چاپی، الکترونیکی و وبسایتی توضیح دادیم. مطلبی که پیش روی دارید گزیده ای از شایع ترین نکاتی است که برای رفرنس دهی به کار می روند در این مقاله سعی شده است مطالب به گونه ای آسان و روان به نگارش در آید تا خواننده بتواند به سادگی با محتوای این روش آشنا شود. در این مقاله به ذکر نحوه ارجاع دهی به مجله به سبک APA خواهیم پرداخت:
1. ارجاع دهی به یک مقاله چاپی در مجله به سبک APA:
نام خانوادگی نویسنده، حرف اول اسم کوچک نویسنده (سال و ماه چاپ). عنوان مقاله. عنوان مجله، جلد (شماره)، صفحات X تا X:
مثال: حسینی، ص. (1351، 12 اسفند). مدیریت زمان. مجله سلامت، جلد 5 (شماره 15)، صص 15-10
نکته: هنگام ارجاع به یک مجله به سبک APA، به یاد داشته باشید که:
- می توان شماره جلد مجله را به همراه سایر اطلاعات انتشار محله پیدا کرد.
- معمولا می توان شماره صفحات را در گوشه پایینی مقاله مجله پیدا کرد.
- اگر نمی توانید محل دقیق شماره مجله را پیدا کنید، آن را در ارجاع دهی قید نکنید.
2. ارجاع دهی به یک مقاله در مجله به صورت آنلاین:
نام خانوادگی نویسنده، حرف اول اسم کوچک نویسنده (سال ، ماه چاپ). عنوان مقاله. عنوان مجله، جلد (شماره).
مثال: حسینی، ص. (1351، 12 اسفند). مدیریت زمان. مجله رشدف جلد 10 (شماره 2).
نکته: هنگام ارجاع دهی به یک مجله آنلاین و اینترنتی، به یاد داشته باشید که :
- رقم جلد و شماره مجله همیشه در صفحه مقاله قید نمی شوند. باید جاهای دگر وبسایت را نیز بررسی کنید.
نحوه ارجاع دهی به یک روزنامه به سبک APA:
با استفاده از جمله الگوی زیر می توانید با بکار گیری فرمت APA به روزنامه ارجاع دهید:
1. ارجاع دهی مقاله در روزنامه به صورت چاپی به سبک APA:
نام خانوادگی نویسنده، حرف اول اسم کوچک نویسنده، (سال ، ماه چاپ). عنوان مقاله، عنوان مجله. صفحات XX-XX
مثال: حسینی، ص. (1351ف 12 اسفند). مدیریت زمان. مجله رشد. صفحات 15-10
نکته: هنگام ارجاع دهی به یک روزنامه، به یاد داشته باشید که:
- قبل از شماره صفحه حرف ص یا صص را قرار دهید.
- اگر مقاله در صفحات ناپیوسته و به صورت جداگانه منتشر می شود، باید رقم همه صفحات را قید کرده و اعداد را با یک ویرگول از هم جدا کرد (مثال: صص الف 1، الف 3، الف 5- الف 7).
2. ارجاع دهی مقاله در روزنامه به صورت آنلاین:
نام خانوادگی نویسنده، حرف اول اسم کوچک نویسنده، (سال، ماه چاپ). عنوان مقاله. عنوان روزنامه، برگرفته از روزنامه آنلاین.
مثال: حسینی، م. (1351، 12 اسفند). تاثیر آلودگی بر بیماری های قلبی. تهران تایمز، برگرفته از www.tehrantimes.com
نکته: هنگام ارجاع دهی به یک روزنامه به سبک APA به یاد داشته باشید که:
- در ارجاع دهی به سبک APA ضرورتی ندارد که تاریخ دسترسی به منابع الکترونیکی را قید نمایید. اگر یک مقاله ای را در روزنامه از طریق پایگاه داده ای آنلاین پیدا کردید، آن اطلاعات برای ارجاع دهی الزامی نیستند.