سایتیشن citation یا شاخص استنادی چیست؟
معنی لغوی Citation Index به معنای شاخص استنادی می باشد ولی در مفهوم به این معناست که هرچقدر به منابع و مطالب مقالات مختلف و معتبر استناد می کنیم و ارجاع می دهیم به همان اندازه میزان سایتیشن (شاخص استنادی) مقاله افزایش پیدا می کند.
سایتیشن (Citation) چیست؟
در این بخش نحوه سایتیشن (Citation) مقاله، افزایش سایتیشن Citation برای اسکوپوس Scopus، سایتیشن و ارجاع برای گوگل اسکولار Scholar Google، شاخص استنادی (Citation Index) سایتیشن گوگل اسکولار، نحوه افزایش سایتیشن یک مقاله، سایتیشن اساتید و دانشگاه ها، راه های افزایش ارجاع و سایتیشن مقاله، افزایش استناد به مقاله در پایگاه ISI تشریح می شود.
سایتیشن Citation مقاله چیست؟
استفاده از مطالب علمی یک نویسنده توسط نویسنده ای دیگر به شکلی داخل مقاله یا کتاب خود بدان اشاره کرده باشد سایتیشن Citation نام دارد. هرچقدر تعداد ارجاع دهی یا استناد (Cite) به یک مقاله بیشتر باشد نشان دهنده بالا بودن اعتبار آن مقاله است. افزایش رفرنس دهی و ارجاع دهی به یک پژوهشگر نیز رابطه مستقیمی با بالا رفتن اچ ایندکس یا h-Index پژوهشگر دارد.ه کمک سایتیشن ارتباط مربوط به ارجاعات تمامی مقالات با یکدیگر مشخص می شود و نویسندگان متوجه می شوند که کدام مقالات جدید یا قدیمی می باشند و همچنین می توان اطلاعات بیشتری در مورد مطالبی که قبلا منتشر شده به دست آورد.
افراد می توانند مراجعی را که سایر نویسندگان در مقالات خود به چاپ رسانده اند پیگیری نمایند. سایتیشن(نمایه استناد)، جایی که نمی توان از طریق کلمات کلیدی و حتی موضوع جستجو کرد، این امکان را فراهم می سازد تا از طریق روشی جستجو و آنالیز مقالاتی که قبلا به چاپ رسیده است انجام دهیم. سایتیشن به کاربران این امکان را می دهد تا در مورد ایمپکت ژورنال ها اطلاعاتی را بدست آورده و حوزه خاص فعالیت تحقیقاتی و انتشار خود را مشخص سازند. این رشته کتاب سنجی می باشد.
در سال 1950 میلادی نمایه استنادی فعالیت و کار خود را شروع کرد و تا مدت ها ازطریق موسسه اطلاعات علمی مورد حمایت و پشتیبانی قرار می گرفت. موسسه اطلاعات علمی پدید آورنده و ناشر 3 نمایه استنادی می باشد که در حال حاضر در دسترس افراد استو عبارتند از:
1 | (Science Citation Index (SCI |
---|---|
2 | (Social Sciences Citation Index (SSCI |
3 | (Arts & Humanities Citation Index (AHCCI |
این 3 نمایه استنادی، مقالات چاپ شده در مجلات و ژورنال های سه حوزه اصلی علم بوده که توانسته اند امتیازات لازم برای حضور در این نمایه را کسب کنند. همچنین، استناد مقالات به سایر مقالات را نیز در برمی گیرد و به اینصورت زمینه ای را ایجاد می کند تا علاوه بر امکان جستجو، اماکن انجام مطالعات استنادی نیز فراهم گردد.
برای ارزیابی کیفیت فعالیت های علمی و پژوهشی در دانشگاه ها، یکی از مهمترین عوامل برای ارزیابی مقالات دانشجویان و اساتید، ارجاعات و سایتیشن هایی که است که در طی زمان به مقاله استاد داده می شود. که این شاخص به صورت h-index شناخته شده است.بنابراین میزان دیده شده یک مقاله و مطالعه یک مقاله توسط سایر پژوهشگران و محققان باعث سایتیشن Citation به مقاله پژوهشگر شده و در نهایت شاخص H پژوهشگر h-index استاد در گوگل اسکولار Google scholar و اسکوپوس Scopus ارتقا خواهد یافت.
دلایل بالا نشان دهنده میزان اهمیت Impact factor ضریب تاثیر یک مجله باشد چرا که هر چه ارجاع و استناد به مقالات ژورنال بالاتر باشد، IF ژورنال بالاتر خواهد شد. نکته مهم آن است تا زمانی که مقاله ای که ارجاع داده است تا زمانی که به چاپ نرسد، ارجاعات و Citation ها به مقاله محاسبه نخواهد شد. برای مشاهده میزان سایتیشن citation گوگل اسکولار Google Scholar یک مقاله، عکس زیر را در وبسایت گوگل اسکولار مشاهده نمایید.
شاخص استنادی (Citation Index) چیست؟
شاخص استنادی Citation Index در پایگاه اطلاعات کتابداری،باعث شناسایی ارتباط ارجاعات مقالات با یکدیگر است. به عبارت ساده تر، هر چه قدر میزان ارجاعات و استناد و سایتیشن به مقاله افزایش یاید، شاخص استنادی (Citation Index) افزایش می یابد. شاخص استنادی Citation Index توسط پایگاه ISI در سال 1950 میلادی معرفی شد و موسسه ISI که خود از سه نمایه استنادی (Science Citation Index (SCI، (Social Sciences Citation Index (SSCI، (Arts & Humanities Citation Index (AHCCI استفاده می کند و اخیرا Emerging source citation index (ESCI) نیز به آن اضافه شده است. از طریق شاخص استنادی (Citation Index) محققین می توانند ارتباط ارجاعات و سایتیشن های مقالات را با هم شناسایی کرده و مشخص کنند که این مقالات مرتبط کدام جدیدتر و به روزتر هستند و مرز علوم در این زمینه تحقیقاتی را کشف کنند.
راه کارهای افزایش سایتیشن Citation
چاپ مقاله در مجلات دارای ضریب تاثیر impact factor و معتبر باعث بیشتر دیده شدن مقاله و افزایش سایتیشن Citation خواهد شد.
چاپ مقاله در کنفرانس ها و همایش های معتبر بین المللی باعث بیشتر دیده شدن زمینه های تحقیقاتی محقق می شود
افزایش ارجاع مقاله های قبلی به مقاله جدید توسط خود فرد. این تکنیک ها ارجاع به خود یا Self-citation است. دقت نمایید این کار از بیشتر از ده درصد مراجع مقاله تجاوز نکند
چاپ مقاله در مجلات Open Access باعث دیده شدن مقاله و افزایش ارجاعات به مقاله در گوگل اسکولار و پایگاه اسکوپوس خواهد شد.
به اشتراک گذاری مقالات چاپ شده خود به صورت رایگان در صفحات اختصاصی، کانال ها، سایت هایی مانند ResearchGate، Academia.edu، Mendeley ، Facebook، LinkedIn، Twitter
ارجاعات معتبر بیشتر در مقالات خود باعث دیده شدن مقاله خود در زمان جستجوی مقاله اصلی و ارجاعات به این مقاله خواهد شد.
استفاده از عناوین مناسب مقاله (طولانی نباشد)، کلمات کلیدی خوب و واژه های کلیدی در چکیده مقاله باعث ایندکس مقاله در موتورهای جستجوی مقاله مانند گوگل اسکولار، اسکوپوس Scopus، پروکوئست Proquest خواهد شد و در نهایت باعث افزایش شاخص استنادی (Citation index) می گردد
ایجاد پروفایل های عمومی و public در گوگل اسکولار scholar Google و ResearchID و ResearchGate منجر به افزایش شاخص سایتیشن Citation)) خواهد شد.
افزایش Citation ، افزایش تعداد رفرنس دهی، افزایش ارجاع دهی و برای چه مجلاتی صورت میگیرد؟
همانطور که می دانید افزایش رفرنس دهی رابطه مستقیمی با بهبود اچ ایندکس یا H-Index (شاخص اچ) پژوهشگران دارد. افزایش رفرنس دهی به مقالات چاپ شده محققان موجب می شود که مقالات چاپ شده بیشتر در معرض دید پژهشگران دیگر قرار گرفته و در واقع اقبال پژوهشگران دیگر به ارجاع دهی و رفرنس دهی نسب به آنها بیشتر شود.
افزایش سایتیشن Citation برای مقالات گوگل اسکولار Scholar Google
افزایش سایتیشن Citation برای مجلات ISI با نمایه WOS
افزایش سایتیشن Citation برای مجلات ISI JCR
افزایش تعداد رفرنس دهی و Citation برای مقالات اسکوپوس Scopus
افزایش سایتیشن Citation برای مقالات نمایه پابمد PubMed پزشکی
افزایش سایتیشن (Citation) برای مقالات نمایه مدلاین Medline پزشکی
راههای افزایش سایتیشن:
استفاده از رفرنس دهی های بیشتر که معتبر باشند.
استفاده از خوداستنادی. بدین معنی که می توانید به مقالات قبلی خود که مرتبط با موضوع فعلی می باشند نیز رفرنس دهی نمایید تا شاخص سایتیشن مقاله تان افزایش یابد.
رفرنس دهی به مقالاتی که از همایش ها و کنگره ها پذیرفته شده اند نیز باعث افزایش سایتیشن می شود.
استفاده از مقالات اورجینالی که نویسنده اول آنها شهرت خوبی دارند نیز موجب افزایش سایتیشن می شود.
استفاده کردن از عنوان های کوتاه ولی قابل فهم و استفاده نکردن از اسامی شهرها یا کشورها در عنوان نیز یک راهکار دیگر برای افزایش سایتیشن می باشد.
ارسال مقالات برای سایتها و مجلات معتبر و دارای ضریب تائیر نیز قطعا باعث افزایش سایتیشن خواهد شد.
ارسال مقاله برای مجلات معتبر و Open Access نیز باعث می شود که مقالات بیشتر در معرض دید قرار بگیرند و دیده شوند که در این صورت میزان استنادها و سایتیشن هم بیشتر شود.
با ورود به سایتها یا شبکه های اجتماعی مانند گوگل اسکولار (Google Scholar) نیز می توانید یک پروفایل شخصی برای خودتان ایجاد کنید و مقالات و تحقیقات خود را در دسترس عموم قرار دهید تا میزان استنادها و تبع آن شاخص استنادی (Citation Index) افزایش یابد.
اهداف سایتیشن :
امکان جستجو و بازیابی اطلاعات بصورت ساده
ارزیابی مقالات علمی بر اساس میزان ارجاعات به آنها
شناساندن پیشینه های پژوهشی از طریق استنادها و ارجاعات
حذف مشکلات زبانی و مسائل مرتبط با واژگان در جستجوی اطلاعات
برگرفته از: ساعد نیوز
برای مشاهده لیست همه ی پرسشنامه های استاندارد لطفا همین جا روی پرسشنامه استاندارد کلیک فرمایید.
تحلیل داده های آماری برای پایان نامه و مقاله نویسی ،تحلیل داده های آماری شما با نرم افزارهای کمی و کیفی ،مناسب ترین قیمت و کیفیت عالی انجام می گیرد.
نرم افزار های کمی: SPSS- PLS – Amos
تعیین حجم نمونه با:Spss samplepower
روش های تماس:
Mobile : 09143444846 واتساپ – تلگرام
Telegram: @abazizi
- E-mail: abazizi1392@gmail.com