🔸در شرایط رکود اقتصادی سازمانها، تعدیل نیرو مسئلهی دور از انتظاری نیست.
الیزابت کوبلر راس، طی پژوهشی معروف، پنج مرحلهای را که افراد در مدت سوگواری برای عزیزان از دسترفته سپری میکنند، شناسایی کرد. شاید از دست دادن شغل و اخراج از کار به سختی از دست دادن عزیزانتان نباشد، اما تجربهای ناخوشایند و بسیار اضطرابآور است. بنابراین بررسی آن در قالب مراحل پنجگانهی «کوبلر راس» سودمند خواهد بود.
🔸این مرحلهها عبارتند از: انکار، خشم، چانهزنی، افسردگی، پذیرش. افراد مختلف به روشهای مختلفی این مراحل را پشت سر میگذارند، برخی ممکن است همهی این مراحل را تجربه نکنند، مدتی طولانی در مرحلهای باقی بمانند یا به سرعت از مرحلهای عبور کنند.
🔸سن و موقعیت فرد، در طول عمر هر مرحله و تجربه کردن یا نکردن هر یک از این مراحل، مؤثر است. احتمالا کارمند جوانی که بار بازپرداخت هیچ وامی را به دوش نمیکشد، مرحلهی انکار و انتقاد از خود را تجربه میکند و مستقیما به پذیرش میرسد. در مقابل کارمندانی که مسئولیتهای بیشتری در زندگی دارند به زمان بیشتری برای رسیدن به مرحلهی پذیرش نیاز دارند.
🔸اکنون با جزئیات بیشتری به هر مرحله و راههای کنار آمدن با آنها میپردازیم:
▪️انکار
فردی که درگیر افکاری همچون «باورم نمیشه شغلم رو از دست دادم!» است یا گمان میکند که این اشتباهی مدیریتی است که به زودی رفع میشود، در مرحلهی انکار است. برای گذر از «انکار» باید این حقیقت را بپذیرید که رخدادهای بد و یا ناعادلانه جزئی از زندگی هستند و باید با آنها کنار آمد.
▪️خشم
ممکن است که پس از سپری کردن شوک اولیه، دچار خشم شوید؛ خشم از خودتان، رئیستان، شرکتتان یا وضعیت اقتصادی. این مرحله یکی از دشوارترین مراحل، به ویژه برای اطرافیان شماست.
برای گذر از این مرحله باید احساساتتان را به روشی درست و بدون داد و فریاد توصیف کنید. با اعضای خانواده، دوستان و حتی مشاور صحبت کنید؛ این کار به عبور از خشم کمک میکند.
▪️چانهزنی
ممکن است که با از بین رفتن خشم و باور به برگشتپذیری شغلتان، اقدام به چانهزنی با خود یا شرکتتان کنید. مثلا ممکن است به سراغ رئیستان بروید و پیشنهادهایی مانند کار با دستمزد کمتر، یا کار پارهوقت را بدهید.
چانهزنی اغلب نتیجهای در بر ندارد. برای کنار آمدن با این مرحله، انرژیتان را صرف کارهایی کنید که موجب حرکت رو به جلوی شما میشوند.
▪️افسردگی
افسردگی آغاز پذیرش است. اکنون شما برای شغل از دسترفتهتان سوگواری میکنید، این کار اهمیت زیادی دارد زیرا نشان میدهد که سرانجام آمادهی پذیرفتن آنچه اتفاق افتاده است، شدهاید. بپذیرید که از دست دادن شغلتان تقصیر شما نیست، اگر هم مقصر بودهاید از آن درس بگیرید، خودتان را ببخشید و از آن بگذرید. فراموش نکنید که اکنون شغل شما، یافتن شغلی جدید است.
▪️پذیرش
سرانجام حقیقت را میپذیرید؛ از دست رفتن شغل تقصیر شما نبوده است و اگر هم بوده، از آن درس گرفتهاید. شما فردی با استعداد، شگفتانگیز و پرشور هستید که ظرفیتهای فراوانی برای ارائه در شغل بعدیتان دارید.
بهترین نتیجهی این تجربه این است که گذر از همهی این سختیها شما را قویتر کرده است.
✏️ کانال آموزه های سازمانی
@management_technique