فرمتبندی مقاله چیست و مراحل انجام آن چگونه است؟
فرمتبندی یکی از مراحل کاملا ضروری قبل از سابمیت مقاله میباشد که در این بخش نحوه فرمتبندی مقاله را برای شما عزیزان آموزش خواهیم داد.
فرمت بندی مقاله چیست؟
مقاله ای که نویسنده آنرا با سرعت و به قصد به اتمام رساندن مینویسد ممکن است ایراداتی در ساختار قالب و محتوای آن وجود داشته باشد و از طرفی چون بیشتر نویسندگان با فرمت مجلات و نحوه قرار گیری بخش های مختلف مقاله آشنا نیستند به همین دلیل نیاز به فرمت بندی دارد و اصطلاحا هنوز مقاله خام میباشد و آمادگی جهت سابمیت به مجله را ندارد فرمت بندی مقاله در واقع مرتب سازی بخش ها و نحوه قرار گیری هر یک از بخش های مقاله میباشد.فرمت بندی به معنای رعایت فرمت خاصی است که به موارد ریزی مانند نوع فونت، سایز فونت، میزان فاصله از طرفین صفحه، نوع نوشتن منابع، میزان کلمات چکیده مقاله، نوع نگارش افیلیشن، نوع نگارش صفحات، نوع نگارش ضمائم و … باز می گردد.نکته اینجاست که فرمت بندی جزو اصلاحات و موارد حساسیت برانگیز قبل از ارسال مقاله به مجله محسوب نمی گردد البته برخی مجلات تاکید ویژه ای روی فرمت مقالاتی که دریافت می کنند دارند و از نویسندگان مقاله درخواست می نمایند تا مقاله خود را قبل از ارسال به فرمت مجله در بیاورند در هر صورت باید به این نکته توجه داشت که فرمت بندی مقاله قبل از ارسال مقاله به مجله مورد نظر ضمن اینکه یک امتیاز مثبت برای نویسنده محسوب می گردد در روند داوری آسان مقاله بسیار تاثیر گذار است.
مراحل فرمت بندی مقاله
فرمت بندی مقالات از آن جهت ضرورت می یابد که مجلات می خواهند مقالات خود را از نظر شکل ظاهری و محتوایی طبق استانداردهای خاصی به چاپ برسانند. فرمت بندی مقالات معمولاً براساس محتوا و ساختار انجام می گیرد.
آموزش رایگان پایتون کاربردیتعیین سطح زبان انگلیسی
- فرمت بندی محتوایی
محتوای نوشته تنها توسط نویسنده قابل تغییر می باشد از اینرو این نوع فرمت بندی بایستی توسط خود نویسنده اصلی مقاله و براساس فرمت ارائه شده توسط مجله انجام می شود. با توجه به مجله ای که قصد دارید مقاله ارسال کنید فرمت محتوایی متفاوتی خواهید داشت اما در حالت کلی در این نوع فرمت بندی بایستی تعداد کاراکترها، کلمات و صفحات هر بخش از مقاله، محل قرارگیری هر کدام از بخش های مقاله (چکیده، تقدیر و تشکر و…)، تعداد و اندازه صفحات مقاله و نحوه نوشتن رفرنس ها، فونت ها در فرمت بندی، سایز فونت ها در فرمت بندی، و غیره مطابق با قاعده و قانون ارائه شده از طرف مجله تهیه گردد.
- فرمت بندی ساختاری
ساختاری که برای مقالات ارائه می شود ممکن است از مجله ای به مجله دیگر متفاوت باشد اما نکته مهم این است که باید قبل از ارسال، مقاله خود را مطابق با فرمت در خواستی مجله آماده کنید. در حالت کلی مقالات ساختار تعریف شده و استانداردی دارند مواردی که در این نوع فرمت بندی باید مد نظر گرفته شود شامل فونت، سایز فونت ها، فاصله حواشی، ساختار قالب مقاله و نحوه رفرنس نویسی و مرجع دهی می شود. ساختار یک مقاله علمی در حالت عمومی و کلی به شرح زیر می باشد.
فرمت بندی ساختاری مقاله شامل موارد زیر میباشد که باید رعایت فرمایید:
عنوان مقاله: در صورتی که کارشناسان ما متوجه شوند که عنوان مقاله تکراری یا چندان طولانی میباشد و یا از موضوع و مفهوم اصلی مقالات فاصله دارد باید عنوان را تغییر دهند تغییر و فرمت عنوان مقاله کمک میکند تا حدامکان عنوان ناب و جدید شود و هر چه عنوان مقاله ناب تر و جدید تر باشد تعداد استنادات بیشتری به آن میشود.
اسامی نویسندگان: باید در بخش اسامی نویسندگان نویسنده مسئول را با علامت(*)مشخص نمایید. شهر و دانشگاه نویسنده را نیز باید به دقت بنویسید و همچنین آدرس ایمیل نویسنده مسئول نیز باید مشخص شود.
چکیده: در این قسمت چکیده مقاله نویشته می شود خلاصه ای از روند تحقیق و همچنین گوشه ای از نتایج حاص شده.تعداد کلمات چکیده چیزی است که در فرمت بندی مقالات باید به آن توجه کرد.زیرا هر مجله تعداد کلمات خاصی در نظر گرفتند.عموما نباید بیشتر از 300 کلمه باشد.
کلمات کلیدی: بعد از چکیده باید واژگان کلیدی آورده شود نباید از 10 کلمه بیشتر باشد.
مقدمه: مقدمه فقط یک توضیح مختصر در باره موضوع اصلی مقاله میباشد که به خواننده یک دید کلی درباره موضوع مقاله را میدهد دقت داشته باشید که نباید در بخش مقدمه اشاره به نتایج تحقیق داشته باشید.
متن اصلی: متن اصلی در ادامه مقاله می آید که با توضیحاتی از پیشینه تحقیق و روش تحقیق به نتایج آخر مقاله می رسد.نحوه ساختار و اصول نگارش این بخش و همچنین نوع فونت و سایز آن نیز بستگی به نوع مجله ای دارد که قصد ارسال مقاله به آن را دارید.
منابع: مراجعه به تمامی منابع و ماخذ باید به نحوی انجام پذیرد که به ترتیب و کاملا دقیق منابعی که در طول تحقیق از آنها استفاده کرده اید و به آنها استناد کرده اید را در این قسمت بنویسید.
فرمت ساختاری مقالات نیز به ترتیب فوق اجرا میشود و شما باید حتما به ترتیب و با دقت و با رعایت علائم نگارشی به ترتیب موارد فوق را انجام دهید.
چرا فرمت بندی مقالات ضروری می باشد؟
فرمت بندی مقالات موضوع بسیار مهم و ضروری میباشد از آن نظر که شما فرض کنید میخواهید یک قفسه کتاب را مرتب کنید کاملا واضح است که ترتیب کتاب ها را بر اساس رنگ یا سایز مرتب خواهید کرد به طوری که از نظر بیننده خوشایند باشد مجلات نیز میخواهند که مقالاتی را که در مجله چاپ میکنند یک دست و یکپارچه به نظر برسد و کاملا مرتب باشد به همین دلیل یک چهارچوب و ساختار خاصی را مشخص میکنند که همه مقالات باید فقط در این چهارچوب مشخص باشند و از طرفی داوران هر مجله به این فرمت و ساختار توجه بسیاری دارند و مجلات خارج از این چهارچوب را اصلا پذیرش نمیکنند و ریجکت میشوند بنابر این تا حدی که میتوانید قبل از سابمیت مقاله این چهارچوب را رعایت کنید تا مقاله شما پذیرفته و چاپ شود.
چگونه فرمت یک مجله علمی را بیابیم؟
برای یافتن فرمت مقاله باید ابتدا عنوان یا ISSN ژورنال مد نظر خود را در اختیار داشته باشید و آنرا در گوگل جستجو کنید. بعد از اینکه وارد وب سایت ژورنال مد نظرتان شدید اطلاعات اولیه از قبیل نام ژورنال، توضیحات و ایمپکت فکتور (impact factor) تعداد شماره ها و جلد های چاپ شده تا اینجا و تعداد مقالات نشان داده می شود. سپس اگر به دنبال اطلاعات جزئی تر می باشید می بایست دنبال گزینه About this journal باشید و با کلیک روی این گزینه اطلاعات جزئی تر برای شما نمایش داده خواهد شد از جمله قالب و فرمت مقاله و … که با مطالعه دقیق این بخش به راحتی می توانید مقاله را قالب بندی و آماده سابمیت کنید.
فرمت بندی مقالات کار دشواری نیست فقط کافی است ژورنال مد نظرتان را پیدا کنید و وارد سایت ژورنال شوید سپس تمام جزئیات را که نیاز دارید می توانید از بخش بیابید. توجه و دقت به نحوه استفاده جداول و شکل ها و … مهم است. همچنین رفرنس ها در همه ژورنال ها متفاوت می باشد باید به نحوه رفرنس نویسی نیز توجه شود.
اگر دسترسی به سایت ژورنال داشته باشید در کمتر از 24 ساعت خواهید توانست مقاله خود را فرمت بندی کنید. توجه داشته باشید که چون فرمت مقاله ویژگی طاهری و بارز مقاله می باشد اگه با دقت انجام نشود یقینا مقاله توسط سردبیر ریجکت خواهد شد و به بخش داوری نخواهد رسید.