بایگانی ماهیانه: می 2019

مزایا و محدودیت های دلفی

مزایای دلفی

دلفی روشی ارزان، چندکاره، عینی، بدون تهدید و آسان برای شناسایی و فهمیدن است  و با استفاده گسترده از نظرات، اجماع قوی و مستحکم از نظرات، بخصوص در موارد عدم وضوح و کمبود شواهد تجربی، ارائه می دهد  با آن که هزینه و زمان مورد نیاز برای دلفی با توجه به هدف، ابزار و تعداد شرکت کنندگان است، ولی در بعضی منابع هزینه بردار ذکر گردیده است .انعطاف پذیری زیاد رویکرد، کاربرد در دیسیپلین های مختلف، بکارگیری رویکردهای ارتباطی مختلف و امکان استفاده در سطح جغرافیایی وسیع، عدم نیاز به آموزش مصاحبه گران، گمنامی، ارائه بحث های باز،شناسایی و فهم زیربنای موضوع از مزایای دیگر دلفی است . از دیگر فواید، کسب اجماع در گرو ه های مخالف ، اعتبار محتوی و طراحی برنامه ها با حمایت نسبی شرکت کنندگان استو بخصوص عدم نفوذ عقاید و شخصیت افراد خاص در نظرات گروه ، آزادی از هرگو نه فشار، تسهیل درستکاری اعضا ی پانل و ارائه دید بی طرفانه همراه با صداقت در بیان ایده ها و گزینه ها امکان پذیر است. همچنین بازخورد بین راندها محرک ایده های جدید و موجب گسترش دانش شده که خود موجب نوآوری بیشتر و آموزش شرکت کنندگان می گردد. این تکنیک از هدررفتن زمان و انرژی برای تصمیمات نامربوط یا مغرضانه جلوگیری می کند چراکه پیش بینی های دلفی با یک روش تحلیلی و نظا مدار صورت می گیرد .

ادامه‌ی خواندن

روش دلفی و انواع آن

روش دلفی و انواع آن

یکی از روش های کسب دانش گروهی مورد استفاده، تکنیک دلفی است  که فرایندی است که دارای ساختار پیش بینی و کمک به تصمیم گیری در طی راندهای پیمایشی، جمع آوری اطلاعات و در نهایت، اجماع گروهی است در حالی که اکثر پیمایش ها سعی در پاسخ به سؤال چه هست؟ دارند، دلفی به سؤال چه می تواند/ چه باید باشد؟ پاسخ می دهد. با توجه به اینکه امروزه تکنیک دلفی در تحقیقات آینده پژوهی به شدت مورد توجه و استفاده قرار می گیرد، این مقاله، به تفصیل این تکنیک را از نظر تاریخچه، تعریف، انواع، اهداف و کاربردها، شرایط کاربرد، اجزای اصلی، فرایند، مزایا و محدودیت ها و پیشنهاداتی برای بکار گیری بهتر روش، شرح می دهد.

ادامه‌ی خواندن

روش پنیر سوئیسی چیست؟!

🔸 احتمال دارد شما ترجیح بدهید قبل از انجام یک تکلیف، شرایط خاصی مهیا باشد. گاهی این شرایط آنقدر خاص و در عین حال غیر ضروری هستند، که عملا انجام کار را تا مدت‌ها عقب میاندازند. مثلا تصمیم می‌گیرید که یک پروژه را تا وقتی همه‌ی کارهای در حال انجامتان تمام نشده، شروع نکنید. یا حتما شنبه صبح، به آن بپردازید. این در حالی است که ممکن است شما هیچ وقت زمانتان آنقدر آزاد نشود و یا تا چند هفته، صبح شنبه کار ضروری‌تری برایتان پیش بیاید.

www.rava20.ir

🔹 اصل پنیر سوئیسی در مدیریت زمان بدین معناست که حتی اگر وقت کمی دارید آن را صرف کارهای جزئی و کم‌اهمیت نکنید، بلکه به انجام بخشی ( ولو کوچک ) از کار مهمتان بپردازید. (پنیر سوئیسی : پنیر زرد رنگی است که داخلش حفره هایی است.)

🔸 در این روش سوراخی درکار ایجاد می‌کنید درست مانند سوراخی که در یک نقطه پنیر سوئیسی وجود دارد. یعنی 5 تا 10 دقیقه روی پروژه‌ای کار می‌کنید. درواقع مهم این است که شما آن پروژه را کم کم شروع کنید تا در زمان و شرایط مناسبی که مد نظرتان هست، آن را ادامه دهید و به اتمام برسانید.

🔹 فرض کنیم نیم ساعت به پایان وقت اداری مانده و دو کار داریم که از نظر اولویت بندی کار اولویت اول مهمتر است ولی بیش از نیم ساعت وقت می طلبد، لذا براساس این اصل کار اولویت دوم را انجام نمی‌دهیم و همین نیم ساعت را به کار اولویت اول می‌پردازیم ، که هر از مدتی این کار کردن حالت حفره‌ای است که در مجموع ، کار به اتمام می‌رسد.

روش جمع آوري اطلاعات

روش جمع آوري اطلاعات

جمع آوري اطلاعات در يك پژوهش علمي از حساسيت زيادي برخوردار است و براي آن كه نتايج به دست آمده قابل اعتماد و نتيجه گيري باشد بايد كليه اطلاعات به طور مرتب و سيستماتيك جمع آوري شوند . براي جمع آوري اطلاعات از روشهاي متعددي استفاده مي شود كه انتخاب هر روش با توجه به شرايط و نوع اطلاعات مورد نظر صورت مي گيرد . در يك پيش نويس طرح تحقيقاتي جزئيات روشهاي جمع آوري اطلاعات و همچنين وسايل و ابزارهاي مورد استفاده و ميزان اعتبار هر كدام و چگونگي اعمال كنترل بر روي هر يك از روشها بايد ذكر گردد . به طور كلي روشهاي جمع آوري اطلاعات شامل مشاهده ، مصاحبه استفاده از اطلاعات موجود است .

ادامه‌ی خواندن

– نمونه گيري   و روش های نمونه گیری

       جامعه هدف : جامعه ا ي است كه محقق مايل است نتايج رابه آن تعميم دهد .

جامعه مورد مطالعه : جامعه  ای است كه نمونه از آن انتخاب شده است اين جامعه لازم است در طرح پيشنهادي به طور واضح تعريف شود .

نمونه گيري : يعني انتخاب تعدادي از افراد از يك جامعه مشخص و تعريف شده علت نمونه گيري آن است كه اولاً مطالعه در كل جامعه بسيار پر هزينه و اتلاف كننده زمان است . ضمن اينكه در بسياري از موارد نمي توا ند جامعه را به طور دقيق تعيين نمود ( به عنوان مثال  : جامعه دقيق بيماران مبتلا به بيماريهاي كرونر قلبي را نمي توان تعيين كرد) . ثانياً اگر نمونه به اندازه كافي بزرگ و نماينده جامعه مورد مطالعه باشد مي توان اطلاعاتي در مورد جامعه بدهد كه مورد اعتماد و اطمينان باشد .

ادامه‌ی خواندن

نحوه ی بيان مسئله در پروپوزال

از بخشهاي مهم و زير بنايي براي نگارش پيش نويس طرح تحقيقاتي ، بيان مسئله است كه ضمن آشنا نمودن خواننده با موضوع تحقيق در روشن نمودن مراحل بعدي پژوهش مثل اهداف و روش ، تاثير بسيار دارد . در اين بخش محقق اطلاعات زمينه اي و ابعاد مختلف موضوع ، دلايل انتخاب و فوايد ناشي از تحقيق را به روشني توضيح مي دهد تا ايدة تحقيق موجه جلوه كند و ضرورت انجام آن احساس شود و اهميت آن آشكار گردد . بيان مسئله همچنين در ارائه طرح به مسئولين و سازمانهاي تامين كننده بودجه و توجيه آنان كاربرد دارد .

ادامه‌ی خواندن