💢راهکاری ساده برای ترک عادتهای بد
🔴جودسان بروئر، روانشناس و استاد دانشگاه، در یکی از سخنرانیهای خود در TED درباره راهکارهای بسیار ساده ولی عملیاتی برای ترک عادتهای بد صحبت کرده و میگوید:
تمام رفتار انسانها بر پایه این فرایند سه مرحلهای است:
🟩انگیزش: ما به دلیلی برانگیخته میشویم تا کاری را انجام بدهیم.
🟦رفتار: رفتاری که تصور میکنیم خوب است را انجام میدهیم.
🟫پاداش: مغزمان به ما بابت انجام آن رفتار پاداش میدهد.
🟠مثلا فرض کنید گرسنه هستیم (انگیزش)، سپس یک غذای خوشمزه میخوریم (رفتار) و بعد از آن یک احساس خوب و دلانگیزی به ما دست میدهد (پاداش).
🟡این فرایند سه مرحلهای هم برای رفتارهای خوب و هم برای رفتارهای بد کاربرد دارد. مثلا فرض کنید از کار روزانهمان خسته شدهایم (انگیزش)، سپس سیگار میکشیم (رفتار) و بعد احساس میکنیم خستگیمان کمتر شده است (پاداش).
🟣اگر این فرایند را مرتب تکرار کنیم، بعد از مدتی مغزمان خستگی را با سیگار مرتبط میکند و هر بار که احساس خستگی میکنیم، به ما دستور میدهد که «برو یه نخ سیگار بکش». در نتیجه، یک رفتار نامطلوب به یک عادت نامطلوب در ما تبدیل میشود.
⚫این فرایند سه مرحلهای به ما میآموزد که اگر میخواهیم عادات بدمان را ترک کنیم، نباید با خودمان مبارزه کنیم، بلکه باید آن عادات را با کمک همین فرایند سه مرحلهای از بین ببریم.
⚪برای این منظور، باید بعد از هر بار انجام عادت نامطلوب به این موضوع فکر کنیم که تکرار این عادت، چه منافعی را برایمان دارد؟ مثلا اگر بعد از یک جلسه کاری فشرده، سیگار میکشیم، به این موضوع فکر کنیم که سیگار کشیدن چه نفعی برایمان دارد؟
🔴با تکرار این کار به مغزمان این پیام را میفرستیم که این عادت بد به بقا، سلامتی، تعادل روانی و سایر ارزشهای اصلیمان در زندگی صدمه میزند و پاداش خوبی به ما نمیدهد. به این ترتیب، مغزمان آماده میشود آن عادت بد را کنار بگذارد.
🟢در حقیقت، با این کار، خودمان را از طلسمی که مغزمان ایجاد کرده رها میکنیم و آماده ترک عادت بد میشویم.
🔵یادمان باشد، این راهکار، یک راهکار سریع نیست، بلکه زمانبر است چون بارها و بارها باید به نتایجی که از عادت بدمان به دست میآوریم، فکر کنیم تا در نهایت، مغزمان به این نتیجه برسد که آن نتایج، پاداش نیستند بلکه تهدیدند.