آیا جعبه نارنجی شما کار می کند؟!
🔸همه ما نام جعبه سیاه را شنیدهایم. وقتی هواپیما یا کشتی اقیانوسپیمایی دچار سانحه میشود همه برای فهم ماجرا به دنبال جعبه سیاه می گردند. جعبه سیاه یا پروازنگار، ضبطکننده اطلاعات پرواز در هواپیما (و همچنین در کشتی، بالگرد و فضاپیماهای سرنشیندار) ابزاری است که در طول پرواز جهت ذخیره پارامترهای خاصی به کار میرود.
🔸جالب است که بدانید که جعبه سیاه، سیاه نیست! بلکه نارنجی- فسفری است! داشتن چنین رنگ شاخصی بعد از وقوع سانحه در پیدا کردن جعبه سیاه به ويژه در هنگام سقوط هواپیما در آب، بسیار مؤثر است. جعبه سیاه پارامترهای پروازی متعددی را ضبط میکند. گفته می شود جعبههای سیاه معمولاً اطلاعات ۲۵ ساعت آخر پرواز را ضبط میکنند.
🔸آنالیز دقیق و بدون سوگیری اطلاعات ذخیرهسازی شده و رمزگشایی از آنها باعث میشود نقائص و خطاهایی که باعث ایجاد سانحه شده را مشخص کرد و از تکرار آنها جلوگیری کرد. اما مساله اینجاست: آیا این سوانح فقط برای هواپیماها، کشتی ها و . . . . است یا برای افراد، سازمانها و کشورها هم بوجود میآید؟
این فقط هواپیماها نیستند که سقوط میکنند بلکه سیاستها نیز سقوط میکنند. این فقط کشتیها نیستند که غرق میشوند، بلکه افراد و دولتها نیز غرق میشوند.
🔸فرض کنید در زندگی شخصی تصمیم گرفتید که هشتاد درصد از منابع مالی خود را روی یک دارایی، سرمایه گذاری شخصی کنید؛ یا فرض کنید که در سازمان تصمیم گرفته اید که یک محصول کاملا نوآورانه به بازار ارایه کنید یا در عرصه کشورداری، یک سیاست رفاهی اجتماعی را اتخاذ کرده اید که روی زندگی هشتاد میلیون نفر موثر است. در همه موارد فوق یک تصمیم استراتژیک اتخاذ شده است. این مانند این است که شما یک هواپیما را میخواهید از نقطه الف به نقطه ب برسانید.
🔸بر اساس تجربه محتمل است که تصمیم شما در حوزه سرمایه گذاری شخصی یا نوآوری سازمانی یا سیاست گذاری ملی به شکست (سقوط و غرق شدگی) بیانجامد. اینجاست که شما باید جعبه سیاه (نارنجی) خود را پیدا کنید و اطلاعات را آنالیز کنید و بفهمید که چه شد که شکست رخ داد؟
🔸به عنوان نمونه، اطلاعات زیر را باید بررسی کنیم تا بفهمیم کجا اشتباه کرده ایم:
▪️آیا نشانههای کاهش ارزش داراییمان را دریافت کرده بودیم؟
▪️آیا به ارزش دیگر داراییهای جایگزین فکر کرده بودیم؟
▪️چه سیگنالهایی از محیط دریافت کردهایم اما آنها را جدی نگرفتهایم؟
▪️چه پارامتری را اشتباه تفسیر کردهایم؟ آیا تغییرات پارامترهای کلیدی را رصد و تحلیل کردهایم؟
◀️ کسانی که از تاریخ درس نگیرند، اشتباهات تاریخی را در آینده به صورتی احمقانه مجددا تکرار میکنند. جعبه نارنجی شما را باهوشتر میکند.
✍ دکتر مجتبی لشکربلوکی (با تلخیص)
کانال آموزه های سازمانی