اصطلاحات تخصصی کمپوست قارچ
در این بخش از مقالات دانش آفزایی صنعت تولید قارچ، مروری خواهیم داشت بر اصطلاحات تخصصی کمپوست قارچ و مراحل تولید کمپوست به همراه معانی آن ها.
آمونیاک (Ammonium): گازی است که درنتیجه تجزیه مواد آلی به وجود میآید.
استیم (Steam): بخار آب
استیم بویلر (Steam boiler): دیگ مولد بخار آب
اسپیگت فلور (Spigot floor): نوعی تونل پاستوریزه است که کف آن برای هوادهی توده موجود در تونل در خلال پاستوریزه یا خنک کردن در تونل دارای تعداد بسیار زیادی حفرات کوچک(۴تا۸میلیمتر) است که هوا با فشار وارد توده می شود.
اسپنت ماشروم (سایستریت) Spent substrate: موادی که بعد از برداشت قارچ و تخلیه سالن های کشت حاصل میشود.
بگ سیستم (Bag system): روش کشت و پرورش قارچ خوراکی به صورت کیسهای (کمپوست اسپان زده در داخل کیسه قرار میگیرد).
بلوک سیستم (Block system): روش کشت قارچ در آن کمپوست اسپان زده صورت بلوک در میآید.
بگ فیلر (Bag – filler): دستگاه پرکردن کیسه
بلوکر (Blocker): دستگاه بلوک زنی
بونکر (Buncker): تونلی است روباز که از کف آن هوا خارج میشود و یکی از مراحل ساخت کمپوست قارچ رد شدن از این تونل می باشد.
ترن (Turn): برگردان، جابجا
تونل (Tunnel): اطاقی که حجم زیادی از کمپوست را در آن پاستوریزه میکنند.
پاستوریزاسیون (Pasteurization): کشتن تمام موجودات مضر و بیماری زا توسط حرارت ۶۰ درجه
پایل (Pile): توده فرم داده شده از کمپوست فاز ۱
ترموفیل (Thermophiles): میکروبهای گرمادوست.
سلکتیو (Selective): منظور کمپوستی است که ازنظر میکروبی و شیمیایی به گونه ای تهیه شود که کاملاً اختصاصی و تنها برای رشد میسلیوم باشد.
ست بک روم (Set): اتاق انبار کردن کمپوست قارچ فاز ۲ بذر خورده
فاز یک (| Phase): کلیه مراحل تهیه کمپوست قارچ تا قبل از پاستوریزاسیون( شامل Prewet کلش، اختلاط مواد اولیه، تخمیر هوازی و هوادهی مناسب
فاز دو ( Phase2): مرحله دوم ساخت کمپوست قارچ که شامل دو مرحله پاستوریزه و کاندشنینگ که در داخل تونل انجام میشود.
فرمنتیشن (Fermentation): تخمیر، نوعی تجزیه مواد آلی.
فیلینگ (Filing): پر کردن
فول گراون کمپوست (Full grown compost): کمپوستی که میسلیوم یا ریشه قارچ در آن به طور کامل رشد کرده و آماده برای اضافه کردن خاک پوششی باشد.
لولینگ (Leveling): همسطح کردن بستر یا هم دما کردن تمام نقاط کمپوست قارچ
کمپوست ترنر (Compost turner): دستگاهی که با آن کمپوست قارچ را برگردان و مخلوط میکنند.
کاندی شنینگ (Conditioning): آماده کردن و بهینه کردن کمپوست برای رشد میسلیوم بعد از پاستوریزه کردن کمپوست، شرایط محیطی از جمله حرارت را به گونهای تنظیم میکنند تا میکروبهای گرمادوست فعالیت نمای. اصطلاحاً به آن شیرین شدن کمپوست نیز میگویند.
کمپوستینگ (Composting): مراحلی که طی آن ماده آلی به کمپوست یا کود تبدیل میشود. مراحل کمپوستینگ شامل سه بخش است. مخلوط کردن، خیس کردن و برگردان کردن با هوا دادن.
کمپوست (Compost): مخلوطی از مواد آلی شامل کلش گندم، کود مرغ و جیپسوم (لایم) که توسط میکروبها تجزیه شده و بستر و غذای قارچ را تشکیل میدهد.
کمپوست یارد (Compost yard): محوطهای که یا محلی که در آن عملیات کمپوستینگ انجام میگیرد.
کلش (Straw): ساقه غلات که برای تهیه کمپوست بکار میرود.
کوالتی (Quality): کیفیت
کود مرغی (Chicken manure): فضولات مرغ که در تولید کمپوست قارچ خوراکی فضولات مرغ گوشتی استفاده می شود.
کولینگ (Cooling): منظور سرد کردن محیط، کمپوست قارچ، اتاق کشت و غیره است.
گروئینگ روم (Growing room): اطاق پرورش قارچ
گروئینگ فاز (Growing phase): فاز یا مرحله رشد میسیلیوم
منییور (Manure): کود یا فضولات حیوانی. مدفوع حیوانات علفخوار
مکمل (Supplement): مواد افزودنی اغلب حاوی پروتئین که به کمپوست قارچ به منظور غنی کردن آن اضافه میشود.
میگسرفیلر(Mixer filler): ماشینی که از آن برای پر کردن بونکر و تونل در واحد کمپوست سازی استفاده می شود.