بایگانی روزانه: 2022-05-08

چگونه در اکسل نمودار خطی بکشیم

شیوه نوشتن پایان نامه کارشناسی ارشد

  ششیوه نوشتن پایان نامه کارشناسی ارشد

شیوه نوشتن پایان نامه کارشناسی ارشد
شیوه نوشتن پایان نامه کارشناسی ارشد

به دلیل اهمیت پایان نامه در دوره های تحصیلات تکمیلی، در این مقالە شیوه نوشتن پایان نامه کارشناسی ارشد را برای شما توضیح می دهیم.

تمامی دانشجویان تحصیلات تکمیلی و کارشناسی ارشد باید در انتهای دوره تحصیلی خود پایان نامه ارایه دهند. ارایه پایان نامه برای فارغ التحصیلی الزام آور است و در قالب، درسی چند واحدی ارایه می شود. اما چگونه باید این پایان نامه را نوشت؟ یادمان باشد که در انتهای دوره تحصیلی و پس از این که پایان نامه تحویل داده شد، به داوری گذاشت شده و باید از آن دفاع کنید. در نتیجه باید اصولی و درست نوشته شو.

نحوه نوشتن پایان نامه کارشناسی ارشد

اولین قدم در راه نوشتن پایان نامه کارشناسی ارشد، انتخاب موضوع می باشد. اینکه بتوانید موضوعی مناسب و در خور پیدا کنید بسیار اهمیت دارد. در مقاله دیگر در مورد انتخاب موضوع پایان نامه صحبت کردیم و اشاره کردیم که باید علایق خود و امکاناتی را که در اختیار دارید جهت انتخاب موضوع پایان نامه خود در نظر بگیرید. موضوعی که انتخاب می کنید باید جدید باشد و نباید در گذشته انجام شده باشد. پرسش اصلی پایان نامه خود را مشخص کنید. هر تحقیق علمی سعی دارد که پاسخی به یکی از سوال های علمی که تا کنون جوابی برای آن وجود نداشته است، بیابد. وقتی موضوع را انتخاب کردید نوبت به انتخاب اساتید راهنما و مشاور می رسد.

مطالب پیشنهادی“CRM دیدار”، بهترین راهکار برای افزایش تعداد معاملات موفق املاکلیست قیمت تخته وایت برد سایز 200×100

قدم دوم برای نوشتن پایان نامه کارشناسی ارشد ، انتخاب منابع تحقیق برای نگارش آن است. شما موضوع را انتخاب کرده اید، حالا نوبت به این می رسد که مقالات و کتب منتشر شده که در حیطه موضوع شما هستند را بررسی کنید و از تمامی تحقیقات انجام  شده آگاه شوید. این کار را هم برای فهمیدن کارتان باید انجام دهید و هم برای اینکه نشان دهید که در مسیر علمی منطقی تحقیق شما حرکت می کند.  منابع اولیه و منابع ثانویه خود را انتخاب کرده و تمامی آن ها را فهرست کنید. یادتان باشد که اطلاعات منابع استفاده شده در پایان نامه باید در انتهای آن آورده شود.

پس از انحام تحقیق نوبت به نگارش پایان نامه می رسد. برای این کار ابتدا باید رئوس مطالب را برای خود مشخص کنید تا بتوانید راحت تر  پایان نامه را بنویسید. بدین منظور ضوابط مربوط به نگارش را از دانشکده خود تهیه کنید و ایده تحقیق انجام شده را برای خود بنویسید تا ابعاد کار در ذهنتان مشخص تر شود. رئوس مطالب کار خود را بنویسید و طرحی کلی پروژه انجام شده را برای خود تهیه کنید. در نهایت آشنایی کاملی از ساختار و شکل پایان نامه پیدا کنید.

در نهایت شروع به نوشتن پایان نامه خود کنید. برای این کار حتما برنامه زمانبندی شده ای را برای خود تعیین کنید و یک زمان پایانی برای تمام شدن نوشتن برای خود انتخاب کنید تا بتوانید منظم تر و با برنامه تر، پایان نامه را بنویسید. در نوشتن خود باید در تنظیم بخش های مختلف دقت به خرج دهید و متنی که می نویسید کاملا علمی باشد و برای هر نظریه و فکت علمی که به کار می گیرید منبع معتبر علمی ارایه دهید. رفرنس دهی و ارجاعات داخل متن را رعایت کنید. در نهایت بارعایت نکات نگارشی پایان نامه خود را نوشته و تحویل دانشگاه داده و آماده دفاع ازآن شوید.

فهرست نویسی پایان نامه در ورد

 فهرست نویسی پایان نامه در ورد

فهرست نویسی پایان نامه در ورد
فهرست نویسی پایان نامه در ورد

به دلیل اهمیت فهرست نویسی، در این مقاله نحوه فهرست نویسی پایان نامه در ورد را بررسی و شکل کلی ان را در این مقاله آموزش بیان می کنیم.

همانطور که در مقاله قبلی با عنوان ” نحوه فهرست نویسی پایان نامه” اشاره کردیم، فهرست مطالب یکی از بخش های اصلی پایان نامه است که حتما باید برای تمامی پایان نامه ها تنظیم و نوشته شود.

فهرست مطالب پایان نامه باید تمامی عناوین و زیر عنوان ها و همچنین همه جداول، نمودارها و اشکال به کار رفته در پایان نامه را شامل شود. اما به کار گیری نرم افزارهای جدید به خصوص نرم افزار پرکاربرد WORD این کار را برای نویسنده آسان تر کرده است. 

نحوه  نوشتن فهرست پایان نامه در نرم افزار ورد 

در ابتدای کار در محیط ورد خود عنواین و زیرعنوان های خود را وارد کرده و بنویسید. باید فونت به کار رفته در این قسمت و سایز و اندازه آن با فونت داخل متن پایان نامه یکسان باشد. در شکل زیر می توانید نمایی از این کار را ببینید.

مطالب پیشنهادی“CRM دیدار”، بهترین راهکار برای افزایش تعداد معاملات موفق املاکتبدیل فایل صوتی به word

فهرست

بعد از وارد کردن این بخش باید عناوین اصلی و فرعی مشخص شوند و برای این کار از قسمت STYLES برای عناوین اصلی HEADING1 را انتخاب کنید و برای زیر عنوان فرعی اول HEADING2 و به ترتیب هرچه عنوان فرعی تر و زیرمجموعه می شود شماره HEADING را افزایش دهید. شکل نهایی کار به صورت زیر خواهد شد.

فهرست

بعد از آن می توانید رنگ فهرست را تغییر داده و رنگ دلخواه خود را بگذارید. ترجیحا رنگ عنوان و لغات مشکی باشد.

حال که عناوین و زیر عنوان ها را نوشته اید نوبت به درج فهرست می شود. برای این کار مکان نما را به قسمتی که می خواهید فهرست در آن قرار بگیرد ببرید و از منوی References و گزینه Table of Contents را انتخاب و بر روی آن کلیک کنید. در پنجره ای که با این کلیک باز می شود قسمت Automatic Table 1 را انتخاب کنید. مانند شکل زیر.

فهرست

شکل فهرست به صورت زیر در می آید.

فهرست

بر روی  فهرست مطالب کلیک کرده و متن آن را راست چین کنید. عناوین و زیرعنوان ها را وارد کرده  و به جای عبارت CONTENTS عیارت فهرست مطالب را وارد کنید. شکل نهایی به صورت زیر خواهد بود.

فهرست

در نهایت بر روی گزینه UpdateTable کلیک کنید و با انتخاب گزینه اول هم اعداد را فارسی کنید و هم اگر تغییری در صفحات و یا متن شما ایجاد شده باشد خود به خود تصحیح می شود.

فهرست

در این متن به طور مختصر در مورد فهرست نویسی پایان نامه در ورد صحبت کردیم. در آینده بیشتر در این زمینه صحبت خواهیم کرد مخصوصا فهرست اشکال


برگرفته از ساعد نیوز

برای مشاهده لیست همه ی  پرسشنامه های استاندارد لطفا همین جا روی پرسشنامه استاندارد  کلیک فرمایید.

جهت دانلود نمونه سوالات دانشگاه پیام نور اینجا کلیک کنید.

نرم افزار های کمی: SPSS- PLS – Amos

نرم افزار کیفی: Maxquda

تعیین حجم نمونه با:Spss samplepower

 

اگر برای نوشتن پایان نامه یا مقاله ی  خود  (از مرحله پروپوزال تا دفاع) نیاز به کمک دارید .

و در صورت نیاز به مشاور می توانید با یکی از روش های ذیل با ما  در تماس باشید .

روش های تماس:

Mobile : 09102194672  & 09143444846  واتساپ – تلگرام

Telegram: @abazizi

وبلاگ ما