تحلیل آماری چیست؟
تحلیل آماری چیست؟
تجزیه و تحلیل آماری ابزاری قدرتمند است که کسب و کارها و سازمانها، مراکز تحقیقاتی از آن برای استخراج معنا از دادهها و هدایت تصمیمگیری استفاده میکنند. انواع مختلفی از تکنیکهای تجزیه و تحلیل آماری وجود دارد که میتواند برای طیف گستردهای از دادهها، صنایع و برنامهها استفاده شود. تجزیه و تحلیل آماری شامل جمعآوری، سازماندهی و تجزیه و تحلیل دادهها بر اساس اصول ثابت شده برای شناسایی الگوها و روندها است. این یک رشته گسترده با برنامههای کاربردی در دانشگاه، کسب و کار، علوم اجتماعی، ژنتیک، مطالعات جمعیت، پزشکی، مهندسی و چندین زمینه دیگر میباشد.
به عبارتی تحلیل آماری عبارتست از گزارشی شامل جداول و نمودارهای آماری و تحلیل و تفسیر آنها، به گونه ای که تصویری روشن و توصیفی از داده ها و هم چنین استنباط های حاصل از استخراج نکات کلیدی و مدیریتی از داده ها ارائه می دهد.
روند تجزیه و تحلیل اطلاعات
در تجزیه و تحلیل آماری چندین مرحله وجود دارد اما در این قسمت به پنج مرحله مهم اشاره خواهیم کرد:
1- انتخاب جامعه هدف
جامعه آماری عبارتست از مجموعه تمام افراد، گروهها، اشیاء و یا رویدادهایی که دارای یک یا چند ویژگی مشترک باشند. تعداد اعضای جامعه را حجم یا اندازه جامعه مینامند و با حرف بزرگ N نشان میدهند.
2- انتخاب حجم نمونه
نمونه آماری گروه کوچکتری از جامعه است که طبق ضابطهای معین برای مشاهده و تجزیه و تحلیل انتخاب میشود و باید معرف جامعه باشد. نتایج نمونه ای را که معرف جامعه نباشد نمیتوان به جامعه تعمیم داد. تعداد اعضای نمونه را با حرف کوچک n نشان می دهند.
3- تمیز سازی داده( data cleaning)
پاکسازی داده ها (Data cleaning)، شامل شناسایی و رفع خطاهای احتمالی دادهها برای بهبود کیفیت آنهاست. در این فرآیند، شما دادههای «کثیف» را شناسایی، بررسی، تجزیه و تحلیل، اصلاح یا حذف میکنید تا مجموعه دادههای خود را پاکسازی کنید. دادههای کثیف به معنی ناهماهنگیها و خطاها هستند که میتوانند از هر بخش فرآیند تحقیق، مانند طراحی ضعیف، اندازه گیری غلط، ورود دادههای ناقص و… به دست آیند.
4- تجزیه و تحلیل داده ها
از آنجا که دادهها هر لحظه برجستهتر میشوند، سازمانها نیز عملکردهایی مبتنی بر داده محوری را پیش میگیرند. این میان، تجزیه و تحلیل داده، به معنای اتخاذ روشهایی برای جمعآوری اطلاعات بیشتر است. سپس این دادهها مرتب شده، ذخیره میشوند و مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرند تا اطلاعات منطقی و ارزشمندی بدست آید. تجزیه و تحلیل دادهها فرایند پیشرفت کار را ممکن و البته تسهیل میکند.
تجزیه و تحلیل دادهها شامل آنالیز مجموعه دادهها برای شناسایی الگوها، روندها و روابط با استفاده از تکنیکهای آماری، مانند تجزیه و تحلیل آماری استنباطی و توصیفی است. شما میتوانید از نرمافزارهای رایانهای مانند صفحات گسترده برای خودکار کردن این فرآیند و کاهش احتمال خطای انسانی در روند تجزیه و تحلیل آماری استفاده کنید. این امر میتواند به شما امکان تجزیه و تحلیل موثر دادهها را بدهد.
5- تفسیر نتایج
آخرین مرحله تفسیر دادهها است، که نتایج قطعی در مورد هدف تجزیه و تحلیل ارائه میدهد. پس از تجزیه و تحلیل، میتوانید نتیجه را به صورت نمودار، گزارش، کارت امتیاز و داشبورد ارائه دهید تا در اختیار افراد غیر حرفهای قرار گیرد. به عنوان مثال، تفسیر تجزیه و تحلیل تأثیر کارخانهای دارای ۶۰۰۰ کارگر بر میزان جرم و جنایت در یک شهر کوچک با ۱۳۰۰۰ نفر جمعیت، میتواند میزان نزولی فعالیتهای جنایی را نشان دهد. برای نمایش این کاهش میتوانید از نمودار خطی استفاده کنید.
انواع تحلیل آماری
به صورت کلی دو نوع تجزیه و تحلیل داده اصلی وجود دارد: توصیفی و استنباطی(تحلیلی). هر یک از این انواع اهداف و نقشهای خاص خود را در روند تجزیه و تحلیل دادهها دارند. در ادامه هر کدام از آنها را به صورت جداگانه بررسی خواهیم کرد:
آمار توصیفی
در این نوع تجزیه و تحلیل، اگر تجزیه و تحلیل به صورت کمّی باشد، پژوهشگر دادههای جمعآوری شده را با استفاده از شاخصهای آماری توصیفی، خلاصه و طبقهبندی میکند. بهعبارت دیگر، در تجزیه و تحلیل توصیفی پژوهشگر ابتدا دادههای جمعآوری شده را با تهیه و تنظیم جدول توزیع فراوانی خلاصه میکند و سپس به کمک نمودار آنها را نمایش میدهد و سرانجام، با استفاده از سایر شاخصهای آمار توصیفی آنها را خلاصه میکند. مهم ترین شاخصهای آمار توصیفی که کاربرد زیادی دارند عبارتاند از: میانگین، میانه و انحراف استاندارد.ولی اگر تجزیه و تحلیل کیفی باشد، در تحلیل توصیفی چگونگی صفات هر یک از متغیرهای موجود، در تحلیل تشریح میشود.
آمار تحلیلی
آمار تحلیلی یا استنباطی برای مطالعه رابطه میان متغیرها در دادهها استفاده میشود. از این آمارها برای پیشبینی، نتیجهگیری یا تعمیم نتایج به کل جامعه آماری استفاده میشود. در تحلیل استنباطی نمونه کوچکی از دادهها گرفته میشود و نتایج آن برای جامعه هدفی بزرگتر استفاده میشود.
ابزارهای لازم برای انجام تحلیل آماری
یکی از ابزارهای اصلی مورد نیاز برای انجام و نگارش تحلیل آماری، نرم افزار آماری است. و تصور “تحلیل آماری” بدون استفاده از نرم افزارهای آماری غیر ممکن است. زیرا برای تجزیه و تحلیل داده ها نیاز به عملیات های آماری خاصی است که محاسبات آن به صورت دستی غیر ممکن یا بسیار سخت و زمان بر می باشد.